Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Půta: Činy, které obžaloba připisovala mně, se nestaly. Neexistuje důkaz, že bych dostal úplatek

27. 05. 2020 | 9:51

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta a všichni další obžalovaní jsou nevinni, konstatoval včera soudce krajského soudu, který rozplétal složitý příběh údajné korupce. Spolu s vyšetřováním a dalšími právními úkony se proces protáhl na pět a půl roku.

putaRouškaDetail
Foto: Artur Irma

Rozhodnutí prvoinstančního soudu, jímž skončilo první kolo v cause rekonstrukce libereckého kostela sv. Máří Magdaleny, potěšilo obžalované a hejtmanovy příznivce a rozlítilo Půtovy politické odpůrce. Případ nekončí, státní zástupce se odvolal. Dohrávka bude u Vrchního soudu.

"Rád bych se ještě vrátil ke včerejšímu rozhodnutí soudu a vyjádřil se k odůvodnění," napsal dnes hejtman na svůj facebookový profil a dodal: "Samozřejmě stejně jako další účastníci řízení čekám na jeho písemnou podobu, nicméně z toho, co včera zaznělo od předsedy senátu Mgr. Neumanna, považuji za podstatné toto:

- soud dal zapravdu mému obhájci JUDr. Gřivnovi, když konstatoval, že činy, které obžaloba připisovala mně, se nestaly

- soudce Neumann potvrdil, co jsem na svou obhajobu uváděl a co podpořila i řada svědků: že jsem nemohl z pozice předsedy regionální rady ovlivnit rozhodování 24-členného orgánu, tedy výboru ROP

- soudce konstatoval, že neexistuje důkaz o tom, že bych dostal úplatek

K tolik diskutovaným odposlechům, které soud nakonec odmítl přijmout jako důkazy: já ani moji obhájci jsme legálnost odposlechů nikdy nezpochybnili. Jsem přesvědčený o tom, že i kdyby soud k odposlechům přihlížel, jeho rozhodnutí ve vztahu ke mně by to nezměnilo - žádné důkazy o mém nezákonném jednání v odposleších nebyly a nemohly být. Ještě jednou díky vám všem za vytrvalou podporu!," napsal s mírným časovým odstupem hejtman na svůj FB profil.

Včera s velkým zpožděním stanoviskem svého šéfa Jana Korytáře provinstanční soudní výrok ostře napadla na sociálních sítích i na svém propagandistickém webu opoziční Změna. Běsnila, že se nic z toho, čímž dlouhé roky zaplevelovala veřejný prostor, nepotvrdilo. Korytář u soudu svědčil v Půtův neprospěch a neváhal zde prezentovat nestoudné "drby" z hejtmanova soukromého života. "Rozhodnutí soudce Neumanna je špatnou zprávou pro veřejnost, zato výbornou zprávou pro zkorumpované politiky a šéfy i zaměstnance firem, kteří se podílejí na rozkrádání veřejných peněz," zafabuloval v mezích svého "politického rozhledu".

"Kauzu, kde se i dva obžalovaní přiznali k úmyslnému předražování, podvodným fakturacím i zmanipulovanému výběrovému řízení a kde přesto nepadne ani jeden, byť jen podmíněný trest, nelze označit jinak než jako soudní frašku," mj. šílel Korytář ve svém vyjádření.

Změna, její béčko, nepočetná klaka a sociální bublina tak jsou jedinou skupinou, která osvobozující rozsudek kritizuje. Jiní politici napříč politickým spektrem jej naopak přivítali.

Jediným v Liberci přímo za korupci odsouzeným člověkem tak nadále zůstává příbuzný bývalé liberecké zastupitelky zvolené za Změnu. Ten chtěl uplatit komunistického poslance kvůli nemovitostem na zdejším letišti.

uba, fb