Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O Velikonocích se naděluje i koleduje, v regionální politice se tak děje po celý rok

20. 04. 2019 | 9:19

Jsou Velikonoce, takže řeč bude o nadělování i koledování. Liberec si nejnovějšími kroky, pro našince sympatickými, koleduje o kritiku opozice. Ovšem to už je jen takový folklor. Hlavně, že se věci hýbou kupředu, čímž bude obyvatelům krajského města bezpochyby naděleno.

Liberecký kraj a město Liberec se dohodly na výstavbě dopravního terminálu v prostoru současného autobusového nádraží. Náklady na výstavbu objektu se zhruba 12 stáními pro autobusy a parkovacím domem pro 400 aut se odhadují na 100 až 200 milionů korun. Zaplatit by je měl kraj, který požádá o dotaci. Vyplývá to z memoranda o spolupráci, které začátkem velikonočního týdne podepsali liberecký hejtman Martin Půta a liberecký primátor Jaroslav Zámečník (oba Starostové pro Liberecký kraj).

A je logicky oheň na střeše zapálený Změnou, která ze svého propagandistického kanálu prská o sto šest. Vsadila i na osvědčenou notu závisti, kdy se jejími ústy starostové jiných měst mají divit, proč kraj nepostaví autobusák i jim. Patrně jim uniklo, že krajské město je v kraji jenom jedno. Změna a na ni napojené další zelené „mozkovny“ měly čtyři roky na to, aby předvedly, jak se to dělá podle ní. Způsobily ale jen chaos a ostudu s neregulérní soutěží na terminál. Víc toho nestihly. Tak se díla chopili jiní, doufejme, že schopnější.

Mediální dusno vytvořily zbytky minulé vládnoucí garnitury i kolem Tržního náměstí, které se má rovněž proměnit k lepšímu. Jeho budoucí podoba by měla vzejít z architektonické soutěže. Konečný výsledek by radnice chtěla mít do konce roku. Město v květnu přímo osloví tři architektonická studia a návrhy od nich by mělo získat v červnu. Na náměstí ve tvaru trojúhelníku se nalézá i městský plavecký stadion, který potřebuje opravu jako vepř drbání. Takže se asi budou řešit dvě věci najednou.

Náměstek primátora Jiří Němeček (za ANO) na radniční tiskové konferenci prozradil, že rada města již schválila zhotovení koncepční studie rekonstrukce plaveckého bazénu. Dispoziční a provozní koncepci zpracovala společnost CODE, spol. s r.o., a zohlednila v ní požadavky na obvodový plášť a na prostor vně objektu, a stejně tak požadavky na vnitřní uspořádání objektu. Podle této studie by rekonstrukce městského plaveckého bazénu město vyšla přibližně na 480 milionů korun.

Tak vida, i na bazénu, nejdiskutovanějším investičním záměru poslední pětiletky, je rovněž zaznamenán jistý pokrok. Bez mediálních přestřelek, bez hádek, bez afér. Neplkají, makají. To není heslo hnutí ANO, to je můj vlastní vynález datovaný dávno před vznik oligarchovy politické firmy. V Liberci její filiálka naštěstí neškodí a v koalici to, nahlíženo zvenku, v mezích možností evidentně funguje.

Jasněji je i na Ještědu. Vybudování nové sjezdovky a částečné rozšíření dvou nynějších tratí ve skiareálu nad Libercem každopádně přispěje k bezpečnějšímu lyžování. Stát to bude kolem 150 milionů korun a cílem je sjezdovku Nová Skalka otevřít už letos, na začátku zimní sezony. Zpracovaná dokumentace už odráží připomínky zájmových spolků i správních orgánů. Nová sjezdovka by měla částečně odstranit slabinu areálu, což jsou úzké sjezdovky. V některých místech mají na šířku jen 12 metrů. Nová trať bude mít i jeden republikový rekord – bude nejdelší osvětlenou v ČR.

Zato na Javorníku. Tam nastává temno. Obří dluhy sympatický rodinný areál pod Obřím sudem nasměrovaly k ledu. Na majetek Všesportovního areálu Obří sud Javorník u Liberce prohlásil liberecký krajský soud konkurz. Vlastník sice požádal v březnu o lhůtu na přípravu plánu reorganizace, žádný ale nakonec nepředložil. Soud proto rozhodl o řešení úpadku firmy. Ale pozor: Areál, navzdory insolvenci, zatím zůstává v provozu. Zimní sezona tam sice skončila už dávno, ale o Velikonocích je v provozu bobová dráha i restaurace.

V Harrachově se lyžuje úplně poslední víkend, Velikonoční pondělí udělá tečku za dlouhou a úspěšnou sezónou. Poslední šanci proběhnout se na lyžích nabízejí ještě Jizerské hory. Sníh je ale jenom ve vyšších partiích, podle údajů meteorologů je ho na Rozmezí 29 centimetrů. Jizerská o.p.s. jako provozovatel magistrály pro běžkaře už ale trať neupravuje, dává přírodě šanci, aby se nadechla před letní sezónou.

Ta mimochodem na Velký pátek začala už na Ještědu, cyklisté a pěší mohou vyjet čtyřsedačkou Skalka a odsud se spustit na Pláně a níže za kopec, nebo naopak vyšplhat na Ještěd. Kabinová lanovka je totiž až do začátku léta mimo provoz. A když jsme u těch jarních kratochvílí, které se zřetelně proměňují v letní, nezapomeňme na Máchovo jezero. Tam byla v pátek – svátek taková tlačenice, že loď jménem Hynek nestíhala pobrat všechny zájemce o lední výlet, takže se musely přidávat jízdy.

V Jablonci nad Nisou se také pořád něco děje. V končícím týdnu tam ožily lázně. Zatím jen exkursí zájemců. Vybydlená budova se má, stejně jako ta liberecká, proměnit v působivý kulturní prostor. O využití se bude ještě diskutovat, ale už dnes je jasné, že tam už nikdy nebudou lázně. V Jablonci nebudou ani hrací automaty. Ty musí z města zmizet do konce července 2021. Vyhlášku o regulaci hazardu schválili městští zastupitelé. Vychází z výsledků referenda, které se konalo loni v lednu spolu s prezidentskými volbami. Takže tři roky trvá, než se vůle lidu uvede do praxe… Tuším, že by to  zastupitelstvo schopné dohody stihlo podstatně rychleji a hlavně – levněji.

A končíme samozřejmě hokejem. První vyhrání z kapsy vyhání… Třinec toto rčení reálně předvedl na libereckém ledě, série je momentálně srovnána na 1:1 a pokračuje dnes, velikonoční "koledou", a v úterý na severní Moravě. Podle očekávání má finálová série mezi Libercem a Třincem vyrovnaný průběh. Zatímco první duel ovládli Oceláři, ten druhý vyšel lépe Bílým Tygrům. Teď se série za vyrovnaného stavu stěhuje na slezský led. Držíme palce, jak jinak. Před libereckou radnicí se zápas přenáší na velkoplošnou obrazovku, tudíž můžete být u toho.

Všem normálním lidem veselé Velikonoce.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář