Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Doufat v nejlepší, připravit se na nejhorší. V zemi příběhů a rajónu neuvěřitelných náhod

14. 09. 2024 | 5:00

Heslo tohoto víkendu zní: Doufat v nejlepší, připravit se na nejhorší! Pro nadcházející dny a hodiny byly avizovány povodně, a ty skutečně dorazily. Od čtvrtka byl národ „masírován“ sděleními z kompetentních míst, že velká voda hrozí na velké části území republiky, včetně našich zeměpisných končin. A informační mašinérie, po mém soudu příkladně, jela na plné pecky. Kdo je připraven, není zaskočen...

CUMstavba090924FBknl
Stavba Centra urgentní medicíny v areálu krajské nemocnice pokračuje za každého počasí. V případě vydatného deště budou probíhat především ty činnosti, při kterých budou stavební dělníci schovaní, tedy aktuálně budou pokračovat práce v energetickém kanálu. Foto z FB KNL

Meteorologové i odpovědní politici mají hromadu předpovědních modelů a grafů, a tak je lepší mnohokrát varovat a zbytečně konat, než jedinkrát zažít hrůzu, kterou povodně způsobují. Jen jednou v životě jsem si vlastní neopatrností vyplavila domek sprchou a vím, co to bylo za paseku. A to jsem si z obýváku vyrobila bazén plný vody pitné, tedy čisté...

Vyhodnotila jsem, že adresy, na nichž se nalézají nemovitosti, k nimž má naše rodina vztah, jsou asi v bezpečí, protože by (podle lidí, co tomu nějak rozumějí) musela přijít potopa světa, aby voda vyšplhala až k jejich prahům. Pevně v to doufám, ale přesto jsem si přečetla hojně publikovaná nouzová poučení, například co má být sbaleno v evakuačním zavazadle.

Kufrů máme doma velké zásoby, ovšem s doporučovaným radiopřijímačem na baterie je problém. Nějaký pravěký tranzistorák na buřtovou baterii se sice povaluje v garáži, ale rozchodit se ho nepodařilo. Vyštrachala jsem ale powerbanku napájenou ze sítě a našla i model na sluneční energii. To kdyby souběžně lilo a pražilo slunce…

Potíž by byla s konzervami, dávno už je nekupujeme, protože dobám dovolenkově-paštikářským odzvonilo hned začátkem devadesátek, a od té doby zásobami potravin v plechu „na horší časy“, jak tomu bylo v éře našeho mládí, nedisponujeme. Škrtli jsme je úplně z repertoáru…

Takže se musíme modlit, aby velká voda vůbec nepřišla, k nikomu a nikam (což se bohužel nestalo, aktuálně jsou problémy na Frýdlantsku a Semilsku), a prožili jsme příjemný, i když na veřejné akce zchudlý víkend. Řada z nich totiž byla preventivně zrušená, ale náhradní termíny například k otevření vozovny dopravního podniku či pro Semilský pecen se určitě najdou.

Edit: V době, kdy vychází tato Inventura, jsou už některé toky v kraji na druhém stupni, Smědá na Frýdlantsku na třetím. Hasiči v pátek a v noci na sobotu měli stovky výjezdů k popadaným stromům a dopravním nehodám, nejezdí vlaky... Vše ve zpravodajství, které průběžně aktualizujeme.

Končící týden patřil startu dalšího ročníku extraligové hokejové sezony. Při té příležitosti vyšlo najevo, že je to už třicet let, kdy liberecký hokejový klub příkladně, ovšem ve vší skromnosti, zresuscitoval jeho první i současný prezident Petr Syrovátko, spolumajitel úspěšné stavební a developerské firmy. Libereckému hokeji tak jeho přičiněním a příslovečnému tahu na branku nastaly lepší časy kořeněné zlatem, třemi stříbry a dvěma bronzy v tuzemské nejvyšší hokejové lize.

