Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Návštěvníci zoo a botanické výměnu nepoznají. Jiného zřizovatele nebudou vystavovat ani v kleci, ani ve voliéře, ani ve skleníku  

01. 05. 2021 | 5:00

Valné většině lidí to je jedno, ti, kterých se to týká, jásají a Změnaři zuří. Takový je stav poté, co krajské a dva dny na to i liberecké zastupitelstvo odsouhlasilo, že se zřizovatelem zoologické a botanické zahrady stane Liberecký kraj. Budoucí majetková operace, pro niž na kraji hlasovalo 35 politiků a v Liberci 26, upraví budoucí toky peněz nezbytné k financování obou nadregionálních, "echt" krajských institucí. Opačným směrem se papírově posunou dva domovy důchodců, jež slouží především Liberečanům.

radelMlynFBPutaTOP
Fotkou týdne jsem zvolila tento snímek ze stavby dálniční křižovatky Rádelský mlýn. Je z facebooku hejtmana Martina Půty, který se byl podívat, jak to na největší silniční stavbě v kraji odsýpá...

Návštěvníci, kteří do unikátních libereckých zahrad zavítají, nic nepoznají. Jiného zřizovatele nebudou vystavovat ani v kleci, ani ve voliéře, ani ve skleníku. Administrativní záležitost jen prospěje provozu zahrad samotných, protože Kraj má k dispozici více financí z rozpočtového určení daní a nebude muset provoz škrtit tolik jako krajský Liberec. Proto tady mohli otvírat šampus, dobře vědí, proč. Pod městem už moc dobře vědí, zač je toho loket.

A liberecká opozice, která byla velmi dlouze a hlasitě proti?

Jako obvykle: Zapovykovala si na zastupitelstvu a pozurážela kdekoho. Ovšem protože je jako politická síla marginální, nestalo se, kromě nepříjemného bzukotu, nic. Při poslechu jejích exponentů, kteří už vyluzují jen staccato zbytečných slov prokládaných urážkami a dojmy, mi přišla na mysl scéna z Formanova Amadea, kde Wolfiho budoucí tchýně hovoří tak překotně a naléhavě, až začne kdákat. Tak přesně takto vyzněla rétorická obrana „libereckého rodinného stříbra“.

Domnívám se, že právě v tomto odpudivém komunikačním stylu je začátek konce všech Změn a jejích četných oddenků. Ony se totiž, neznámo proč, cítí nadřazeny všem – těm, kteří mají jiný názor a životní postoj, těm, kdo raději užitečnou praxi než pustou teorii a věčné studium, i těm, kdo bydlí tam, kde jim to vyhovuje, nejen v krajském městě. Proto ta ukoptěná snaha shodit hejtmana a jeho SLK poukazováním na jejich „venkovanství“. Což já osobně pokládám za nechutné a už definitivně mimo mísu.

Obyvatelé družstevních bytů se dočkali. Podíly v jejich bytech jim město převede za korunu s daní a udělá to tak rychle, aby družstva nemusela podávat na vedení Liberce určovací žaloby, čímž by se nikomu nevyhovující současný stav na mnoho let zakonzervoval. O to nestála ani jedna strana. Zastupitelé o převodu za korunu, což družstevníci chtěli od začátku, rozhodli jednomyslně. Málokdy je hlasovací tabule, kterou vidí i divák přímého přenosu ze zastupitelstva, celá zelená. Znamená to, že se nikdo nezdržel a nikdo nebyl proti.

I nadále ale platí, že na jásot to bude až ve chvíli, kdy změnu vlastnictví zapíše katastr a nenajde se chytrák, který všechno pracně dohodnuté a v jistých ohledech stále křehké, zpochybní. Třeba v rámci předvolebního boje před dalšími komunálními volbami, jež jsou už příští rok! Letí to.

V sobotu se měla dát do pohybu lanová dráha na Ještěd. Oznámení na našem facebookovém profilu způsobilo poprask, tolik se lidé těšili. Ještě větší poprask pak nastal, když bylo oznámeno, že je všechno jinak, že lanovka bude v depu parkovat bez užitku i nadále, že to ministerstvo zatrhlo. Takové Pal – nepal, pal – nepal české současnosti. A tak se na dominantu nad Libercem může nadále jen pěšky a jenom pod lany nebo přes Pláně. Silnice přes Výpřež je totiž zavřená, tudíž nepoužitelná také.

Zatím platí, že Severočeské muzeum v Liberci přivítá v úterý 4. května návštěvníky, což je více než po třech letech. Muzeum totiž bylo od 1. února 2018 zavřené kvůli kompletní rekonstrukci, a posléze kvůli koronavirovým opatřením. Muzeum sice po rekonstrukci slavnostně otevřeli 28. prosince, ale jen virtuálně. Zájemci mohli  nahlédnout jen on-line prostřednictvím facebooku a youtube kanálu muzea. Teď budou mít konečně možnost vidět rekonstruované interiéry naživo. Vstupné má být zdarma. Tak se těšíme a doufáme, že se to zase na poslední chvíli nebude měnit.

Hokejový Liberec je letošním vicemistrem, prohrál až ve finálové sérii s Třincem. Veliká radost nejen pod Ještědem, uvážíme-li, co všechno v této nejisté sezoně museli hráči absolvovat, co musely realizační týmy zorganizovat a co všechno museli fanoušci oželet. Řekla bych, že v letošní extraligové sezoně vyhráli úplně všichni, jen Třinec nejvíc.

O tomto víkendu se diváci vracejí i na fotbalové stadiony. V omezeném množství, s testem, s respirátorem. Kromě čísla bot o sobě pořadateli musí sdělit úplně všechno. A je kvůli tomu zlá krev, protože se zase nesmyslně srovnává. Jistě, že je špatně, že děti mohou na fotbal, mají-li koupenou permanentku, a nemohou do školy, protože nejsou vyvolený věk ani ročník.

Říkám to od začátku: Pokud nebudou řádně chodit do školy úplně všichni, kdo tam patří, nemůže se povolovat nic. Vždycky to vypadá blbě a spolehlivě to vyvolá napětí mezi těmi, kteří nic nezpůsobili.

Je První máj, svátek, který letos připadl na víkend, s čímž nic nenaděláme. Za týden to bude stejné. Tak rychle na vzduch!

Hezký víkend.

Alena Roubalová