Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cizinec srazil cyklistu a z místa nehody ujel, za dva dny byl vypátrán a hrozí mu až 5 let vězení

112
02. 07. 2019 | 18:01

Silnicí třetí třídy ve směru na Machnín projížděla kolem 22. hodiny ve čtvrtek 13. června 48letá žena z Liberecka. V potemnělém úseku silnice, bez pouličního osvětlení, spatřila v záři reflektorů svého vozidla blikající světlo uprostřed silnice. Přibrzdila s tím, aby mohla včas reagovat na případně jedoucího cyklistu a na úskalí neočekávané dopravní situace.

nehoda kolo
Foto: PČR

Světýlko na silnici se nepohybovalo a do tmy problikávalo stále ze stejného místa. Jakmile žena přijela na dohled, spatřila rozbité jízdní kolo a za ním ležícího muže. Střepy a části automobilu ji utvrdily v jediném možném scénáři.

Cyklistu srazil nějaký automobil, jehož řidič z místa dopravní nehody pravděpodobně ujel, aniž by poskytl zraněnému pomoc a vyčkal na místě do příjezdu policistů. Žena zachovala chladnou hlavu a okamžitě zavolala na tísňovou linku. Operátoři tísňových linek se ženou komunikovali a radili jí, co a jak má se zraněným dělat. Žena se podle instrukcí chopila první pomoci a vyčkala se zraněným na místě, do příjezdu složek integrovaného záchranného systému.

Jakmile zdravotníci přijeli na místo, postarali se o zraněného muže, kterého s mnohačetnými poraněními okamžitě převezli do Krajské nemocnice v Liberci. Mezitím již dopravní policisté začali vyšetřovat, jak k nehodě došlo.

Po zdokumentování dopravní nehody si věc převzali liberečtí kriminalisté, kteří okamžitě zahájili pátraní po neznámém řidiči, jehož rozbité části vozu zůstaly na místě střetu. Práce nelehká, leč o pár dní později přinesla kýžené výsledky. Kriminalistům, se za vzájemné spolupráce s polskými kolegy, podařilo automobil a řidiče vypátrat v sousedním Polsku.

O dva dny později již byl 40letý cizinec konfrontován s nashromážděnými důkazními prostředky. Muž kolem desáté večer skutečně úsekem projížděl se svým osobním automobilem a pravděpodobně do cyklisty pravou přední částí vozu narazil. I přes zranění sraženého cyklisty řidič osobního vozu z místa odjel, aniž by se postaral o jeho stav, ošetřil jej, či i jen zavolal zdravotnickou pomoc. Kromě jiného cizinec ani nevlastní řidičské oprávnění.

Nutno však také uvést, že zkouška na přítomnost alkoholu v těle cyklisty byla pozitivní. Přístroj vykázal hodnoty přes 1,8 promile.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání obviněného 40letého cizince pro přečin neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, za který mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na pět let.

PČR/Vojtěch Robovský