Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Situace v tuzemsku nápadně připomíná Orwellovu Farmu zvířat, v zahraničí to žije podle románu 1984

02. 04. 2022 | 5:00

Největší "pecky" končícího týdne se odehrály na centrální úrovni. Po expremiérovi se konečně (!) začala sápat spravedlnost, jak se ovšem ukazuje, bude hodně slepá a chromá. Prezident dokonal proměnu Česka v banánovou republiku, a je to nejen spravedlnost, ale i zbytky vkusu, kdo byl před zraky národa nakopán do řiti. Situace v tuzemsku nápadně připomíná Orwellovu Farmu zvířat, v zahraničí to žije podle románu 1984.

orwell
Twitter Milion chvilek pro demokracii: Hradní osádka dělá na Hradě svinčík už 9 let a vypadá to, že se ani poslední rok v úřadě nehodlá žinýrovat. Sešli jsme se na Hradčanském náměstí, abychom dali hlasitě najevo, že se s tím nehodláme smířit. A přišla i celá Farma zvířat. Foto: Adam Hříbal

Dlouho jsem si myslela, že se Orwellovy knihy budou číst navěky především proto, abychom si mohli odplivnout nad minulostí, kterou jsme zažili v péči bolševické zvůle. Ne abychom si v nich četli o tom, co se může stát v budoucnosti.

Orwell ve své utopii, která jí už bohužel přestává být, předpověděl, že si zeměkouli mezi sebe rozdělí tři velmoci: Amerika, Rusko a Čína. Evropa zůstane v ruské sféře vlivu, s výjimkou Británie, která připadne Americe. Čína ovládne zbytek Asie. George Orwell svět rozdělil na tři superstáty: Oceánii, Eurasii a Eastasii, které spolu na střídačku válčily. Vymyslel i hodně nadčasová hesla, jichž se i v současnosti v plné obludnosti zmocnila propaganda: Válka je mír, svoboda je otroctví a nevědomost je síla. Povědomé, že. Proto dávám na titulní fotku snímek z demonstrace u Pražského hradu. Zveřejnil ji twitterový účet Milionu chvilek pro demokracii jako budíček klimbajícímu národu. Crrrrr...

Co tam máme dál...

V pátek byl Apríl, den, kdy se lidé vyvádějí žerty nejrůznějšího kalibru. Stárnu, ne všechny „fóry“ jsem pobrala hned na první dobrou, protože byly téměř uvěřitelné, dost dobré... a klidně by se mohly i stát, kdyby... to nebyl Apríl. Jiné byly tak laciné, že ani nestojí za hovor.

Do první kategorie patří přejmenování libereckého hokejového klubu z Tygrů na Paviány. Byl to samozřejmě aprílový žert, to podotýkám, aby bylo úplně jasno i po 1. dubnu (po Aprílu).

grafika: HC Bilí TygřiOvšem klub si s ním dal velkou práci – vyrobil vizuály, poslal tiskové avizo, změnu Tygrů v Paviány zcela profesionálně komunikoval na sociálních sítích s odůvodněním, že liberecká ZOO s chovem bílých tygrů končí (což je fakt), a tak nastal čas dát nový název sportovnímu klubu, jenž byl před mnoha lety po těchto neobvyklých šelmách pojmenován. Mimochodem, Bílí Tygři Liberec letos hrají  hokejovou extraligu 20 let. Byla jsem tehdy (jako divák) u toho a konstatuji: To to zase uteklo...

Kdyby si klub vybral nějaké jiné, méně „legrační“ zvíře, nebylo by to nic neuvěřitelného, protože bílí tygři (jako ta zvířata) opravdu přestanou být symbolem města pod Ještědem. Ale paviáni? Vzhledem k jejich nejtypičtějšímu znaku bych byla s jejich použitím do názvu jakéhokoliv sportovního klubu opatrná. Vzbuzují příliš ne zrovna pozitivních asociací.

