Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman: Vláda se musí k rychlému šíření COVID-19 začít chovat racionálně a s respektem. Situace není mimořádně výtečná

18. 09. 2020 | 12:21

“Situace je mimořádně výtečná.” Tato slova bývalého pražského primátora Igora Němce, která řekl v srpnu 2002, jen několik minut před tím, než začala rozvodněná Vltava zatápět pražské metro, už zlidověla. Celé léto, a ještě před týdnem, nám bylo vzkazováno, že jsme nejlepší na světě a vláda má vše pod kontrolou. Jenže poslední týden ukázal, že situace výtečná není a je nutné začít k ní přistupovat racionálně a s respektem.

hejtmanZZSfb
Foto z oficiálního FB profilu M. Půty

Včera jsme si na videokonferenci asociace krajů, s ministry Hamáčkem, Vojtěchem a ministryní Maláčovou, vyslechli prezentaci profesora Duška o předpokládaném vývoji počtu pozitivně testovaných osob v příštích týdnech. Ze zprávy vyplývá, že bez zavedení nových opatření bychom se mohli v ČR do konce roku dostat až k číslu 3,5 milionu pozitivních lidí na COVID-19. Prudký nárůst počtu nemocných je výrazně vyšší, než ve všech sousedních zemích a souvisí s úplným rozvolněním, návratem dětí do škol a také bezstarostným pocitem nás všech, že už jsme slavně zvítězili a máme to za sebou. Za prvních 14 dní školního roku se školy staly ohniskem šíření nemoci.

Oficiální foto hejtmana LK Partina Půty (SLK).Nechci a nebudu tím číslem strašit. Většina pozitivně testovaných má jen velmi mírný průběh nemoci. Dokud nebude k dispozici vakcína, je promoření jedinou cestou ke kolektivní imunitě. Proti jarním měsícům klesá smrtnost. Naprostá většina lidí se vyléčí doma, bez nutnosti výraznější zdravotní péče. To jsou známá fakta. Ale faktem také je, že malá část nakažených nemocná je a potřebují nemocniční péči a ještě menší část skončí na ventilovaných lůžkách a intenzivní péči.

Zdravotní systém potřebuje, aby nárůst počtu lidí, kteří budou do nemocnic směřovat, nebyl skokový, ale postupný. Nemocnice navíc, na rozdíl od jarních měsíců, pečují o další pacienty, operují a provádí plánované výkony a nemají proto významné rezervy. Nemohou se věnovat jen pacientům s COVID-19. V Libereckém kraji máme aktuálně 583 aktivních případů a toto číslo roste zatím nejrychleji od března, stejně jako ve zbytku země. Špatná zpráva je rychlost nárůstu, tzv. reprodukční číslo je 1,6, což znamená, že narůst směřuje k exponenciálnímu nárůstu. Vzpomeňme si na úlohu se zrnky rýže a šachovnicí...

Rozumím všem z nás, kteří se nechtějí vracet k jarním omezením. V Libereckém kraji jsme se snažili i v letních měsících udržet některá opatření v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních a především v ústavech sociální péče a domovech pro seniory. I v nové situaci je podle mého názoru nutné chránit především rizikové skupiny, nemocné a starší lidi a personál nemocnic a ústavů sociální péče, bez kterého je v příštích týdnech neudržíme v chodu.

Chtěl bych vás požádat o rozumný přístup a odpovědnost k druhým. Vedle hygieny rukou, rozestupů v prostředí, ve kterém nemůžeme znát stav lidí, se kterými jsme v kontaktu a nošení roušek, které podle většiny odborných názorů šíření viru zpomalují, používejme prosím také vlastní rozum. Není důvod k panice, každý umíme zvážit míru rizika, kterou musíme my a naši blízcí podstoupit. Každý z nás se může chovat odpovědně ke svému okolí a sobě samým. Náš svět musí fungovat, firmy a podniky musí vyrábět a školy učit. Zastavit ekonomiku, stejně jako na jaře, by mělo zcela zásadní dopad do už tak těžce zkoušeného národního hospodářství.

V pondělí se sejde krizový štáb kraje

Liberecký kraj vybavil ochrannými nanorouškami zaměstnance všech svých středních škol, domovů pro seniory a dalších ústavů sociální péče a nemocnic. Dnes projednáme stejný krok a vybavení ochrannými prostředky také žáků našich středních škol, kteří musí od dnešního dne používat roušky ve všech prostorách škol. Prostřednictvím obcí distribuujeme nanofiltry a dezinfekci pro všechny potřebné. Rozhodnutí o využití necháváme na starostech, kteří znají situaci ve svých obcích nejlépe.

Pomáháme Krajské hygienické stanici Liberec deseti dobrovolníky z krajského úřadu, kteří navýšili kapacitu pro trasování. Nemocnice v kraji navyšují kapacitu pro odběr vzorků na testování a Krajská nemocnice Liberec bude mít své odběrové místo otevřené v sobotu a v neděli. Pracujeme na spuštění rezervačního systému, který by měl omezit čekání na odběr ve frontách. Pravidelně se schází Krajská epidemiologická komise a Bezpečnostní rada, na pondělí jsem svolal krizový štáb kraje. Ve čtvrtek jsem se také setkal s kolegy Langem z Landkreis Görlitz a Bielinskim z Powiatu Zgorzeleckego a mluvili jsme mimo jiné o tom, že zavřené hranice nejsou řešení, že je potřeba se zaměřit na ohniska. Mimochodem u sousedů je situace významně lepší a počet aktivních případů desetkrát menší.

Chápu rozhořčení řady lidí nad novými opatřeními. Sdílím také naštvání těch, kterým vadí nejednotný způsob komunikace vlády s veřejností. Otevření škol bylo správný krok, jejich spuštění bez opatření se po dvou týdnech projevilo nárůstem, který je nutný dostat pod kontrolu. Vzhledem k situaci a prognózám vývoje je nutné uvést do chodu Ústřední krizový štáb a připravit se na nárůst hospitalizovaných v nemocnicích. Vláda bude muset místo rozdávání předvolebních dárků začít pomáhat skutečně potřebným. Stejně jako na jaře nám nezbývá, než držet pohromadě a snažit se udržet v chodu co nejvíc instituci.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

převzato ze "služebního" facebookového profilu hejtmana