Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Preferoval bych nejprve diskusi nad návrhem (logistiky očkování) a teprve potom mediální tvrzení a sliby

04. 01. 2021 | 8:04

Dvacátý druhý dopis starostkám a starostům z Libereckého kraje rozeslal v první novoroční neděli hejtman Martin Půta (SLK). Kromě přání do roku 2021 se v něm rozepisuje o budoucím očkování. Budou to kraje, kdo bude tuto logisticko-zdravotnickou akci zajišťovat fakticky, vůbec ne pouze teoreticky a mediálně. Hejtman Půta mj. napsal:

hejtmanZZSfb
archivní foto hejtmana M. Půty

Prvním pracovním dnem se naplno rozběhl nový rok a s ním možnost začít plnit všechny plány a předsevzetí, které si s ním každý z nás spojil. Přeji všem, ať se to daří, bez ohledu na vše, co nás v roce 2021 čeká a co nikdo z nás nemůže ovlivnit.

Nevím jak vy, ale já se tentokrát rozhodnul neplýtvat silami na vánoční a novoroční projevy našich ústavních činitelů a soudě dle mediálních reakcí, to bylo v naprosté většině případů dobré rozhodnutí. Vánoce jsem si nenechal kazit zlobou a útoky na lidi s rozdílnými názory a naději jsem, jako tradičně, čerpal z půlnoční Štědrovečerní mše.

V úterý chce ministr zdravotnictví Blatný diskutovat s hejtmany o očkovací strategii, kterou jsme zatím neviděli a videokonference se prý zúčastní i pan premiér Babiš. Následně pan ministr plán představí veřejnosti, které už pan premiér dnes slíbil objednávkový systém fungující od poloviny ledna. Asi vás nikoho nepřekvapí, že osobně bych preferoval nejprve diskusi nad návrhem a teprve potom mediální tvrzení a sliby, ale kdo jsem já, abych to hodnotil. Navíc by tady platilo pořekadlo s házením hrachu na zeď.

Mimochodem také považuji jednotný objednávkový systém za jeden z nutných předpokladů pro úspěšné očkování většiny veřejnosti. Dalším bude vytvoření očkovacích center a zapojení praktických lékařů a ambulantních specialistů do očkování. V neposlední řadě potom dostatek vakcíny, bez které není rozumné slibovat očkování všem. Jen v našem kraji žije 89 000 lidí ve věku nad 65 let a 17 tisíc lidí ve věku nad 80 let.

V lednu budeme mít v kraji, podle informací ministerstva zdravotnictví, k dispozici necelých 10 tisíc vakcín, které by měly být určeny především lékařům a zdravotníkům, zaměstnancům a klientům ústavů sociální péče a dalším potřebným působícím v Integrovaném záchranném systému. Pro veřejnost v této zásilce žádná rezerva není, tato rovnice zatím prostě nevychází. Úplně nejhorší jsou tak v krizové situaci nenaplněná očekávání lidí.

V dalších dnech je očekáván další nárůst pozitivně testovaných osob, uvidíme, kam až se po svátcích vyšplhají čísla. Epidemiologický systém je v pátém stupni ale už teď a nemocnice v kraji se v posledních dnech zase pomalu plní pacienty s těžkým průběhem covid-19. Zaplněna byla také turisticky exponovaná místa a sjezdovky v uzavřených lyžařských areálech, a to nejenom v našem kraji. Dva obrazy stejné doby.

Ale abych první novoroční dopis skončil optimisticky, u nás v Hrádku bylo dnes dost sněhu i na sněhuláka. A z toho měly radost nejenom děti.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje