Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci už padla první klapka k seriálu Nelegál, hrají v něm i současné hvězdy z Dejvického  divadla

27. 05. 2019 | 5:38

V Liberci už padla první klapka nového českého seriálu Nelegál. Točit se začalo na Technické univerzitě v Liberci. V seriálu se objeví i současně nejpopulárnější tváře českého filmu z Dejvického divadla, například Václav Neužil či Lenka Krobotová.

nel13MML
Foto z www.liberec.cz

Seriál Nelegál 200 tisíci podpoří i Liberecký kraj. Kraj letos filmařům bude na jejich tvorbu přidávat  poprvé. Rozdělí mezi ně milion korun. Podpoří tak projekty, které jsou dějově propojené s některým místem v kraji. Vlastní filmovou kancelář kraj neprovozuje.

Liberecký kraj se pobídkou pro filmaře chce přidat k jiným regionům, které si od spolupráce s nimi slibují zvýšení atraktivity regionu v cestovním ruchu.

Nejvíce peněz od kraje letos dostane asi film režiséra Tomáše Hodana Poslední závod, a to 400.000 korun. Odehrávat se bude v Krkonoších a představí tragický příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Na celovečerní dokumentární film Jizerské hory, putování po fenoménech kraj přidá 200.000 korun. Obdobný dokument byl už dříve natočen o Krkonoších.

Příběh drogového dealera a policejního informátora, který se zaplétá s vietnamskou mafií, připravuje režisérská dvojice Viktor Tauš a Matěj Chlupáček. Vzniká přímo v Liberci a v příštím roce ho uvede Česká televize. Vznik seriálu finančně podpořilo i město Liberec.

Radnice se tak pobídkou pro filmaře přidává k jiným městům, které si od spolupráce s nimi slibují zvýšení atraktivity města v cestovním ruchu a také podporu místním podnikatelů.

V seriálu vietnamská mafie ovládá v Česku většinu trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální.

Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život.

Příběh vznikl na základě původního námětu Jiřího Vacka, jednoho ze zakladatelů Národní protidrogové centrály.

Režisér Matěj Chlupáček přirovnává Nelegál k úspěšným Případům 1. oddělení. „Bude to podobně skvělej seriál, pro Liberec velká reklama a zároveň příležitosti pro místní podnikatele. Sám jsem z Liberce, takže jsem děj koncipoval tak, aby i liberecká policie z toho vycházela velmi dobře,“ řekl dříve Matěj Chlupáček.

Na natáčení české kriminální minisérie Nelegál přidá Liberec 1,4 milionu korun, letos a příští rok dostanou filmaři po 700.000 Kč. Podpora ale bude možná ještě vyšší. Náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (SLK) v březnu ČTK řekl, že se teprve budou řešit poplatky za zábor veřejného prostranství a pronájmy parkovišť.

V Liberci funguje městská filmová kancelář od roku 2015, za tu dobu se podílela na 27 filmových projektech. Dosud město pomáhalo filmařům s výběrem vhodných lokací či v koordinaci natáčení, aby měl film co nejmenší negativní dopad na občany. Pobídka filmařům je podle Langra i podporou místním podnikatelům. "Místní ekonomika bude čerpat z toho, co filmaři utratí na dopravě, cateringu a dalších věcech," uvedl. Spoluautor scénáře seriálu Matěj Chlupáček na čtvrtečním jednání libereckého zastupitelstva uvedl, že za služby v Liberci utratí sedm až osm milionů korun. Šestidílná minisérie Nelegál o boji s organizovaným zločinem, která se bude točit pro Českou televizi, má podle něj rozpočet 76 milionů korun.

Filmaři původně žádali po Liberci dotaci tři miliony a slibovali za to 50 natáčecích dnů. Předchozí zastupitelstvo loni v září podporu zamítlo, částka jim přišla vysoká. U nového zastupitelstva uspěli filmaři těsně, pro bylo 22 zastuptelů, což byla nejtěsnější většina. Dostanou sice o polovinu méně, stejně tak ale klesne počet natáčecích dnů. V Liberci by jich mělo být 25.

www.liberec.cz, čtk