Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bude jedině dobře, když nějaký orgán prošetří, kdo a odkud informace získal a následně s nimi kupčil

13. 07. 2024 | 5:00

Zdá se, že svět je relativně v pořádku, když mocní i nemocní této země řeší, zda se televizní a rozhlasové poplatky mohou zvýšit o pár korun měsíčně. Za sebe – proč ne, byť sledování veřejnoprávní televize a tam vysílaných estrád všeho druhu nepatří ke kratochvílím, jež podnikám často.

Panská skálaLK
Panská skála - "hrdinka" jedné z letních aférek tohoto týdne. Nedaleko od ní má totiž stát supermarket. Foto: LK

V autě ale poslouchám veřejnoprávní rádio a nově jsem příznivcem iVysílání, tedy archivu veřejnoprávní televize. Díky tomu lze ČT sledovat v době, kdy to vyhovuje mně a koukat jen na pořady, které mi za to stojí.

Daleko víc než zvýšení koncesionářských poplatků mi ovšem vadí nový poplatek za provoz jakéhosi solárního úložiště, který je sice v řádu jednotek korun měsíčně, ale platit ho musí úplně každý, i ten největší odpůrce solárních hrůz na střechách a fasádách, jímž jsem. Platit něco, co nikdy, z principu, nevyužiji, někomu, kdo podojil dotace na soláry a vyhřívá si tím bazén na chalupě, to je po mém soudu skandál! Doufám proto v jepičí život této nehoráznosti.

O skandál vlastní výroby se v končícím týdnu velmi marně snažil pisálek z propagandistického JejichLiberce. Naprášil, že mělo být podáno trestní oznámení na neznámého pachatele a hned se za onoho pachatele označil sám. Jde to s ním z kopce, dutohlavost evidentně sílí a potrefená husa kejhá spolehlivě.

Naznačím, že se jedná o příběh z dubna t.r., kdy JejichLiberec, ve snaze dehonestovat své odvěké třídní nepřátele, o sto šest citoval z neveřejných policejních a soudních dokumentů, jež se vztahovaly k tzv. Liberecké cause. Když jsem se tehdy na dozorujícím státním zastupitelství ohrazovala proti tomu, aby státní orgány podávaly informace jen bezvýznamnému webu, přičemž pro standardní média panovalo všeobecné informační embargo, napsali mi z krajského státního zastupitelství toto:

„Považuji za nezbytné Vás upozornit, že je na místě odlišovat úniky informací od spekulací. Nemám jakékoliv poznatky o Vámi zmiňovaných únicích informací a ze strany krajského státního zastupitelství je mohu spolehlivě vyloučit. V této souvislosti Vám dále sděluji, že ačkoliv je přípravné řízení neveřejné, poskytla jsem informace v takovém rozsahu, aby nebyl ohrožen účel trestního řízení při vědomí toho, že veřejnost má právo na poskytnutí základních objektivních informací při respektovaní jedné ze základních zásad trestního řízení, a to je presumpce neviny. Pokud tedy čerpáte informace i z jiných zdrojů, což je samozřejmě Vaše práce, kterou respektuji, je zcela na Vás, jakou věrohodnost jim přisoudíte. Máte- li informace, že skutečně došlo k jakýmkoliv únikům informací v této věci, obraťte se prosím, na příslušný policejní orgán či státní zastupitelství.“ Podepsána Mgr. Kateřina Doušová, náměstkyně krajské státní zástupkyně.

Tím vůbec nechci říci, že bych trestní oznámení podávala já, byť mě k tomu státní zástupkyně nabádala. Neumím to a psaní TO, dříve udání, jsme na fakultě žurnalistiky nebrali. Podal ho ale evidentně někdo jiný, někdo, komu nebylo jedno, jak se tu v dubnu veřejně zacházelo s informacemi, jež byly ze zákona nedostupné. A bude jedině dobře, když nějaký orgán prošetří, kdo a odkud informace získal a následně s nimi kupčil s médii, která mají patřičný dosah a tudíž i sílu rozfoukat aféru, o niž šlo především.

Jinými slovy: Ono trestní oznámení bylo podáno ke Generální inspekci bezpečnostních sborů z důvodu podezření, že došlo ke spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Trestní oznámení míří na neznámou úřední osobu, která vynesla neveřejné informace ze spisu. Kdo vynášel dál - do redakcí celostátních médií, to už víme. Chvástal se tím celé jaro...

A co normálního přinesl druhý červencový týden?

Tak například něco pro cyklisty: Kvůli výluce na železniční trati posílil Liberecký kraj přepravu jízdních kol z Liberce do Frýdlantského výběžku. Ne všechny autobusy, které tam v rámci náhradní dopravy České dráhy nasadily, totiž přepravu cyklistům nabízejí. Na lince C proto koordinátor dopravy Korid LK přidal dodávku, která jede souběžně s autobusem, určená je výhradně k přepravě bicyklů.

Něco pro budoucnost: V architektonicko-urbanistické soutěži na podobu nové zdravotnické školy v Liberci zvítězil návrh libereckého ateliéru Petra Stolína. Náklady na stavbu podle předběžných odhadů přesáhnou bez DPH půl miliardy korun. Na konci příštího roku by měl mít kraj projekt a o rok později by mohl zahájit stavbu. Střední zdravotnická škola v Liberci je v historické budově bývalé církevní školy v centru města a v dalších asi pěti budovách, které jsou většinou pronajaté. Kapacitně už nestačí. Nová škola vyroste ve školním areálu v Jablonecké ulici u sídliště Broumovská, kde dnes působí střední odborná škola. Pozemky dávají dostatek prostoru k další výstavbě, například domova mládeže, tedy internátu.

A do třetice i něco pro zlost: Uzavírka frekventované Klášterní ulice v Liberci v souvislosti s modernizací teplárenské sítě ve městě se o několik dní protáhne. Práce měly být hotové do poloviny července, Teplárna Liberec ale požádala o prodloužení uzavírky do 18. července. Prodloužení uzavírky se dotkne i městských autobusových linek 15, 19, 29 a 40, které musí po objízdných trasách a nebudou obsluhovat zastávky Klášterní a Poliklinika. Což je pro lidi mířící do obou zde sídlících zdravotnických zařízení další „facka“.

A ještě ohlédnutí za letním počasím. Je jako na houpačce, ale to, co se dělo ve středu, se přece jen vymklo normálu, jak popsaly např. Novinky.cz: "Hromady střepů pod skleníky, díry ve střechách pergol, totálně zničená úroda. Vrcholky stromů bez listí i plodů, rajčata, která chtěla dozrát, zamačkaná v bahně, trčící pahýly místo květů. Pohled, který se naskytl každému majiteli zahrady v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku, kterou ve středu 10. července v podvečer zasáhla kroupová smršť...".

A když už jsem zalovila v Novinkách.cz, pak odtud vypadla další dost upocená "kauza". Nová Norma se má stavět na dohled od Varhan, tedy Panské skály, kde se točila Pyšná princezna. Shodou okolnosti jsem tam nedávno byla a vůbec mi nevadí, že by v lokalitě měl stát supermarket. Přírodní památka je zasazena do megaparkoviště, aby kroků nutných k jejímu dosažení nebylo zbytečně moc, a od okolí ji odděluje rušná silnice, po níž supí jeden kamion za druhým. Nic idylického. Proto mi nějaká Norma ani trochu nepřijde "přes čáru".

Tak hezké léto beze smrští a klidný víkend.

Alena Roubalová