Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Celkem se v Libereckém kraji bude o přízeň voličů ucházet 669 kandidátů z 16 stran a politických hnutí

02. 10. 2020 | 12:00

AKTUALIZOVÁNO: Za dvě hodiny začínají volby do krajského zastupitelstva a třetiny Senátu. Potrvají do soboty. Hlasování se poprvé v historii koná v době pandemie nakažlivé choroby a tomu odpovídají opatření ve volebních místnostech. Ve středu už mizivá část občanů (191 osob) odvolila drive-in, protože jsou v karanténě nebo izolaci. Takto svůj hlas v kraji odevzdalo 191 lidí. Do včerejších 20:00 (1. října 2020) požádalo Krajský úřad Libereckého kraje o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky 85 voličů, tedy osob, teré jsou v karanténě nebo izolaci z důvodu covid-19 a nevolily z auta.

volbyIrma2
ilustrační foto

"Hlasování do zvláštní přenosné schránky bude probíhat v pátek mezi 7:00 – 22:00 a případně dále i v sobotu od 7:00 do 14:00, přičemž v sobotu lze tuto lhůtu prodloužit o další 3 hodiny (do 17:00), aby se umožnilo odhlasovat všem voličům, kteří o tento způsob hlasování požádali. Minimálně pro pátek 2. 10. bylo „aktivováno“ všech 5 komisí pro hlasování, sdělil poslední novinky mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Do zastupitelstva v Libereckém kraji kandiduje letos i jednadevadesátiletý Jaroslav Hlubůček z Jablonce nad Nisou. Sklář a čestný předseda Svazu výrobců skla a bižuterie je v letošních krajských volbách nejen nejstarším kandidátem v Libereckém kraji, ale i v celé zemi. Kandiduje za Soukromníky a Svobodné, na jejich kandidátce má číslo 17, zjistila ČTK na www.volby.cz.

Celkem se v Libereckém kraji bude o přízeň voličů ucházet 669 kandidátů z 16 stran a politických hnutí. Nejmladším kandidátům v Libereckém kraji je 18 let, jsou dva. Za uskupení ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty kandiduje na 12. místě studentka Natálie Dozorcová z Jablonného v Podještědí. Na kandidátce Společně pro Liberecký kraj se o místo v zastupitelstvu uchází student a organizátor akcí Milionu chvilek pro demokracii Daniel Havlík z Turnova, který je na 29. místě.

Do krajského zastupitelstva letos v Libereckém kraji kandiduje 208 žen a 461 mužů. Žen je tak na kandidátkách 31 procent, téměř polovina z nich je starších 50 let. Žádnou ženu nemá na své kandidátce Dělnická strana sociální spravedlnosti, za kterou ale kandidují jen čtyři muži. Naopak nejvíc žen postavilo uskupení ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty, za kterou kandiduje 26 žen a sedm mužů. Víc než polovinu tvoří ženy i na kandidátce Změny pro lidi a pro krajinu.

V Libereckém kraji zvolí lidé novou krajskou reprezentaci a na Českolipsku také nového senátora. Mandát tam obhajuje Jiří Vosecký, kterého nominovali Starostové pro Liberecký kraj. Proti němu se postaví dalších devět mužů, žádná žena v 36. obvodu do Senátu nekandiduje.

První voliči už svou povinnost splnili ve středu, když využili možnosti zvláštního hlasování. Své volební lístky odevzdalo 191 lidí, u nichž testy prokázaly nový koronavirus nebo jsou v karanténě. "Dalších 85 lidí požádalo do dnešních 20:00 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky," řekla ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Dnes mohli hlasovat i lidé v sociálních ústavech, které hygienici kvůli covidu-19 uzavřeli. V Libereckém kraji ale takový není.

čtk