Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Příběhy vztahující se k veřejné dopravě by už vydaly na román na pokračování nebo na výživnou telenevelu

14. 11. 2020 | 6:00

Být majitelem sklárny, začnu neprodleně s výrobou křišťálových koulí. Evidentně existuje díra na trhu, když každý druhý politik či odborník začíná svou odpověď na jakoukoliv otázku: „Nemám křišťálovou kouli, ale…“. Koule by mohly být s patřičnou veřejnou podporou distribuovány na tuzemské úřady a instituce, aby si jejich exponenti museli po devíti měsících, kdy žijeme v zajetí pandemie, alespoň najít jinou floskuli, když nevědí.

kabinalanovka3
Foto z opravy lanovky na Ještěd Artur Irma

Lanová dráha na Ještěd nyní prochází pravidelnou revizí a nadto se na ní začátkem týdne po osmi letech za pomoci jeřábu měnila jedna ze dvou kabin. Kabiny šplhající k vrcholu nad Libercem by se měly dát opět do pohybu 20. listopadu, mimo provoz je dráha od 21. října. Zda se lanovka opravdu pohne, nikdo ale stoprocentně neví.

Provozovatel lanovky si tím začátkem týdne nebyl jistý, protože kabina je dost malá na to, aby mohla pojmout 35 povolených osob, a přitom zachovat nařízené rozestupy. Když si ale lidé vezmou roušky a ošetří si ruce dezinfekcí, nařízení o rozestupech padá. Nic se o provozu kabinových lanovek nepíše ani na tom novém webu, který vznikl spíše občanskou svépomocí za opatrné podpory vládních míst. Nechci tento počin hodnotit, ale zásadně mi na něm chybí vyhledávač podle klíčových slov.

A protože na lanovce stále nevědí, jestli může příští týden začít jezdit, a veřejnost se dotazuje, zeptala jsem se na jedné z mnoha tiskových videokonferencí krajského hygienika, jak to ze svého úhlu pohledu vidí on. Ten neměl šanci odpovědět, protože se slova hbitě ujal hejtman a z gejzíru jeho slov tak nějak vyplynulo, že není zákaz ježdění jakýmikoliv veřejnými dopravními prostředky, samozřejmě při dodržení všech nařízených opatření. Přesnější odpověď by ale měli znát u Českých drah…

No, právě: Neznají. Provozovatel lanovky se bude muset na hygieně dotázat po vlastní linii, má na to celý nadcházející týden. Mezitím si může spočítat, zda se mu transport povolených x-členných skupin, pakli se na Ještěd nevydá mnohačetný rodinný klan nějakých Homolkových s výjimkou, vyplatí.

Veřejná doprava byla jednoznačně tématem končícího týdne. Přetrvávající otazníky kolem lanovky jsou spíše jen na odlehčení. Děly se i divnější věci:

Špatné hospodaření a zadávání zakázek v rozporu se zákonem, které odhalili auditoři v krajské firmě Silnice LK, bude řešit policie. Liberecký kraj podal v úterý trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nevýhodnému nákupu pohonných hmot, a zřejmě nebude poslední. Audit ještě není u konce.

Podle auditorů docházelo v krajské firmě mimo jiné ke zkreslování účetních dat a účetních závěrek, k nákupu techniky v rozporu s platnou legislativou, nezákonnému nákupu pohonných hmot, nepředložení daňového přiznání za rok 2019 nebo neúměrným personálním nákladům. Vedením Silnic LK pověřil kraj krizové manažery a hospodaření firmy se podařilo stabilizovat, ze ztráty 53 milionů korun je zatím minus 11 milionů korun. Krajská firma se má do konce roku dostat do černých čísel.

Otázka zní, kdo a jak hospodaření krajské společnosti kontroloval, k čemu byla dozorčí rada a proč se všechno řeší až po osmi letech kontinuální vlády s dominancí SLK. Jistě ne shodou náhod se věc začala rozplétat až po nástupu nového náměstka pro dopravu v posledním roce minulého funkčního období krajské koalice. Podání trestního oznámení je fajn, ale známe, jak to s podobně spletitými příběhy chodí tam, kde se má pomáhat a chránit.

