Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bez Starostů žádná normální vláda vzniknout nemůže, stačí si zopakovat parlamentní matematiku

25. 06. 2022 | 5:00

Celá kriminálně-politická motanice kolem STANu je při pohledu zvenku především nevydařená taškařice. Asi nejtrapnější je pro Starosty a Nezávislé fakt, že všechny ty politické velemozky měl řídit nesvéprávný hochštapler. Vyznívá to obzvlášť nelichotivě až kuriozně. Jak se to mohlo stát?
 

MSBjbcexpozice3
Foto týdne od Artura Irmy: Cestu vánoční ozdoby do zámoří symbolicky připomíná nová expozice muzea v Jablonci nad Nisou. Vytvoření nezvyklé instalace s mořskými vlnami, parníkem či mrakodrapy si vyžádalo zhruba osm milionů korun. Nová expozice nazvaná WoW - Svět zázraků, v níž je 3307 vánočních ozdob, je v atypické přístavbě muzea.

Kdo ho přivedl do "party"? Proč mu nedávno ještě lokální politikové kalení politickými potyčkami a nástrahami ve svých rajonech popřávali sluchu a nechali se vodit jako maňásci?

Samé otázky, nula odpovědí s nějakou pravdivou informací. Jen vršící se (pardon, ale jinak nelze) lejna, v nichž se tak ráda patlají "seriozní" i bulvární média a pochopitelně aktuální parlamentní opozice. Že se v nich též nepatlají koaliční partaje je logické a jasné každému, kdo má alespoň jeden závit mozkový.

Osobně si počkám, jak to celé dopadne, protože tahle storka se nápadně začíná podobat té Nečasově, kdy se aktéři před kamerami vláčeli v řetězech, velkohubě se referovalo o tunách trestných činů a zlata a nakonec zbylo jedno velké nic. Pouze nevyvětratelný puch a změna společenských poměrů. K horšímu, samozřejmě.

Díky té dobře zrežírované šarádě se k moci dostal slovenský mužik, který má tak dobré krytí, že si, navzdory všem svým handicapům a osmiletému zoufalému vládnímu angažmá, troufne i na prezidentský úřad. Byť pro jeho vykonávání nemá ani jeden předpoklad. Má jen oprávněný strach z nevyhnutené policejní akce vůči své osobě a neuvěřitelné ego. Disponuje i nekonečným množstvím (i našich) peněz a mediálního prostoru. Čímž si nakupuje tu hloupější část národa. Smutné, že to na zvolení hlavou státu může stačit. Jak napsal kdosi na twitter: Je jasné, že AB má díky vlastnění médií a inzertním výdajům do jím nevlastněných médií v politickém souboji obrovskou výhodu. Kdyby byl sportovec, byl by dávno diskvalifikovaný pro doping.

V našich končinách se aféra STANu zhmotnila v prohlášení "bratrské" sestavy SLK, která přispěchala s výzvou ke kompletní obměně vedení STAN a k důkladné prověrce financování hnutí. Předseda Vít Rakušan má ale plnou důvěru libereckých starostů a měl by se o funkci znovu ucházet. No, tak jasně. Image Mirka Dušína Vítek dosud nepotratil.

Kdo si bláhově myslel, že se kvůli problémům ve STANu zhroutí pětikoaliční vládní spolupráce, bude zklamán. Bez Starostů žádná normální vláda vzniknout nemůže, stačí si zopakovat parlamentní matematiku s počtem mandátů. A promítnout si, kdo kromě pěti demokratických stran ve sněmovně sedí. Makakova nesvéprávná a Lobotomiova nepoužitelná parta.

Akcionáři Krajské nemocnice Liberec na čtvrteční valné hromadě schválili zvýšení limitní ceny pro zakázku na výstavbu centra urgentní péče v libereckém areálu na 3,2 miliardy korun. Původně byla maximální přípustná cena o miliardu nižší. Novou soutěž by nemocnice chtěla vyhlásit do konce června.

