Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Není možné vybírat vítěze podle toho, zda má nebo nemá naše sympatie, říká po ukončení tendru na bazén Petr Židek

27. 03. 2024 | 0:00

Největší stavební zakázkou krajského Liberce je kompletní modernizace, de facto přestavba městského plaveckého bazénu. O potřebě bazén zgruntu opravit se hovoří už druhou dekádu, ale je to až současná politická reprezentace, kdo se do komplikovaného díla skutečně pustil. Zahájí ho v řádu týdnů a podle harmonogramu jej do 24 měsíců i dokončí. Projekt má na bedrech gesční náměstek primátora Petr Židek z ODS. Zeptali jsme se ho:

židekStavba2
Náměstek Petr Židek na stavbě.

Minulý čtvrtek jste na jednání libereckých zastupitelů oznámil, že městský bazén kompletně zrekonstruuje pražský Metrostav DIZ s cenou, jež je o čtvrt miliardy nižší než cena původně odhadovaná. Na takovém úspěchu se dnes chce přiživit každý, ale řekněte jasně a stručně: kdo a co ji snížilo na vcelku příznivých necelých 750 milionů?

Petr Židek, náměstek libereckého primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu, člen Rady města a Zastupitelstva města Liberec: Těch aspektů bylo hned několik. Prvním, a podle mne nejdůležitějším parametrem, byla kvalitně zpracovaná a detailní projektová dokumentace. Málokdo si to uvědomuje, ale pokud se věnuje pečlivost detailní projektové dokumentaci, tak se tím eliminuje potřeba ze strany uchazečů o veřejnou zakázku dělat si „vatu“ na věci, které jim nejsou úplně jasné. Druhá, neméně důležitá věc bylo posouvání termínu ukončení zadávacího řízení. Ačkoli jsme zprvu neměli radost z toho, že termín dvakrát posouváme, abychom měli co největší právní jistotu, že minimalizujeme riziko rozbití zakázky, vyplatilo se to i jinak. Postupem času výrazně začaly klesat ceny prací a stavebních materiálů, což se pozitivně odrazilo v nabídkách. A třetí: maximálně transparentní zadávací dokumentace a hodnocení na cenu, žádné subjektivní parametry.

Mgr. Petr Židek, MPA, náměstek libereckého primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu, člen Rady města a Zastupitelstva města Liberec

 

Víme, kdo vyhrál, nevíme ale, jaké další firmy a s jakými nabídkovými cenami se tendru zúčastnily. Už to lze zveřejnit?

Petr Židek: Firem, respektive konsorcií, bylo celkem šest: Metrostav DIZ s.r.o. s cenou 748 802 311,31 Kč bez DPH. Společnost pro bazén Liberec a její nabídka za 758 619 028,18 Kč bez DPH, Společnost GG BAK bazén Liberec s 776 673 919,49 Kč bez DPH. Dále pak OHLA ŽS, a.s. a jejích 899 629 747,00 Kč bez DPH, firma PKS stavby a.s. a nabídka za 936 382 545,53 Kč bez DPH a GEMO a.s. s cenou 948 650 888,00Kč bez DPH. Jak vidíte, celkem tři firmy se vešly pod 800 milionů.

Nyní...

Metrostav a jeho deriváty jsou ve veřejných soutěžích, jež se konají na Kraji i v Liberci, velice úspěšné. Často jsou ale skloňovány jejich problémy s korupčním jednáním a opozice jejich působení v zakázkách Města a Kraje kritizuje. Máte k tomu komentář?

Petr Židek: Jsem dalek komentovat něco, co mi nepřísluší. Zakázka na bazén byla vyhlášena v souladu se zákonem. Já osobně jsem její podobu ještě podrobil kontrole ze strany Transparency International, zda nemá, byť jen náznakem, prvky, které by mohly být zpochybňovány a považovány za prokorupční. Při sestavení komise jsem trval na tom, aby v ní byly zastoupeny všechny politické kluby, které jsou dnes v zastupitelstvu, tedy i ty opoziční. Výsledek výběru byl schválen jednohlasně všemi, opakuji všemi členy hodnotící komise. Při hodnocení je nutné dodržet zákon. Není možné vybírat vítěze podle toho, jestli má nebo nemá naše sympatie. Náš pohled na každou společnost, která se uchází o veřejnou zakázku, musí být čistě v mezích zákona. A přestože se jedná o jednu z největších zakázek v historii města, tak hodnocení bylo relativně jednoduché. Nabídka s nejnižší cenovou nabídkou byla posouzena, splnila veškeré požadavky zákona a zadávací dokumentace, a tím pádem byla vybrána.

Znamená to, že ani zástupci opozičních zastupitelských klubů LOLu a SPD nebyli proti?

Petr Židek: Když říkám, že byl výběr doporučen všemi hlasy, tak všemi. Víc to není třeba komentovat.

Jaké mechanismy město chystá, aby vysoutěžená cena na bazén byla i cena konečná?

Petr Židek: Jak už jsem uvedl na začátku, přispět k tomu by měla i kvalitní projektová dokumentace, kterou máme k dispozici. A také to, že nad dodavatelem a jeho činností bude bdít kvalitní technický dozor stavebníka (TDS), který jsme vysoutěžili již před časem. TDS pro nás bude dělat v roli „drába“, jehož úkolem je hlídat kvalitu a cenu.

