Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Seznam Zprávy: Vratislavická pošta se rušit nemá, místo ní má zmizet pobočka z Géčka, kam se sjíždí celý Liberec

05. 04. 2023 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: Seznam rušených poboček v krajském Liberci, jak jej Česká pošta zveřenila koncem minulého týdne, už neplatí. Seznam Zprávy uvedly, že se nebude uzavírat pošta ve Vratislavicích, místo ní má zmizet pobočka tzv. v Globusu, tedy v OC Géčko v Sousedské ulici.

gečkoFirmycz
Foto: www.firmy.cz

Na tuto pobočku se už dnes sjíždí celý Liberec, protože je tam vyřešeno parkování a pošta je otevřena, obdobně jako celé obchodní centrum, do pozdních večerních hodin. Mnoho pracovně vytížených lidí si tam proto své zásilky nechá tzv. dosílat už nyní, z jiných částí krajského města, kde mají pobočky pošty nevyhovující provozní dobu.

Exponovaná pobočka pošty v obchodní zoně tak musí ustoupit periferním Vratislavicím. Starosta městského obvodu Liberec - Vratislavice nad Nisou totiž oznámil, že v okrajové části města nakonec pobočka pošty zůstane.

Foto: Retrend.

„Zachování pobočky pošty ve Vratislavicích máme ze strany České pošty potvrzené, ale pouze ústně. A do doby, než k tomu pošta vydá oficiální stanovisko, mi přijde vhodné to více nekomentovat. Každopádně z toho mám velkou radost. A myslím, že to je skvělá zpráva pro naše občany,“ uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy starosta Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Česká pošta potvrdila, že pobočka zůstane otevřená. „Ano, pošta ve Vratislavicích se rušit nebude. Došlo k záměně v publikovaném seznamu, byla to naše chyba, za tu se omlouváme,“ napsal mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ve stotisícovém Liberci pošta zruší šest z 12 poboček. Místo té ve Vratislavicích uzavře pobočku v obchodním centru Géčko v ulici Sousedská.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) popsal, proč podle něj pošta ve Vratislavicích zůstane. „V případě Vratislavic podle mě porušili svůj základní princip, o kterém mluvili, že tam, kde je obec se starostou, to rušit nebudou. Vratislavice jsou anomálie české komunální politiky, protože Liberec má jen jednu místní část se samotným městským obvodem a nemá žádnou jinou,“ vysvětluje hejtman.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) o aktualizovaném seznamu rušených poboček ví. „Máme zrovna jednání se zástupci pošty a v podstatě nám říkají, že v Liberci se musí zrušit šest poboček. Jedině nám nabízejí výměnu kus za kus,“ řekl primátor ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

zdroj: SeznamZprávy.cz, lo

O poště se včera vyjednávalo na více frontách: "V úterý jsem se společně se senátorem Michaelem Canovem setkal se zástupci České pošty, abychom jednali o jejich návrzích na zrušení třinácti poboček v Libereckém kraji. Byli jsme ujištěni o tom, že se Česká pošta v dohledné době setká se starosty příslušných měst v našem kraji a budou společně jednat o každé jednotlivé pobočce, které by se rušení mělo dotknout včetně těch v Liberci a České Lípě," uvedl na facebooku hejtman Libereckého kraje martin Půta (SLK).

archivní ilustrační foto

Hejtman dále napsal: Zároveň jsem si ale vědom, že současná situace je pro stát ekonomicky neudržitelná. Dnes jsme se od zástupců České pošty mimo jiné dozvěděli, že počet návštěv na pobočkách pošty v našem kraji poklesl za posledních pět let o 55 %. Známá je také skutečnost, že Česká republika patří k zemím s nejhustší sítí poštovních poboček. Zatímco u nás tak připadá na 100 000 obyvatel 30 poboček, na Slovensku je to 26, v Německu 21, v Polsku 20, a v Rakousku 19.

Pozitivní zprávou je, že Česká pošta zachová dosavadní pobočky všude tam, kde je jen jedna. A jako Liberecký kraj jsme připraveni podpořit dotačním fondem zakládání smluvních poboček Pošta Partner tak, aby byly pokryty jak náklady na vybavení poboček, tak obce byly zároveň motivovány k tomu, aby poštovní služby zůstaly v místě zachovány. V současné době je v našem kraji takto provozováno 39 poboček.

Na úplný závěr mi ale nezbývá než si povzdechnout. Kdyby se problémy České pošty řešily stejně jako v jiných zemích včas, tj. někdy i před desítkami let, nestáli bychom dnes před současnými problémy. To by ale předchozí ministři, vedení pošty a další zodpovědné osoby museli chtít problém České pošty v minulých letech řešit. Ale protože se tak nestalo, jsme dnes tam, kde jsme.

Zdroj: FB Martin Půta