Díky prozíravosti úspěšného podnikatele s duší sportovce a tehdejšího osvíceného vedení města má dnes Liberec nejen hokejovou arénu, ale i komplex sportovišť a bohatého zázemí kolem ní. Je tak kde pořádat nejen sportovní utkání, ale i plejádu dalších společenských akcí. Minulou sobotu se tu uskutečnil veletrh sportovních příležitostí Sport live, jenž za jediný den přilákal devět tisíc návštěvníků. Příští měsíc pak bude areál patřit týdennímu veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí Educa Week, který aspiruje na nový návštěvnický rekord, když jej loni navštívilo 32,5 tisíce lidí. Například.

Bez Sport Parku Liberec, jak se jmenuje komplex budov a sportovišť kolem arény, by se nic z toho uskutečnit nemohlo. A ani by se nebylo čím chlubit, protože pět tisíc lidí, kteří během dvou prázdninových měsíců zavítali do městem zakoupeného zámku, je ve světle výše zmíněných čísel jen hodně slabý čajík. Například…

Bouři ve sklenici vody rozvířili opoziční aktivističtí zastupitelé ve snaze upoutat pozornost veřejnosti na svou pidipartaj v nadcházejících krajských volbách, v nichž jde kromě vlivu i o peníze za mandáty. Téměř půlmiliardová zakázka Liberce na zajištění úspor energií u 12 objektů města je podle nich předražená na zhruba dvojnásobek běžných cen na trhu. Za jediné řešení považují ukončení smlouvy.

Vlamují se ale do otevřených dveří, protože náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO), jež má projekt na starost, pochybení sice odmítá, zakázku ale zároveň nechá gruntu znovu prověřit blíže nespecifikovanou autoritou, která si na projektu nebude honit politické triko.

To lolistické je už nyní značně ukoptěné, protože akce začala avizovaným trestním oznámením, to se ovšem časem vytratilo jako příslověčný smrad, protože panuje shoda na tom, že se zakázka přezkoumá. Statutární náměstkyně ani její syn, zde v roli gesčního náměstka primátora, nejsou mdlého rozumu, a pokud nechtějí dopadnout jako exkolega z ODS, tedy s policií a prokurátorem na krku, musí podniknout kroky, které vyhrocenou situaci otupí. Opozice je v žalování orgánům činným v trestním řízení i v podávání trestňáků dost dobrá, a to ve světle nedávných událostí určitě nelze brát na lehkou váhu.

Míra aktivistické umanutosti sice po krajských volbách zeslábne, ale nebezpečí udání tu existuje na věčné časy.

A končíme příznivými zvěstmi. V pátek odstartovala výstavba dlouho avizované náplavky kolem Nisy v areálu Libereckého kraje. Projekt za 142 milionů korun financuje krajská kasa a je už druhou etapou rekultivace okolí krajského sídla. Navázat by měla ještě třetí etapa za zhruba 50 milionů, kterou bude platit město Liberec.

V tentýž den dostala zelenou i výstavba výjezdového centra hasičů, dopravní policie a záchranné služby v Turnově za 248 milionů korun. Základna složek IZS má být postavena do dvou let v turnovské části Vesecko v sousedství silnice I/10.

A o den dříve se slavnostně oznámilo, že v nejbližších týdnech začnou práce na přivaděči, který zajistí dostatek pitné vody pro obyvatele u hranic s Polskem ohroženým ztrátou vody kvůli rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów. A že Severočeská vodárenská společnost finišuje s úpravnou vody v Machníně...

U všeho se vyskytovala a dělně pózovala krajská politická reprezentace, protože se jí to před volbami "nějak nakupilo" a ona "kouká stihnout, co se dá"... Souhra okolností? Náhoda? Možná...

Asi jako zjištění, že justice naplánovala další epizodu deset let se vlekoucího procesu s úřadujícím hejtmanem přesně do týdne před krajskými volbami. Ty se uskuteční 20. a 21. září, soudní přelíčení je stanoveno na termín 16.- 19.9.2024 v režii soudce Pavla Pachnera, prozradil veřejně přístupný Plán práce liberecké pobočky Krajského soudu.

Česko - země příběhů, Liberecký kraj - rajón neuvěřitelných náhod!

Hezký víkend, pokud možno v suchu a pohodě.

Alena Roubalová