Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Poslanecké sněmovny bude v říjnu v Libereckém kraji kandidovat 17 subjektů, mezi nimi všechny parlamentní strany 

03. 08. 2021 | 17:00

Do Poslanecké sněmovny bude v říjnu v Libereckém kraji kandidovat jen 17 stran, hnutí a koalic. ČTK to dnes sdělila Pavlína Kroupová z krajského úřadu. Před čtyřmi lety podalo kandidátku rekordních 24 subjektů, v předchozích volbách v letech 2013, 2010 a 2006 se o přízeň voličů v kraji ucházelo vždy 18 stran a hnutí. Volby se uskuteční 8. a 9. října.

volbyUrna
ilustrační foto

Kandidátky podaly v Libereckém kraji všechny parlamentní strany. "Počet kandidátů a pořadí není zatím rozhodující, strany je mohou ještě doplňovat a měnit," řekla Kroupová. Strany ještě mají lhůtu na odstranění případných nedostatků, o registraci podaných kandidátek rozhodnou úředníci do 20. srpna.

Před čtyřmi lety sněmovní volby v Libereckém kraji vyhrálo ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu.

K volbám přišlo před čtyřmi lety 60 procent voličů.

čtk