Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ODS, pokud se stane součástí krajské koalice, má zájem o školství a zdravotnictví, Piráti mj. o finance a veřejné zakázky

04. 10. 2020 | 17:32

Občanští demokraté mají v případné koalici v Libereckém kraji zájem o školství a zdravotnictví. Mimo ODS vyjednávají vítězní Starostové pro Liberecký kraj o koalici i s Piráty. Taková trojkoalice by měla pohodlnou většinu 32 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu.

kraj medium
archivní ilustrační foto

Stejnou pozici by mohlo mít spojení Starostů s druhým hnutím ANO. S tím ale budou Starostové jednat až v případě, že se s ODS a Piráty nedohodnou. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli s výrazným náskokem a získali 22 mandátů, do nadpoloviční většiny jim tak jeden mandát chybí. ANO má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. K nadpoloviční většině by Starostům stačilo spojit se s jednou stranou. Takové spojení by ale bylo podle Půty příliš křehké. "Vyzkoušeli jsme si to v roce 2012 se Změnou pro Liberecký kraj, do ničeho podobného už nechceme jít. Čeká nás náročné období, a proto potřebujeme silnou a stabilní koalici," dodal.

Předběžně se hovoří o formátu, kdy by Starostové měli v devítičlenné krajské radě pět křesel a po dvou ODS a Piráti. Občanští demokraté mají zájem o oblast školství, kterou by mohl převzít starosta Frýdlantu Dan Ramzer, a zdravotnictví pro starostu Jilemnice Vladimíra Richtera. "Oba jsme připraveni v případě dohody opustit místa starostů, dlouhodobě není možné sedět na dvou židlích," řekl ČTK lídr kandidátky Ramzer.

"My máme vytipované odborníky na všechny oblasti, ale klíčové pro nás jsou ekonomika, veřejné zakázky, regionální rozvoj, školství a sociální oblast," řekl ČTK lídr Pirátů Zbyněk Miklík. Jednání o koalici ale nebudou jednoduchá. Piráti by chtěli tři místa v radě, mají navíc výhrady k některým zástupcům jablonecké ODS v krajském zastupitelstvu. Souvisí to s rošádou ve vedení Jablonce nad Nisou. Piráti v tomto městě původně s druhým ANO vytvořili spolu s další stranou vládnoucí koalici, bez vítězné ODS. Před rokem ale skončili v opozici, když se ANO kvůli neshodám v koalici dohodlo s ODS.

čtk