Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj souhlasí s tím, aby pod Turnov patřily obce ze tří okresů

16. 05. 2019 | 15:08

AKTUALIZOVÁNO: Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny ČR schválil na dnešním jednání pozměňovací návrh a doprovodné usnesení k sněmovnímu tisku o územně správním členění státu, které umožní zachovat příslušnost obcí ke Správnímu obvodu obce s rozšířenou působností Turnov (SO ORP Turnov).

Turnov je v územním členění republiky anomálií, jako obec s rozšířenou rozšířenou působností (ORP) zasahuje do tří okresů. Ministerstvo vnitra původně chtělo tuto odchylku novelou zákona odstranit a 16 ze 37 obcí ORP Turnov přičlenit do jiného okresu. Místní starostové ale uspěli s argumentací, že by se tím pro obyvatele výrazně zhoršila dostupnost úřadů. Ministerstvo po jednání s nimi změnilo názor a výjimku pro ORP Turnov chce zachovat.

Pozměňovací návrh, který by to umožnil, předložila skupina poslanců Libereckého kraje. Následně si ho osvojil sněmovní podvýbor pro veřejnou správu a dnes ho schválil výbor. "Lidé v dotčených obcích tak budou moci i nadále vyřizovat většinu svých záležitostí ve městě, do kterého mají nejblíže," uvedl poslanec Tomáš Martínek (Piráti).

Jedinou z obcí, která pod Turnovem nechce zůstat, je Frýdštejn. Usiluje o připojení ke správnímu obvodu Jablonec, v jehož okrese se nachází. Do Jablonce obyvatelé Frýdštejna už dnes dojíždějí za vyřízením řady záležitostí. Podporu má Frýdštejn i ze strany Jablonce.