Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Radka Loučková Kotasová má být  náměstkyní libereckého primátora. Na dvou židlích ale sedět nebude

11. 12. 2019 | 19:00

AKTUALIZOVÁNO: Personální vyprázdněnost regionálních buněk vládního Hnutí ANO 2011 potvrzuje tisková zpráva, kterou rozeslala Jana Hajná, krajská manažerka ANO pro Liberecký kraj. Oznamuje v ní, že se Radka Loučková Kotasová stane náměstkyní libereckého primátora. Jmenovaná už ale jednu funkci má - na Libereckém kraji je uvolněnou radní. Rozhodla se ovšem, že jedním "pozadím na dvou posvíceních" sedět nebude.

Loučková Kotasová LK
Foto: LK

"Dohodli jsme se na tom v pondělí na jednání koalice," řekl ČTK liberecký primátor Jaroslav Zámečník. Nového náměstka by podle něj měli městští zastupitelé v tajné volbě vybírat nejdřív na lednovém zasedání zastupitelstva.

Podle Zámečníka bude mít Loučková Kotasová na starost strategický rozvoj a dotace. Němeček byl zodpovědný i za správu majetku, která ale připadne náměstkovi pro ekonomiku Zbyňkovi Karbanovi (ANO).

TZ ANO: Místní organizace Liberec ve spolupráci se zastupitelským klubem hnutí ANO v Liberci našla nástupce za Jiřího Němečka, který na říjnovém jednání libereckého zastupitelstva rezignoval na pozici náměstka primátora pro rozvoj města. Od března 2020 ho nahradí dosavadní krajská radní Radka Loučková Kotasová.

„Vedli jsme dlouhá jednání nejen v rámci místní organizace, ale také se zvolenými libereckými zastupiteli z hnutí ANO, a došli jsme ke společnému závěru, že jediným vhodným nástupcem pana Němečka bude Radka Loučková Kotasová,“ vysvětluje předsedkyně místní organizace Liberec Zuzana Wudyová s tím, že má Radka Loučková Kotasová dlouholetou praxi a zkušenosti v oblasti, kterou bude na městě řídit.

Od roku 2016 je Radka Loučková Kotasová členkou Rady Libereckého kraje a řídí rezort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování. „Funkce náměstkyně primátora a uvolněné krajské radní nelze vykonávat současně, protože jsou obě časově velmi náročné. Po zralé úvaze jsem se proto rozhodla k 29. únoru 2020 rezignovat na pozici radní Libereckého kraje a přijmout od 1. března roli náměstkyně primátora pro rozvoj města,“ informuje Radka Loučková Kotasová.

„Personální situaci na Libereckém kraji řešíme v rámci zastupitelského klubu a bude diskutována i s koaličními partnery. Vzhledem k tomu, že ke změně na kraji má dojít až k 1. březnu 2020, máme dostatek časového prostoru pro nalezení nejvhodnějšího řešení,“ konstatuje předseda krajské organizace hnutí Jaroslav Knížek a dodává, že novým nástupcem může být pouze zastupitel Libereckého kraje za hnutí ANO 2011.

Koalici v Liberci tvoří od loňského podzimu vítězové komunálních voleb SLK s ANO a ODS, dohromady mají v zastupitelstvu 31 z 39 mandátů. Jiří Němeček rezignoval při jednání zastupitelstva v reakci na schválení spoluúčasti města na modernizaci skokanských můstků na Ještědu. Vadila mu změna názoru části vedení města, které se původně odmítlo na úpravě můstků podílet, ale na zastupitelstvu až na výjimky hlasovalo pro. Akci s můstky přitom rozpoutala jiná zastupitelka za ANO Renáta Balašová, která pro nájemce ještědského sportovního areálu pracuje jako manažerka. Získala na svou stranu část koaličních SLK, ODS pro návrh nehlasovala. ANO původně avizovalo, že jméno nového náměstka bude známé nejpozději do listopadového jednání zastupitelstva, což se ale nestalo.

Pozn. redakce: Zdvojování funkcí je v ANO vcelku tradiční záležitost, Radka Loučková Kotasová je tudíž světlou výjimkou. Na dvou židlích například sedí i náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která je současně starostkou České Lípy. Rekordmankou ale byla karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, která k hejtmanskému postu a funkci předsedkyně Asociace krajů stíhala vykonávat i poslanecký mandát v dolní komoře parlamentu. Dnes už je pouze poslankyní, příroda rozhodla za ni. Očekává narození dalšího potomka a rozhodla se zvolnit.

uba, čtk