Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Základní školy v Liberci nemají zatím dostatek testovacích sad pro své žáky na příští týden

05. 05. 2021 | 15:05

Základní školy v Liberci nemají zatím dostatek testovacích sad pro své žáky na příští týden. Potřeba jich je zhruba 6000, chybí skoro polovina. Novináře dnes o tom informoval náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

covid test medakit-ltd-yYhZuITR9Go-unsplash
Ilustrační foto, unsplash.com

"Tak trochu doufáme, že stát na poslední chvíli nějaké testy z rezervy Státních hmotných rezerv dodá přes Národní pedagogický institut, ale nevíme. A co budeme dělat, když nedodá, také nevíme," uvedl Langr. Podle něj zatím mají jen přísliby dalších dodávek. "Rezerva na Národním pedagogickém institutu zkraje týdne byla 2000 testovacích sad na kraj, což by ale nestačilo ani poptávku na městě (v Liberci). Údajně jsou už (sady) na cestě," uvedl náměstek.

S tím, že by testy zajistila radnice, podle náměstka nepočítají. "Nekoupíme je, město určitě nebude garantovat nic, co má zařídit stát," řekl Langr. Testovací sady si podle něj nemohou ani vzájemně darovat či půjčovat jednotlivé školské organizace.

Ve dvou základních školách v Liberci byl nedostatek testů už pro tento týden, pro čtvrteční testování. "Nějakých 170 sad podařilo zajistit z rezervy Národního pedagogického institutu," uvedl Langr. Příští týden v pondělí by na 21 základních školách v Liberci mělo testy podstoupit zhruba 4800 dětí, aktuálně chybí testovací sady pro skoro 1800 dětí. Podle náměstka to některé školy řeší tím, že si nasmlouvaly testování u externí společností. "Při testovacích kapacitách, které jsou ve městě, to nejde udělat na všech 21 našich školách," uvedl Langr.

Do základních škol se od 12. dubna rotačním způsobem vrátili žáci prvního stupně, střídavě se učí týden prezenčně a týden distančně. Od tohoto týdne se v Libereckém kraji vrátili v rotačním systému i žáci druhého stupně. Zatímco děti prvního stupně mají testy jednou týdně, z druhého dvakrát. Podle náměstka se ze všech dosud provedených testů nákaza koronavirem potvrdila PCR testem jen u dvou dětí ze škol v Liberci.

Ministerstvo školství koncem dubna uvedlo, že má v rezervách pro školy 375.000 antigenních testů na covid-19, budou rozvezeny na krajská pracoviště Národního pedagogického institutu (NPI).

čtk