Vedení Liberce, který je menšinovým spoluvlastníkem nemocnice, původně navrhovalo vypsání soutěže bez stanovení limitní ceny, což mu napískala radniční opozice, která ale všemu rozumí jako příslovečná koza petrželi. Liberečtí zastupitelé tím chtěli velmi teoreticky snížit riziko, že by se museli uchazeči vyloučit, jako se to stalo v první soutěži.

Liberecký kraj jako většinový vlastník to ale odmítl a největší investičí akce v kraji se nestačila zadrhnout dřív, než vůbec začala. Otázkou bude, kdo se o tak obří zakázku v dnešní době přihlásí. Metrostav rozhodnutím soudu nesmí a z účasti té jediné místní firmy, která miliardové dílo zvládne zrealizovat s přehledem, mají všichni už dopředu "bobky". Vědí, že se ozve starý dobře známý politicko-aktivistický kvikot, jak je to možné, že by liberecká stavební firma měla stavět i v Liberci.  

Mimochodem: Stomilionovou zakázku na opravu úřednické budovy Uranu v Liberci firma Metrostav vyhrála, tuším, že byla jediným účastníkem tendru. Její výběr tento týden schválili radní města. Ovšem s ohledem na rozhodnutí soudu v takzvané druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha o tuto zakázku přijde. Metrostav může dokončit vysoutěžené a rozestavěné zakázky. Nemůže ale podepisovat nové smlouvy, což bude zřejmě případ libereckého Uranu. Takže: Zas nic, Urane, k zemi!

Kráčející trabant výtvarníka Davida Černého, který bavil chodce na nároží u liberecké radnice, kvůli českému předsednictví EU předčasně opustil Liberec. Autor ho nechal převézt do galerie v Drážďanech. Černého dílo je připomínkou podzimu roku 1989, kdy přes tehdejší západoněmecké velvyslanectví v Praze utíkaly tisíce východoněmeckých obyvatel na Západ. V ulicích Prahy tehdy zůstaly stovky trabantů. Nohy plastiky symbolizují právě útěk východních Němců.

Škoda ho. Ten trabant na vysokých nohách a s ústrojím tam dole současně vyjadřoval i úplně všechno české.

Typicky česká, resp. liberecká je i osobní zkušenost tohoto týdne: Po čtvrt století existence největšího tankodromu v krajském městě začali opravovat ulici kolem našeho domu. Škoda, že to klaplo právě v době, kdy v sousedství odstartovala stavba rodinných domů a opravovaná komunikace je jedinou příjezdovou cestou k ní. Takže opravený povrch ulice bude dříve nebo později stavbou poničen. Odolá-li těžké technice, určitě se mu to nepodaří, až se pod nový asfalt budou muset naklást trubky.

Uvidíme, můžeme být maximálně příjemně překvapeni, že se tak nestalo. Zatím jsme v ulici spíše šokovaní, protože nám dali před barák zákaz vjezdu a vyskytovala se tam i policie. Přes den netušíme, zda se dostaneme domů nebo z domu. Zatím to je plichta. S informováním co, kdy a jak, se nikdo neobtěžuje a dělníci pochopitelně nic nevědí. Ti jen dělají, co jim poručili a snaží se nechat průjezdných alespoň pár metrů pro kolo a pěší.

Skončím radostně: Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl vrací po 14 letech na trh Vratislavickou kyselku, veřejnost ji bude mít možnost poprvé ochutnat u příležitosti "Dne Vratislavické kyselky" v červenci.  Letos je to 160 let, co Karl Skollaude objevil pramen kyselky na zahradě, náhodou při hloubení studny pro svou bělírnu látek.

Kitl koupil zchátralý areál Vratislavické kyselky v roce 2018, loni na jaře tam firma přesunula výrobu sirupů a sklady, se stáčením kyselky ale začít nemohla. Dva více než 200 metrů hluboké vrty z let 1964 a 1983 totiž patřily státu. Tři roky a jeden měsíc trvalo, než se je od státu podařilo odkoupit, a dokončit tak jejich privatizaci. Vrty dostaly jména Liberec a Jablonec a loni na podzim zahájila firma testování, které bylo nutné pro pořízení technologie na stáčení minerálky.

Tak na zdraví. A víte, že do začátku prázdnin zbývá už jen necelý týden? Tak ho přežijte.

Alena Roubalová