Zejména po tomto týdnu, když liberečtí extraligoví hokejisté vypadli z play off. Podotýkám ale, že na ledě Sparty prohráli velice čestně. V historicky druhém nejdelším zápase (104minutovém, rozhodlo se až v 3. prodloužení) byli Pražanům víc než rovnocenným soupeřem. To utkání rozhodlo pár vteřin ze 4,5hodinového maratonu. V pondělí sezona pro Liberec každopádně skončila, takže se evidenně našel prostor i pro „legrácky“. Což je dnešní době plné tenzí jedině dobře.

Vydařený Apríl vyslala do světa i Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, když na svém facebookovém profilu zveřejnila, cit.: Vzhledem k vysokým cenám pohonných hmot a velkému množství turistů, ke kterým o prázdninových měsících vyjíždíme, jsme se rozhodli omezit výjezdy ve standardních sanitách. V létě naše lékaře a záchranáře potkáte především na kolech, pacienty do nemocnice pak budeme transportovat na praktických čtyřkolkách s nosítky. K této novince nás inspirovali izraelští kolegové. V současné době vyhlašujeme výběrové řízení na dodavatele zvukové a světelné signalizace, kterou by bylo možné připevnit na řídítka cyklistických kol, případně na záchranářské přilby. Lhůta pro podání nabídek podle aprílového zákona začíná běžet dnes (míněn 1. duben).

Zdroj: facebokový profil ZZS LK

Z přidané fotografie je patrné, že to zas nemusí být až taková utopie. Lékař na pekelně silném a tedy i rychlém elektrokole profičí mezi stojícími auty a na místě neblahé události zjistí stav raněného. Pak podle situace přivolá sanitu nebo vrtulník, policie mezitím zorganizuje dopravu, aby mohli záchranáři projet. Lékaře na kole lze vypustit i ze sanity, která míří na místo, uvízla ovšem v provozu, nebo je místo autem nedostupné, atd. Situací, kdy tento aprílový žert není až taková legrace, se najde spousta.

Ale teď už úplně vážně:

Záchrance se věnovala i část ve čtvrtek jednajícího libereckého zastupitelstva. Kraj chtěl pro ZZS LK, svou příspěvkovou organizaci sloužící v případě potřeby úplně všem občanům kraje, proužek pozemku na libereckém letišti, aby pod něj mohl zakopat nějaké trubky, jež jsou nezbytné pro provoz letecké základny. Asi uhodnete, co se dělo.

Kvílící opozice (ta by si měla dát do znaku paviána – jen soustavně vřeští a typické je pro něj věčně holé pozadí, o němž si myslí, že by si ho zasloužili všichni) se z toho mohla přeskočit. Řeči, že si Kraj dělá z Liberce samoobsluhu a bere si z jeho majetku, co potřebuje, jsou směšné. S tím proužkem země v sousedství letiště s řadou omezení vztahujících se k leteckému provozu Liberec moc velkou díru do světa neudělá. Proto není divu, že po sérii hloupých řečí byl záměr věnovat Kraji pro záchranku 780 metrů čtverečních pozemku většinou zastupitelů schválen.

Co naopak zastupitelstvem neprošlo byl záměr narovnat vztahy s firmou Interma byty, s níž má krajské město společné byty, jež Liberec využívá jako sociální. Tento problém navazuje na kauzu družstevních bytů, s níž se už zastupitelstvo popasovalo, a po vleklé anabázi dalo převodu městských podílů na bytová družstva a jejich uživatele zelenou.

Interma byty má smůlu, že se ohledně jejích bytů zasekli v zastupitelstvu nejsilnější Starostové pro Liberecký kraj. SLK nesouhlasí s postupem „narovnání“, který vymyslely všechny ostatní politické kluby pod vedením ODS. Ta kontinuálně tvrdí, že před dvaceti lety uzavřené smlouvy platí, a přes to nejede vlak. Situace je samozřejmě nesmírně složitá, protože už padly první rozsudky, ale zvenku to především vypadá, že SLK chce horkou bramboru přehodit na budoucí zastupitelstvo a netrápit se vrstevnatým problémem před komunálními volami, jež jsou už zase na dohled.

