Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Některé strany v kraji zatím lídry pro volby do Sněmovny nemají. Jasno ale mají obě demokratické koalice

18. 04. 2021 | 11:48

Některé strany v Libereckém kraji ještě lídry pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny nemají. Například vládní hnutí ANO nebo opoziční SPD o nich budou jednat na krajských konferencích až v květnu, zjistila ČTK. Kandidátek bude letos zřejmě méně než v roce 2017, některé subjekty se spojily v koalicích.

volbyUrna
ilustrační foto

Jasný už je lídr společné kandidátky STAN a Pirátů, kterou povede poslanec a někdejší starosta Semil Jan Farský, který byl před čtyřmi lety lídrem kandidátky STAN v Praze. Liberecký hejtman Martin Půta znovu do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude, své rozhodnutí oznámil už loni v listopadu. Před čtyřmi lety se Půta díky 4470 přednostním hlasům do Sněmovny dostal, i když byl až na posledním, 17. místě liberecké kandidátky. Lídrem byl tehdy Marek Pieter, skončil ale až třetí, když ho díky přednostním hlasům přeskočil i bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. Ten také nakonec ve sněmovně zasedl, když se hejtman mandátu vzdal.

Také kandidátka SPOLU v němž se spojila ODS, TOP 09 a KDU-ČSL už má o lídrovi jasno, povede ji občanský demokrat a bývalý jablonecký primátor Petr Beitl, který bude obhajovat své křeslo ve Sněmovně. V on-line hlasování už lídra vybrali také v sociální demokraté, jejich kandidátku povede starosta Janova Dolu Josef Jadrný, který byl v letech 2012 až 2016 náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství. V minulosti byl členem Strany zelených, kterou ale v roce 2014 opustil. Dnes je členem ČSSD. Do čela kandidátky komunistů se postaví mladý učitel Jan Koros, který byl dvojkou kandidátky KSČM v krajských volbách. Svého lídra už má i společná kandidátka Trikolóry, Svobodných a Soukromníků, kterou do voleb povede Petr Taranda z Jablonce.

O podobě kandidátky zatím nerozhodlo ANO, které na květen svolává krajský sněm. Návrh kandidátky pak ale musí schválit výbor hnutí, a to nejpozději do konce června. Vyčkává také SPD. Podle krajského předsedy, poslance Radovana Vícha, strana čeká na podobu nového volebního zákona a případné změny, které v novele provede Senát. Nominace už jsou podle něj připravené. "Čekáme na to, až epidemická situace umožní konání regionálních konferencí," řekl ČTK Vích. Pokud je nebude do konce května možné svolat, rozhodne předsednictvo strany.

Před čtyřmi lety voliči v Libereckém kraji vybírali z rekordních 24 kandidátek politických stran a hnutí. Volby jasně vyhrálo ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo čtyři z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. Hlasovalo 60 procent voličů.

Lídři politických subjektů v Libereckém kraji pro volby do Sněmovny v roce 2017 a 2021:

subjekt 2021   2017
ANO   ANO Jiří Bláha
ČSSD Josef Jadrný ČSSD Michaela Marksová
KSČM Jan Koros KSČM Stanislav Mackovík
STAN+Piráti Jan Farský (STAN) STAN Jan Farský
    Piráti Ondřej Kolek
SPD   SPD Radovan Vích
SPOLU* Petr Beitl (ODS) ODS Petr Beitl
    TOP 09 Václav Horáček
Trikolóra+Svobodní+Soukromníci Petr Taranda Svobodní David Forbelský
Zelení     Věra Nováková

Zdroj: politické strany

*SPOLU - koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, v roce 2013 kandidovala KDU-ČSL spolu se STAN

ČTK do tabulky zařadila politické strany, jejichž volební preference se pohybují nad dvěma procenty.

čtk