Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslanci za Liberecký kraj zatáhli za jeden provaz a Turnovsko si může oddechnout

27. 11. 2019 | 18:24

Dnes jsme ve sněmovně schválili návrh novely zákona o územně správním členění státu, včetně pozměňovacího návrhu, za kterým stojí všichni poslanci z Libereckého kraje. Zdravý rozum zvítězil! Díky za podporu, napsala na svůj facebookový profil poslankyně Jana Pastuchová, která v poslanecké sněmovně parlamentu zastupuje Liberecký kraj a Hnutí ANO 2011.
 

turnovNováradnice
archivní foto nové turnovské radnice

"Ministerstvo vnitra může díky našemu pozměňovacímu návrhu vyhláškou stanovit, že některé obce náleží do jiného okresu, než do kterého náleží správní obvod obce s rozšířenou působností, do něhož náleží tyto obce. Já vím, zní to možná trochu komplikovaně, ale v praxi to znamená, že si lidé z obcí na Turnovsku mohou oddechnout. Nic se pro ně měnit nebude, nebudou muset jezdit na úřady jinam než dosud," vysvětlila.

Co obcím na Turnovsku hrozilo? Vláda už dříve podpořila návrh ministerstva vnitra na sjednocení územního členění České republiky. V současnosti vzhledem k dvěma souběžně existujícím zákonům některé obce patří do jiného okresu než obec s rozšířenou působností, pod kterou spadají. Podle projednaného návrhu se má okres či obec s rozšířenou působností změnit 33 obcím. V platnosti pak bude pouze jedna právní úprava členění ČR. Zákon ještě musí schválit Parlament, což se stalo dnes.

Změna se týkala zejména obcí spadajících pod Turnov. Město Turnov usilovalo o zřízení nového okresu v rozloze současného spádového obvodu obce s rozšířenou působností Turnov. To ale ministerstvo vnitra považovalo za neefektivní a samostatný okres nebude. Obce spadající pod obec s rozšířenou působností Turnov ale budou na úřady dojíždět tam, co dosud a Turnov se dočká několika filiálek centrálních úřadů.

lo