Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslanec Petr Beitl v glose o podpoře podnikání v Čechách roku 2021 cituje Ronalda Reagana. Přiléhavé

14. 05. 2021 | 18:37

Poté co vláda zlikvidovala drobné provozovny, začíná plánovat program na jejich dotace. „Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to.“ —  Ronald Reagan.

Petr Beitl
Petr Beitl je lídrem koalice SPOLU v Libereckém kraji.

Zavedením EET zanikly stovky malých obchodů na vesnicích. Dalo se to čekat předem, přesto vládní zásah proti neplatičům daní v první řadě zlikvidoval obchody, které se zlikvidovat neměly. Pokud se dopouštěly daňových úniků, šlo o tak malé peníze, že to státní rozpočet nepoznal. Další obrovskou ranou bylo nesmyslné uzavření malých obchodů v rámci boje proti Covidu. Dodnes nikdo nevysvětlil jaký je rozdíl mezi šířením viru v supermarketu a malém obchodu.

Obchůdky a hospůdky jsou ale pro život na vesnicích a malých měst velmi důležité, zjistili teď na vládě. Proto se objevil plán Ministerstva průmyslu a obchodu na pomoc venkovským obchodům s potravinami s názvem Obchůdek 2021+. Jeho ambicí je pomoci prodejnám, které stát nejprve zlikvidoval. V nejmenších obcích program umožní čerpat dotace až 100 tisíc korun na provozovnu ročně. „Zachráníme tím desítky, možná stovky malých obchůdků v obcích,“ tvrdí Havlíček.

A když dotace nezaberou, založíme státní podnik Jednota, který bude prodejny provozovat a k tomu přidáme i další podnik Restaurace a jídelny. Obě tyto služby budou natolik společensky potřebné, že si zaslouží vysoké dotace ze státního rozpočtu. Dotace, které mnohonásobně převýší to, co stát zavedením regulací plánoval získat. Prostě jde o návrat do časů před listopadem 1989. Každá vesnice bude mít svůj státem dotovaný malý obchod a hospodu.

Reaganem jsem začal a můžu s ním i skončit.

Nejnebezpečnější věta na světě zní: „Ahoj, já jsem z vlády a přišel jsem vám pomoci.“ Teď ji tedy uslyšel český venkov.

Petr Beitl (ODS), poslanec Parlamentu ČR