Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Známý umělec odhalil výtvor v Kateřinkách, novinka Jiřího Davida připomíná ufo nebo dámské přirození. Záleží na divákovi

24. 05. 2022 | 5:00

Uznávaný český malíř a intemediální umělec Jiří David zavítal v minulém týdnu do okrajové části Liberce, konkrétně do Kateřinek, kde odhalil svoje nejnovější dílo s názvem Post Coitum. Jiřího Davida znají lidé především díky jeho médii často zmiňovanému dílu - neonovému srdci, které rozzářilo Pražský hrad v závěru druhého funkčního období prezidenta Václava Havla. Nový přírůstek uznávaného umělce působí mezi jeho autorskými díly na první pohled kosmicky a zároveň poněkud vulgárně.

post1
Nejnovější umělecký počin intemediálního umělce Jiřího Davida: Foto: lux

Detail díla.Dílo složené z několika barevných plastových trubek jako by se vpíjelo do trafostanice před libereckou Kunst Halou. “Jde o jakýsi světelný objekt, který připomíná UFO, ale nemá tradiční podobu létajícího talíře. Spíš jde o pravidelnější tvar. Může to připomínat až téměř vulgární symbol, ale není tomu tak. Je to něco mezi vnitřním a vnějším vesmírem. V člověku to má vyvolat pocit, že může uniknout, odcestovat,” řekl ke svému nejnovějšímu výtvoru MFD sám autor.

Původní záměr vytvořit Post Coitum z neonových trubek musel autor po čase přehodnotit. Důvod je přitom prostý, nedostatek tohoto materiálu na trhu. Právě prací s neonem se Jiří David proslavil nejvíce. Přesto plastové trubky září, a to díky diodám.

“Klasický neon je dnes problematické sehnat. Samozřejmě bych byl raději, kdyby to bylo sklo, už pro ten pocit křehkosti, ale už jsem si na to zvykl,” posteskl si autor. Neonové poutače mají přitom lidé zakódované jako reklamní a sloganové plochy.

Autor: Jindřich Nosek pro https://cs.wikipedia.orgPokusit se změnit vnímání neonu jako něčeho, co je křiklavé a většinou dotěrné, je jedním z autorových dlouhodobých záměrů. I proto při tvorbě sedmnáct metrů širokého a patnáct metrů vysokého srdce pro Pražský hrad zvolil před dvaceti lety neon. Dnešní vyhrocená doba takovou možnost práce s tímto materiálem nenabídla a Jiří David raději sáhl po osvědčeném plastu a diodách.

Zda dílo na svém místě vydrží měsíce nebo dokonce roky, rozhodnou až výstřelky počasí. “Doufám, že nespadne. Jednou jsem dělal obrovský projekt v Pekingu. Jednu budovu jsem nechal protnout žebříkem. Potom ale přišla obrovská nečekaná vichřice, která se objevuje jednou za sto let, a strhla to. Takže doufám, že takové vichřice tady v Liberci nejsou,” dodal s úsměvem autor.

Výběr místa, kde se dílo nadobro zakotví, také nebyl náhodný. Právě Kunst Hala v libereckých Kateřinkách dlouhodobě prosazuje skupinové a autorské výstavy. Dlouhodobým cílem provozovatelů je stát se konkurencí pro libereckou Oblastní galerii.

Otevírat se měla Kunst Hala už v roce 2020, ale nakonec se umělecké prostory zpřístupnily až v polovině loňského roku. Pro Jiřího Davida to není úplně první spolupráce s místními kurátory. Už loni se mu uvnitř Kunst Haly konala výstava s provokativním názvem Chcát proti větru.

Světelný objekt Post Coitum si nejlépe vychutnáte po setmění, kdy diody opravdu září a dílo směřující k nebi vypadá, jako když vysílá signály kamsi do vesmíru. Pokud často projíždíte Kateřinkami, určitě jste si už výtvoru všimli. Někteří jen možná netušili, že se jedná o umění.

lux