...za dva roky (vizualizace).Zopakujte, prosím, co se bude kolem bazénu dít v následujících týdnech – měsících – letech. Kdy si tam poprvé zaplaveme?

Petr Židek: Harmonogram je následující: Posledního března končí provoz bazénu pro veřejnost. Pro sportovní kluby to bude zřejmě o pár dnů déle. Bude následovat příprava předinvestice, což jsou úpravy, které se týkají teplárny a projektu GreenNet. Paralelně s tím čekáme na konec odvolacích lhůt. Pokud půjde vše jak má, tak v průběhu dubna řešíme stěhování vybavení bazénu, vypouštění bazénových van a termín převzetí staveniště. To je tedy otázka následujících dnů a týdnů. Pak bude následovat výstavba, která by neměla trvat déle než 24 měsíců. A pak věřím v mnoho let bezproblémového provozu.

Nyní...

Na posledním jednání zastupitelů opozice vygenerovala problém s filtrací ve starém bazénu. Můžete problém popsat, existuje-li vůbec, ze svého úhlu pohledu…

Petr Židek: Je to věc, která se týká čistě společnosti Bazén Liberec s.r.o. Ta v rámci své činnosti udělala nákup filtračního zařízení. Opozice zpochybňuje způsob a důvod nákupu. Je teď na jednatelích společnosti, aby vše dostatečně vysvětlili a zdůvodnili. Jak jsem řekl na jednání zastupitelstva, já ani mí kolegové z odboru majetkové správy jsme o nákupu nebyli informováni. To, že se tak stalo, jsme se dozvěděli až ve chvíli, kdy bylo zařízení namontováno.

Šlo jít jinou cestou, postupem, než jaký zvolilo vedení s.r.o. zajišťující chod dosluhujícího bazénu? Bude zakoupené zařízení za téměř šest milionů použitelné po rekonstrukci?

Petr Židek: Já nejsem technik a předpokládám, že svůj postup dokáží jednatelé zdůvodnit. Co se použitelnosti po rekonstrukci týká, tak tady mám pochybnosti. Důvod je ten, že za prvé vyžadujeme poměrně dlouhé záruční doby na všechny části systému, což by asi byl ze strany dodavatele problém, kdyby dostal pokyn, že má tyto filtry zakomponovat. Za druhé parametry filtrů jsou jiné, než jaké požadujeme v zadávací dokumentaci. Ale vše je o jednání, a budeme muset pomoci nějaké řešení hledat, aby nebyla investice zmařena.

...za dva roky (vizualizace).

Jak vlastně bude řešeno školní plavání? Na školy se ptám proto, že ty výuku plavání vypustit zřejmě nemohou…

Petr Židek: Pokud jsem dobře obeznámen, tak odplavat musí žáci mezi třetí a pátou třídou základní školy. Některé školy si to už „předplavaly“, jiné využijí školní bazény na ZŠ Sokolská, Dobiášova a Ještědská. Další si to odplavou v Jablonci, Turnově a případně v rámci týdenního sportovního kurzu mimo Liberec. Kolega náměstek Ivan Langr to dlouhodobě se školami řeší a mají variantu postupu nastavenou.

Jak to bude s plaváním sportovních klubů? Pomůže jim nějak město?

Petr Židek: V případě sportovních plavců je situace horší. Nikdo nechce, aby přišli o možnost plavat a připravovat se na sportovní výkony. Zástupci klubů minimálně od doby, co mám přípravu rekonstrukce ve své náplni, dobře vědí, že areál bude uzavřen celý včetně 25metrového bazénu. Nikdy jsem nemluvil jinak. A jestli jim někdo tvrdil něco jiného, tak jim prostě lhal. I proto jsme spolu vedli jednání o možné podpoře ze strany města. Osobně jsem vyjednával časová okna v Jablonci a ve Stráži pod Ralskem. Společně se zástupci plavců jsme připravili harmonogram využití volných hodin v okolních bazénech. Ve vedení města jsme připraveni zajistit dopravu a spolupodílet se na zvýšených nákladech klubů, které budou mít. Není nám to jedno, jsme připraveni pomoci plaveckým klubům ty dva roky přežít s co nejmenšími následky pro jejich členskou základnu.

Náměstek libereckého primátora Petr Židek u přehrady, archivní foto

Vraťme se ještě k budoucímu bazénu. V čem bude jiný, předpokládám, že lepší, oproti starému "modelu“?

Petr Židek: Tak hlavně bude připraven sloužit bez problému dalších minimálně 30 let. Bude zachovávat původní design, ale přesto bude plný nových technologií, které zlepší jeho uživatelský komfort, sníží nutný počet zaměstnanců pro jeho obsluhu a bude mít nižší náklady na energie a provoz.

Víte už nyní o nějakých potenciálních problémech, jež ale budete ze všech sil eliminovat dřív, než vypuknou?

Petr Židek: Nevím, přesto nejsem naivní a je jasné, že v průběhu stavby takové okamžiky nastanou a bude třeba je řešit. Myslím, že není potřeba se bát dopředu. Naopak: je potřeba mít připraven takový tým lidí, kteří si s případnými problémy dokáží poradit. Troufnu si říci, že tým lidí, který má tento projekt na odboru majetkové správy na starosti od jeho vzniku, je dobře připraven na vše, co nás v rámci tohoto projektu čeká.

Alena Roubalová