Jeden příklad za všechny a z jiného soudku: Po pátku víme, jak dopadlo policejní vyšetřování kauzy otravy krve pacientů ve frýdlantské nemocnici. Policie to odložila a do znovu hry vrátil státní zástupce. Nebýt soukromé firmy, která se pochlubila, že dvěma poškozeným pomohla vymoci nadstandardní náhradu škody, zůstalo by jen ticho po pěšině.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad, který podal Liberecký kraj k rozhodnutí, které úřad učinil v srpnu tohoto roku. Antimonopolní úřad vyměřil kraji pokutu sedm milionů korun, která je svou výší, podle mínění vedení kraje, nepřiměřená a bezprecedentní. Liberecký kraj rozhodnutí úřadu odmítá. Případ se týká snahy Libereckého kraje dočasně zajistit autobusovou dopravu na Českolipsku. Rozhodnutí je pravomocné a kraj má dva měsíce na zaplacení pokuty a soudních výdajů. Liberecký kraj se bude bránit správní žalobou.

Sedmimilionovou sankci si odstupující šéf antimonopolního úřadu ujít nenechal, byť agendu mohl nechat svému nástupci. Dost to zavání pomstou, protože iniciativa Libereckého kraje byla jedním z důvodů, proč se odhodlal k odchodu z vlivné pozice. Vezmeme-li v potaz, že flastr pro Liberecký kraj se rovná desítkám sankcí v ročním součtu, je v Brně patrně cosi v nepořádku.

A doprava do třetice: Předběžným opatřením zakázal soud Jablonci nad Nisou uzavřít smlouvu se společností Umbrella Coaches and Buses na zajištění MHD od února příštího roku. Podnět podal neúspěšný uchazeč o zakázku - společnost About Me. Rozhodnutí liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem ale přišlo do datové schránky jablonecké radnice pozdě. Vedení města smlouvu podepsalo už 5. listopadu poté, co ji na mimořádném jednání schválili zastupitelé. Zveřejněna byla v registru smluv v úterý před polednem a je tudíž platná. Soud evidentně nepočítal s tím, že by městská samospráva zafungovala příkladně rychle.

Vedení Jablonce aktivitu společnosti About Me vnímá jako obstrukční s cílem poškodit město Jablonec a zejména tamní cestující, kteří se tak stávají rukojmími, což je nefér. S usnesením soudu vedení města nesouhlasí a připravuje odvolání, nechal se slyšet jablonecký primátor s tím, že předběžné opatření nebylo možné vykonat a smlouva je platná a účinná.

V Jablonci se evidentně schyluje k dalšímu nekonečnému příběhu z oboru veřejná doprava. Na kraji by mohli vyprávět, jejich příběh už má kapitol na hodně dlouhý román na pokračování. Kdyby to nebyla tak nezáživná matérie, mohl by z toho být i námět na telenovelu s pracovními názvy Divoký sever, Hříšná doprava nebo Plameny politické vášně…

Telenovela by se už dala napsat i z příběhů na téma Převod městských podílů na bytová družstva. Tento týden bylo péčí neumdlévajících uživatelů družstevních bytů zveřejněno stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, že, lapidárně řečeno, se "to už řeší" společným stanoviskem MMR, MF a MV ČR. A že hlasování pro tuto transakci v zastupitelstvu nebude následně u soudu posuzováno podle paragrafů o povinnosti nakládat se svěřeným majetkem s péčí řádného hospodáře. Vláda zároveň zamítla zákonodárnou iniciativu kraje a Liberce, jíž místní politici chtěli získat pro komplikovaný problém patřičný právní rámec. Vláda ovšem usoudila, že by byl nadbytečný.

Jak pro koho...

Máme před sebou polotýden přerušený svátkem 17.listopadu. Jeho oslavy budou letos nulové, resp. především virtuální. Alespoň, že kulatiny vyšly na loňský rok a třicetiny Sametové revoluce se mohly připomenout dostatečně důstojně. Teď vůbec nemám na mysli politickou "trapárnu", kterou loni předvedla opoziční Změna, když jako partaj sedící v libereckém zastupitelstvu ignorovala radniční slavnostní akt. Změna a její skopičiny ale nikoho nezajímaly loni, tím méně letos, když je ještě hlouběji za zenitem.

Užijte si víkend a máte-li, i prodloužené volno. A rodiče prvňáků a druháků, kteří se 18. listopadu mohou zase vrátit do lavic, by měli vědět, že se 18.listopadu obnovují školní spoje, aby se žáci měli do školy jak dostat.

Alena Roubalová