Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O kandidátovi na hejtmana má jasno zatím jen ODS, staví Dana Ramzera. Martin Půta by svůj post znovu rád obhájil

03. 11. 2019 | 7:09

Martin Půta by rád znovu obhájil funkci hejtmana Libereckého kraje, pokud ovšem dostane důvěru svých kolegů z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Příprava kandidátky pro krajské volby, které by měly být na podzim příštího roku, je ale teprve na začátku, rozhodovat se o ní bude až v březnu, řekl dnes ČTK Půta. Podobně je na tom podle průzkumu ČTK většina politických subjektů v kraji.

kraj2016koalicekraj1
Archivní foto z podpisu krajské koaliční smlouvy, rok 2016: Artur Irma

Jasno o lídrovi mají už občanští demokraté, jejich kandidátku do krajských voleb povede stejně jako před čtyřmi lety frýdlantský starosta a krajský předseda ODS Dan Ramzer. "Jsem schválený jako lídr už od dubna," řekl ČTK Ramzer. Ještě v listopadu chtějí o lídrovi kandidátky rozhodnout Piráti, kteří půjdou do krajských voleb v kraji poprvé. "Chystáme samostatnou kandidátku, byl jeden návrh na vytvoření koalice, ale hlasováním krajského fóra neprošel," řekl krajský předseda Ondřej Kolek.

ANO, sociální demokraté, komunisti, ale také třeba v minulosti úspěšné hnutí Změna pro Liberecký kraj počítají s tím, že o podobě svých kandidátek i jejich lídrech budou rozhodovat až v únoru či březnu příštího roku. Samostatnou kandidátku připravuje i SPD. "Neuvažujeme o tom, že bychom s někým tvořili koalici," řekl ČTK krajský předseda Radovan Vích.

Samostatnou kandidátku naopak pravděpodobně nepostaví TOP 09, která v kraji jedná o spolupráci se Starosty, s nimiž už spolupracovala v roce 2012. V minulých volbách kandidovala TOP 09 samostatně, do krajského zastupitelstva se však nedostala. Společnou kandidátku měla TOP 09 se Starosty i při letošních volbách do Evropského parlamentu.

V posledních krajských volbách vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek politických stran a hnutí. Krajský úřad odmítl zaregistrovat pouze kandidátku "Šance schopným jistoty všem", která nebyla podána v souladu se zákonem. Do zastupitelstva se dostalo jen sedm z nich, což bylo nejvíc v dosavadní historii kraje. K urnám přišlo 35,91 procenta voličů.

Archivní foto komplexu krajských budov: Mad

Volby v roce 2016 vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s tehdejším hejtmanem Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci obhájit. Starostové vyhráli s výrazným náskokem, hlas jim dala téměř třetina voličů a získali v zastupitelstvu 18 míst ze 45. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

čtk

Načítám...
Napiš komentář