Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zastupitelé Vratislavic odmítli návrh Liberce nahradit pobočku Poštou Partner+. V kraji zmizí 13 filiálek

10. 05. 2023 | 16:41

AKTUALIZOVÁNO: Zastupitelé Vratislavic nad Nisou dnes jednomyslně odmítli zrušení pobočky České pošty v Poštovní ulici a její nahrazení pobočkou Pošta Partner+, jak to navrhoval Liberec. Zastupitele městského obvodu nepřesvědčil ani primátor krajského města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), který ujišťoval, že provoz Pošty Partner+ ve Vratislavicích půjde plně na vrub města. Liberec je podle něj také připraven jednat s Českou poštou o odkoupení budovy.

pošta
ilustrační foto

"Nepřesvědčili nás, je tam spousta otazníků, které s námi nikdo neřešil. Ve chvíli, kdy se zruší pobočka ve Vratislavicích a Česká pošta ten objekt prodá, tak my nemáme žádný vhodný prostor, kde bychom mohli poštu provozovat," řekl ČTK Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj), starosta jediného městského obvodu Liberce, v němž žije 9000 lidí. Jisté pod něj není ani financování provozu, se změnou vedení na radnici může být všechno jinak. "To základní ale je, že pošta ve Vratislavicích nemá být zrušena," dodal starosta.

Ve stotisícovém Liberci rozhodla Česká pošta v rámci úsporných opatření zavřít k 1. červenci polovinu z 12 poboček, v původním návrhu byly pošty na Františkově, Kunratické, ve Vesci, na Vápence, v Machníně a Vratislavicích nad Nisou. Po upozornění na chybu pošta okamžitě provedla změnu a místo pobočky v Městském obvodu Vratislavice se rozhodla od července uzavřít pobočku na opačném konci města v nákupním centru Globus.

Pobočka v Globusu je ale v provozu sedm dní v týdnu kolem deseti hodin denně a ročně odbaví kolem 180.000 transakcí, radnice ji proto chce zachovat a za její zachování vznikla i petice zhruba se 700 podpisy. Podle Zámečníka je ekonomicky výhodnější zachovat provoz pobočky v Globusu v režii České pošty a pobočku ve Vratislavicích provozovat na náklady města v formě Pošty Partner+. Kdyby v takovém režimu byla pošta v Globusu, stálo by to podle odhadů města deset až 12 milionů korun ročně, ve Vratislavicích zhruba čtvrtinu.

Dnešním rozhodnutím vratislavického zastupitelstva byl liberecký primátor zklamaný. "Zastupitelstvo mi zatím neuložilo, abych jednal o zachování pobočky v Globusu, i když můj názor je, abychom udělali vše pro její zachování. Já už jsem tam dnes jednal o parametrech případného smluvního vztahu. S výsledky nejdřív seznámím radu města a pak rozhodneme, jak budeme postupovat dál," řekl ČTK Zámečník. Jednat bude také o zachování všech dalších rušených poboček, vedení chce předložit odhad, kolik by to Liberec stálo. Město chce také odkoupit budovy České pošty.

archivní ilustrační foto

Česká pošta v Libereckém kraji zruší podle plánu 13 poboček, starostové neuspěli

Starostové měst v Libereckém kraji při jednáních s Českou poštou neuspěli, nepodařilo se dohodnout zachování žádné ze 13 poboček, které mají k 1. červenci skončit. Proti prvnímu návrhu zůstane zachována pobočka ve Vratislavicích nad Nisou, které jsou jediným městským obvodem stotisícového Liberce. V původním návrhu bylo její zrušení, což bylo v rozporu s pravidly. Česká pošta to okamžitě napravila, řekl dnes ČTK starosta obvodu s 9000 obyvateli Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Česká pošta plánuje od července kvůli úsporám zrušit v republice 300 poboček, zůstat by jich mělo 2900. Pošta argumentuje i tím, že zájem o tradiční poštovní služby klesá, snížením počtu poboček a propuštěním části zaměstnanců chce zmírnit svou ztrátu, která se loni meziročně více než zdvojnásobila na 1,75 miliardy korun. V Libereckém kraji by mělo skončit nejvíc poboček v krajském městě, kde jich Česká pošta rozhodla uzavřít polovinu z dvanácti.

Druhé největší město v kraji Jablonec nad Nisou přijde o dvě z pěti poboček, nikdo ze zaměstnanců ale práci neztratí. "Pošta slibuje posílení obsazenosti přepážek na hlavní poště v Liberecké ulici i na dalších pobočkách ve městě a také posílení roznášek důchodů, aby senioři nemuseli pro důchod chodit na poštu," řekl ČTK po jednání se zástupci pošty primátor Miloš Vele (ODS). Obává se, že zrušení poboček zvýší tlak na obecní úřady například v případě agend Czech Point.

V České Lípě mají zůstat tři pobočky ze šesti. Město se snažilo poštu přesvědčit, aby zachovala také pobočku v České ulici, která je ve městě nejnovější a je součástí poštovního depa. Podle starostky Jitky Volfové (ANO) jde o pobočku, která obsluhuje jižní část města a přilehlé oblasti a je v dosahu veřejné dopravy. "Je bezbariérová, je tam kde zaparkovat, navíc je tam pošta ve svém a depo bude fungovat dál," řekla ČTK starosta. Přesto radnice při jednáních neuspěla.

Podobně neúspěšný byl i starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok), který chtěl zachovat poštu na vlakovém nádraží, která je bezbariérová. Vedení města neúspěšně navrhovalo zrušení jiné, méně vytížené pobočky v přilehlé obci Přepeře, nebo zřízení služby Pošta Partner. Ve čtrnáctitisícovém městě tak zůstane jediná pobočka pošty, která je na hlavním náměstí. Podle starosty pošta slíbila hlavní pobočku v době špiček posílit, město bude také požadovat vyřešení bezbariérového přístupu a parkování pro handicapované.

O jednu ze dvou pošt přijde krkonošské středisko Rokytnice nad Jizerou, podle starosty to ale ve městě s 2500 obyvateli zřejmě velké problémy nezpůsobí. "Pošta v Horní Rokytnici už má dlouho omezenou pracovní dobu a myslím, že už tam ani všechny služby neposkytovali, a spousta lidí už stejně chodila na dolní poštu. Samozřejmě je rušení jakýchkoliv služeb špatné, v tomhle konkrétním případě se to ale asi dá pochopit," řekl ČTK starosta Petr Matyáš (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk