Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátor Zámečník: Pokud má výpadek v příjmech nahradit zvýšená daň z nemovitosti, musí stoupnout trojnásobně

23. 11. 2020 | 12:24

"Vládní "dárek" (v podobě snížení daní na 15% a zvýšení odečitatelné položky na poplatníka, pokud projde senátem), bohužel nakonec stejně zaplatí občané, v krajských městech možná nejvíce, uvedl na svém FB účtu primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK).

zamečníkOficCivil
archivní foto

 

"Už nejméně dva roky upozorňujeme Ministerstvo financí, že krajská města v ČR včetně Liberce jsou nespravedlivě chudá. Stát, který nejprve vybere všechny daně, pak finance posílá zpět na obce a města a podle počtu obyvatel. Absolutní nezájem státu o to, že např. v Liberci musíme doplatit 300 mil.Kč ztráty MHD, 200 mil.Kč ztráty na divadla, ZOO či Botanickou zahradu, že do krajského města se sjíždí denně lidé z celého kraje a musíme za 150 mil.Kč udržovat komunikace, za 70 mil.Kč veřejné osvětlení a tak bych mohl pokračovat.....

Zrušení superhrubé mzdy pro Liberec znamená propad cca 200 mil.Kč a chybějící peníze na služby. Podle rady ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) to mají nakonec stejně zaplatit, kdo jiný, občané, a to ve zvýšené dani z nemovitostí. Pokrytí propadu 200 milionů Kč by v Liberci znamenalo až trojnásobné zvýšení daně," napsal na facebook Jaroslav Zámečník v reakci na článek, v němž ministryně financí obcím radí, jak mají nahradit výpadek z rozpočtového určení daní.

fb

archivní foto

Hejtman Půta: Snížit razantně daně ve chvíli, kdy jsou ekonomika i státní rozpočet v troskách, považuji za nezodpovědné šílenství

Chřadoucím obecním rozpočtům i krátícímu se rozpočtu kraje se zabývá i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) ve svém Šestnáctém dopisu starostkám a starostům z Libereckého kraje. Mj. píše:

Ze čtvrtka na pátek se v parlamentu odehrál absurdní příběh. Zásadní daňovou reformu nepředložila Vláda, neproběhlo k ní standardní připomínkové řízení ani vyčíslení dopadů do veřejných rozpočtů. Noční chaotické hlasování zaseklo do veřejných rozpočtů 130 miliardovou sekeru. Bez varování a v době, kdy obce, města a kraje připravují své rozpočty na rok 2021. Státní rozpočet s tímto návrhem taky nepočítal.

Aby bylo jasno, souhlasím s tím, že stát nemá být Otesánek a všichni ve veřejném sektoru by měli chápat, že bez podnikání, výroby a spotřeby a z toho zaplacených daní, stát fungovat nemůže. Ale snížit razantně daně ve chvíli, kdy jsou ekonomika i státní rozpočet v troskách, považuji za nezodpovědné šílenství. Bez hledání úspor ve výdajích státu se peníze, které zůstanou lidem, jen půjčují a zaplatí je naše děti. Zaplatí je i s úroky. Pro kraj znamená tento návrh dalších 540 milionů korun, které budou v rozpočtu chybět. K nim je nutné připočítat 300 milionů, které v něm chybějí letos.

Čeká nás šetření, hledání úspor a nebude to jednoduché. Pro mě bude prioritou zachování veřejných služeb, které kraj zajišťuje a udržení jejich kvality. Vím, že v podobné situaci jste vy všichni, kteří máte na starosti městské a obecní rozpočty. Vláda a většina ANO, ODS, KSČM a SPD ve Sněmovně nás hodila přes palubu.

Řada z nás zažila ekonomickou krizi v roce 2009, přežili jsme ji a zvládneme i tu současnou. Doporučuji nezapomenout. Tentokrát krize nevznikla spekulacemi v zámoří, ale díky hlasování konkrétních lidí v Praze.

Celý dopis zde.