Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koaliční ODS se ve sporu o družstevní byty „o konec dobrý, všechno dobré“ zasloužila největší měrou

31. 07. 2021 | 5:00

V poslední červencový pátek to bylo přesně 55 let, co byl položen základní kámen vysílače na Ještědu. Stavba kombinující technický objekt a hotel je i po tak dlouhé době stále stejně elegantní a nadčasová. Ještěd je i na úvodní fotografii. Neobvyklý záběr dominanty, již všichni známe jako vlastní boty, vydal twitterový účet Českých radiokomunikací. Ty jsou současným vlastníkem objektu.

ještědRadiokumunikace
Poznáváte? Ještěd od špičky dolů. Foto: Twitter České radiokomunikace

Vítejte u dalšího letního ohlédnutí za končícím týdnem.

První smlouva o převodu městského podílu na bytové družstvo, kterou uprostřed prázdnin schválili liberečtí zastupitelé, je velké politické téma, zajímá ovšem pouze zainteresované. Ty, jichž se to týká velice osobně a říká se jim nepěkně družstevníci, a pak ty, kteří se ocitli na druhé straně pomyslné barikády – zastupitelé.

Ke kladnému výsledku se teď samozřejmě hlásí úplně všichni. Nejvehementněji ti, kteří ke zdaru, vzhledem ke své aktuální politické síle v zastupitelstvu, přispěli nejméně: Změnařská opozice. Upřímně, kdyby se obě nejsilnější hnutí - SLK a ANO - "šprajcla" definitivně a nenašla ve zdárném řešení kladný politický potenciál, nikdo by nic nezmohl. Marné by byly všechny články na partajním opozičním dezinformačním webu, zbytečné by byly všechny nenávistné posty na sociálních sítích a sáhodlouhé diskuse k nim, liché by byly všechny schůzky i nebývalá mediální podpora.

Upřímně, bez procitnuvších SLK a ANO by příliš nezmohla ani koaliční ODS, která se ve finále „o konec dobrý, všechno dobré“ zasloužila největší měrou. Především tím, že šla do koaličního střetu s partnery a kvůli družstevním bytům, u jejichž realizace před dvěma desítkami let stála, riskovala vyhazov z koalice. Kdo zná radniční poměry sil ví, že si Starostové s Anem početně vystačí. Ne však obsahově, proto je koalice luxusně mnohačlenná, aby nebyla vydíratelná jednotlivci. Mimochodem, je to recept hejtmana, který už podle něj „vaří“ třetí volební období na kraji.

ODS přesto do sporu šla, argumentačně zpochybnila cestu svých koaličních partnerů, navrhla vlastní řešení… Výsledek známe. Občanští demokraté postupně pro svou cestu získali jednotlivce především z koaličního ANO a nechali opozici, ať si s tématem alespoň mediálně pohraje, když už ho nestihla zdárně vyřešit v době, kdy na radnici vládla ona.

Opozice teď mocně, s pocitem vítězství, křičí a spílá zejména SLK, jak krkolomně převod městského podílu na jednotlivá bytová družstva řešila. Zase používá osobní dehonestaci, napadá a uráží. Nedělá ale dobře. Stačí, aby se její kvikot dotkl dostatečného počtu zastupitelů a může být v Liberci o problém víc.

Schválena má být smluvní dokumentace pro deset bytových družstev, zastupitelé zatím posvětili jedinou. Riziko "ochladnutí zapálení pro souhlasné hlasování" je nejen u opozice, jejíž někteří exponenti ve čtvrtek ńehrdinně nepřišli hlasovat vůbec s odůvodněním, že mají prázdniny. V rozhodující chvíli chyběli i dva náměstci za ANO. Jeden zastupitel ze SLK zase chtěl tajné hlasování, aby se zastupitelé hlasující pro nestali obětí aktivistických státních zástupců, až téma někdo zpracuje do trestního oznámení. Když jeho návrh neprošel, raději se zdržel.

A protože je Česko země příběhů, můžeme tu, navzdory všem ujištěním, co nevidět mít další vlekoucí se causu 32 libereckých zastupitelů. Minule jich bylo jen 23 a očištění v cause nevýhodně prodaného majetku města se dočkali až po cca deseti letech.

Zkrátím to: Fakt není třeba dráždit hada bosou nohou a čas na rychlé špunty nastane až poté, co budou byty družstevníků správně zapsány v katastru nemovitostí, dotyční za ně nebudou muset doplatit šílené daně a nikdo je nebude popotahovat. Do té doby bych nejapnými komentáři na adresu jednotlivých zastupitelů šetřila. Proč? Protože 39 minus dostatečné množství uražených jedinců (x) = megasmolík pro uživatele družstevních bytů a mnohaleté hody pro tuzemskou, leč velice nepružnou justici.

Co tam máme dál...

K nejdůležitějším událostem končícího týdne patří zařazení Jizerskohorských bučin na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Jde o první tuzemskou přírodní lokalitu na tomto seznamu.

Jizerskohorské bučiny zabírají plochu zhruba 27 kilometrů čtverečních na severním úbočí Jizerských hor od Oldřichova v Hájích po Lázně Libverda. Území je pozoruhodné smíšenými a bukovými lesy na strmých svazích s unikátní geomorfologií. Nejcennější vnitřní část má zhruba deset kilometrů čtverečních a kolem je ochranné, zhruba 17kilometrové pásmo. Jde o jednu z nejzachovalejších a přírodně nejcennějších částí v CHKO Jizerské hory.

Dobrou zprávou pro Českolipsko je, že radnice představila vizualizaci nového bazénu. Areál v Dubici bude zahrnovat nejen bazén a vodní prvky, ale také stání pro karavany nebo kurty pro beach volejbal. První návštěvníky by měl přivítat v roce 2023.

Bazén by se měl nalézat vedle zatopeného lomu v Dubici, kde je ale kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázané. Česká Lípa proto akutně potřebuje koupaliště, volá se zde po tom už 30 let. Pokud se dílo podaří, půjde o unikát. V přírodním areálu už dnes Dubice návštěvníkům nabízí 3D bludiště, vodní lyže a další atrakce.

Je léto, randění čas, ovšem jablonecká radnice vydala varování, že po celý srpen, září a říjen bude kvůli přemnožení černé zvěře zakázaný vstup do honitby v lokalitě Srnčí důl, a to vždy od 21:00 do 06:00 ráno následujícího dne. Zákaz je vyhlášen proto, aby myslivci mohli přemnoženou zvěř odlovit. Tak pozor, ať neuloví i něco jiného a bobřík odvahy to nebude.

Česko je nejen země příběhů, ale i zázraků. Potvrzuje to tento tweet, který v nejrůznějších obměnách rotuje sociálními sítěmi: „Největším bojovníkem proti korupci trestně stíhaný člověk. Největším obhájcem čistoty české rasy Japonec. A největším zastáncem chudých muž žijící na zámku, který mu pořídila maminka. Česko - země zázraků.“

Ach jo. K čemu vlastně jsou ve fabrikách ty odbory a odborářští bossové, když ministryně práce, která zná slovo práce jen ze skript, a její zelená podržtaška, teď osobně chodí na kontroly pracovních podmínek?

Všichni víme  že jim o lidi vůbec nejde. Jde jedině o to, aby byly fotky na socky. Jako na ty internety, řečeno slovníkem nejmocnějšího. Ukázková střelba do vlastní socanské nohy evidentně nikomu nedochází.

Tak hezký víkend uprostřed prázdnin.

Alena Roubalová