Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Trampoty s lyžováním v Itálii skončily, teď jsou na řadě letní dovolené. Na koronavirus je pojištění storna zájezdu krátké

10. 03. 2020 | 4:44

Pokud jste si letošní zájezd k moři zakoupili v patřičném předstihu, s využitím všech lákavých nabídek, jimž nešlo odolat, máte patrně zaděláno na problém. Stejný, jaký kolem termínu jarních prázdnin muselo ze "dne na den" vyřešit mnoho cestovatelů do italských hor. Na rozdíl od nich na to ale máte více času. Řešení odjet – neodjet ale nelze oddalovat. Ve hře jsou vaše peníze.

mořeCorona
ilustrační foto

Pokud jste byli dosud v pohodě, protože jste se pojistili na tzv. storno zájezdu, které mělo vaše peníze vložené do nákupu zájezdu ochránit v situaci, kdyby se vyskytly vážné důvody, proč na zájezd raději neodjet, zbystřete. Mám špatnou zprávu.

Pojištění storna zájezdu v době, kdy se světem šíří koronavirus, nikoho a nic nechrání. Ve výlukách výplaty pojistného (tj. v situacích, kdy pojistné nelze vyplatit) zřejmě všechny pojišťovny mají, cituji: Nečekaná nepříznivá geopolitická, klimatická, ekologická či epidemiologická situace v cílové destinaci.

ilustrační foto

Na stránkách největšího tuzemského prodejce zájezdů je to napsáno zcela jasně: Pojištění stornopoplatků se vztahuje na storno ze zdravotních důvodů. Tzn. pokud onemocníte nebo budete mít úraz a nebudete moci odcestovat, máte nárok žádat u pojišťovny odškodnění a proplacení stornopoplatků. V případě, že se rozhodnete do dané destinace necestovat, storno pojištění neplatí. Pojištění storna se nevztahuje na události, které nastaly v důsledku epidemiologické situace v cílové zemi.

V médiích proběhla zpráva, že podle Ministerstva místního rozvoje nejste povinni platit stornopoplatky, pokud se jedná o oblasti, kam není doporučeno cestovat (momentálně mj. Itálie, otázka zní, kam to bude v létě). Tato informace je ale neúplná, vždy záleží na rozhodnutí konkrétní cestovní kanceláře. Podle zákona máte nárok na zrušení zájezdu bez stornopoplatků pouze v případě, kdy nemůžete čerpat službu cestovního ruchu (například když je zavřený hotel, či zrušený let). (zdroj www.invia.cz). 

Tím je řečeno vše. Potíže s coronavirem jsou epidemiologická situace a je tu ještě "bonus", o němž se ještě vůbec nezačalo mluvit nahlas: Možné problémy s hordou uprchlíků, s nimiž například nechcete sdílet některý z řeckých ostrovů, zase patří do nepříznivé geopolitické situace. Kvůli tomu odjezd na zájezd bez sankce v podobě stornopoplatku také zrušit nemůžete.

Abyste tak mohli učinit a čerpat pojistku na storno zájezdu musíte uvést jasně stanovené a prokázané důvody (nemoc cestujících, úmrtí v blízké rodině, živelní pohroma se statisícovými škodami…). Pokud si nechcete vymýšlet nemoc a přemlouvat lékaře, aby vám to doložil, nebo někomu vystrojit pohřeb, nemáte moc možností, jak se zachovat.

ilustrační foto

Máte vlastně dvě možnosti:

1. Nechat vše „koňovi“ a řešit problém, až nastane. Zruší-li cestovní kancelář zájezd, protože právě vaši destinaci vláda vyhlásí za rizikovou oblast, což se ale stane, pokud vůbec, neznámo kdy, měli byste dostat všechny vložené peníze zpátky. Fajn. Vláda ale bude s takovým rozhodnutím otálet, protože cestovky v takovém případě vymáhají náhradu škody po státu. To se stalo teď, v případě Itálie. Vláda dlouho otálela s vyhlášením, že je Itálie riziková, a proto navzdory všemu, co se už vědělo, odjelo do italských Alp a Dolomit tolik lidí. Cestovky neměly právní titul, proč by měly zájezdy rušit a vracet klientům peníze.

2. Zvážit, zda pro vás není lepší zájezd s jistými ztrátami zrušit už nyní. S tím, že si později můžete koupit Last minute, ceny zájezdů letí dolů už teď a bůhví, co bude v květnu až v září. Budete ale pánem situace, ne rukojmím. Nebudete ani riskovat situaci, že sice na letní dovolenou odletíte, ale v dalekém zahraničí vás šoupnou do karantény, jak se nedávno stalo rodině na Kanárských ostrovech.

Zadarmo to samozřejmě nebude, ale čím dříve se rozhodnete, tím více ušetříte. Zrušíte-li cestovní smlouvu do 60 dní před odjezdem (to jsou dva měsíce), přijdete o zhruba 15% ceny zájezdu plus peníze za pojištění, jež se ukázalo jako zcela zbytečné. Čím víc se bude termín odjezdu blížit, tím víc budou stoupat i stornopoplatky, jež mohou být až stoprocentní. Jak už je řečeno výše, ty vám pojišťovna neproplatí, byť jste se na storno zájezdu pojistili.  

ilustrační foto

Včera jsem vešla do komunikace s agenturou, přes níž jezdíme „na chalupu“ na řecké ostrovy už mnoho let. Vypočetli nám, že při zrušení smlouvy 60 dní před odjezdem budeme tratit okolo 15% z ceny zájezdu. Plus stokorunové "drobné" za už zaplacené parkování u letiště a za cestovní pojistky. Dohromady bezmála pětinu.

Přijdeme sice o peníze, ale nebudeme muset sledovat (tak jako před pár dny ohledně Itálie), co se v naší destinaci děje a doufat, že právě tady bude, s blížícím se datem odjezdu, vyhlášen rizikový stav, jenž bude důvodem ke zrušení zájezdu a vrácení plné ceny.

Samozřejmě by bylo nejjednodušší, kdyby nebezpečí nákazy pominulo a zavládl zase klid a mír. Pokud se ale bude koronavirus šířit takovým tempem jako dosud, nedělám si iluze, že davová psychóza a nevraživost vůči všem, co budou chtít někam odletět, pomine. Ten neřád virus se může i nadále roztahovat po Evropě, čímž bude stoupat i nervozita.

Stačí ta nenávist, která dnes mnoha lidmi cloumá jenom proto, že byl někdo lyžovat v Itálii. Byť tam odjížděl v době, kdy byl coronavirus ještě daleko od našich hranic, a vrátil se hned, co vláda označila Itálii za rizikovou oblast. A to tam byl autem, nikoliv letadlem, takže byl pánem situace.

Zájezdy k moři nejsou totéž, co výlet na lyže do Itálie. Cestování do tepla se týká daleko většího množství lidí a odlišných cílových skupin. K nejbližšímu teplému moři se autobusem za pár tisíc v létě rád vydá i ten, kdo dnes vůbec nechápe, proč lidé kvůli „lyžovačce v Itálii“ tolik riskovali. "Koupačku" v Chorvatsku ale pokládá za běžnou.

Alena Roubalová