Projednávání tohoto bodu bylo navíc velice tajné, protože kluby jednaly mimo dohled kamer a předjednané usnesení neprošlo o jediný hlas. Tady se bezpochyby projevilo, že na nesourodý politický slepenec ODS, necelého ANO plus mnohdy absentujících členů změnařské a lol opozice se spoléhat nedá. Tak příště lépe a radostněji.

Předkladatel bodu Petr Židek z ODS v reakci na žádné usnesení uvedl: „Ačkoli jsme v připraveném usnesení byli vstřícní k navrženým změnám ze strany SLK, nakonec návrh neprošel a nepřijali jsme žádné usnesení. Je to podle mne velká chyba, jelikož jsme chtěli nastavit nějaký směr, aby bylo jasné, že se chceme dohodnout a nechceme drahé a vleklé soudní spory, které nás ve finále mohou připravit o možnost využívat 250 bytů pro sociální bydlení. Nechápu to o víc, že jsme chtěli schválit jen možný postup, nikoli nějakou finální smlouvu. Takže jsme problém jen odsunuli a necháme ho vyhnívat dál, což nepřinese nikomu nic.“ Konec citace.

Poslední březnový týden končící Aprílem byl opět ten, kdy jednalo krajské i liberecké zastupitelstvo. Takže lze srovnávat: Zatímco krajské ve svižném tempu po dvou hodinách skončí s tím, že schválilo, co bylo potřeba, libereckou schůzí se zabije celý večer a kus noci. A normálně uvažující člověk má dost.

Proč tam pořád plkají ty samé osoby z opozičních stran? Proč melou ty svoje snadno vyvratitelné  nesmysly? Proč, když stejně nic neprosadí – ani když se spojí s částí koalice, raději významně nemlčí, když se na přenos stejně kouká jen pár lidí?

Proč se ten mužík frackovitého chování uchyluje k vyloženě osobním, podpásovým útokům proti náměstkům primátora a zastupitelce, které nepokrytě závidí nejen židli divadelní direktorky, ale nově i poslanecké křeslo?

Proč jiný mužík s pisklavým hlasem pořád všechno komentuje a jako sláma z bot z toho čiší, že by se chtěl stát primátorem svého sídliště? Proč se průhledný cíl, o němž v různých obměnách mele už asi třetí volební cyklus, snaží tak zoufale skrývat? Proč prostě neřekne, že když se osamostatní Vesec, a on se stane jeho primátorem, bude tam okamžitě ráj na zemi? On přece ví, že slibem nezarmoutí.

Jen samé otázky. Pokračovat by se v nich dalo donekonečna, protože někteří opoziční zastupitelé, to je tedy materiál! Škoda slov, ve ztrapňování jsou soběstační. Vždycky mě ale napadne, jak dlouho by asi zastupitelstvo trvalo, kdyby tam obdobně exhibovalo a pustě blábolilo všech 39 zastupitelů a reagovali na všechny opoziční drzosti a rány pod pás.

Nějak si nemohu vzpomenout, co zásadního vlastně liberecké zastupitelstvo v noci na pátek schválilo. Jo, peníze pro potravinovou i nábytkovou banku a tuším, že i milion Sportfilmu, byť i kolem toho byla spousta nesmyslných řečí. Jakoby se v krajském městě daly akce, jež Liberec proslavují i za Hodkovicemi, přehazovat vidlemi.

Sportfilm prošel příkladným restartem, natáhl na sebe osobnosti (nejen) z filmového i sportovního světa a byznysu a má velké a rozhodně ne nereálné ambice hravě vyvracející „přizdisráčství“ (pardon, ale terminus technicus) libereckých rádobymocných.

Všem normálním lidem hezký, snad už poslední chladnější víkend.

Alena Roubalová