Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké divadlo uvede Kunderovu hru Jakub a jeho pán, připomene tak letošní devadesátiny autora

19. 06. 2019 | 9:00

Liberecké divadlo F. X. Šaldy chystá k uvedení komedii Jakub a jeho pán od Milana Kundery, připomene tím jeho letošní devadesátiny. V premiéře ji uvede tento pátek v Malém divadle. Podle představitele role pána Zdeňka Kupky by se hra mohla stát jednou z nejlepších v repertoáru divadla.

sluhaKUpka
Foto: Artur Irma

"Hra je strašně chytře a vtipně napsaná. A je jen otázka, jak se nám to podaří zrealizovat," řekl dnes Kupka novinářům. Text Kunderovy hry přirovnal k hudební partituře. "To je tak něco dobře napsané, že když se zpronevěřím tomu, že tam nějaké slovo prohodím za jiné, tak to přestává fungovat, což je radost," dodal.

Slova chvály pro Kunderu má i Tomáš Impseil, který hraje Jakuba. Při zkoušení si uvědomil, jaký je tento uznávaný spisovatel génius. "Napsal pro herce strašně moc výživy. To je trh nabídky, jak si s tím můžete hrát. Kdybychom to zkoušeli ještě rok, tak bychom se furt bavili tím, co se tam dá ještě najít," dodal.

Foto: Artur Irma

Hru Jakub a jeho pán napsal Kundera podle románu Jakub Fatalista, jehož autorem byl francouzský osvícenec a encyklopedista 18. století Denis Diderot. Kundera předlohu povýšil hravostí a domýšlením Diderotových paradoxů očima současného ironického skeptika. "Kunderova hra je bezesporu inspirovaná Diderotovou předlohou, ale stejně tak i dobou, ve které vznikla. Je v ní patrný silný příklon k absurdnímu dramatu," uvedl režisér představení Petr Veselý. Podle něj lze přímo v textu nalézt odkaz na Ionescovy Židle. "A já sám cítím, že se svou podstatou hodně blíží k Beckettovu Čekání na Godota. Od začátku práce na této inscenaci jsem měl představu, že by ve výsledném tvaru mělo být Beckettovo Čekání více přítomno," dodal Veselý.

Jakub a jeho pán, foto: Artur Irma

Zvláštností inscenace je, že kvůli rekonstrukci velkého divadla bude mít premiéru a první reprízy v Malém divadle. Ve velkém se začne hrát někdy až od zimy. Kromě Impseila a Kupky v ní hrají Michaela Foitová, Štěpánka Prýmková, Eliška Jansová či Barbora Bezáková.

čtk