Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sobotka: Tendr na leteckou záchranku podle vypsaných kritérií může přinést omezení dostupnosti neodkladné péče

16. 10. 2019 | 15:35

Prohlášení náměstka hejtmana pro resort zdravotnictví Přemysla Sobotky ke konkurzu na provozování LZS v Liberci:

„Ministerstvo zdravotnictví minulý týden vypsalo výběrové řízení na provozování letecké záchranné služby. Ministerstvo ovšem stanovilo takové podmínky, které jsou pro Liberecký kraj nevyhovující a leteckou záchrannou službu posílají o 20 let zpět.

Ministerstvo tendr vypsalo s velmi specifickým zadáním: případný nový provozovatel na výjezdové základně Liberec není povinen zajišťovat vybavení vrtulníku pro speciální záchranné práce. Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje a Horská služba ČR má vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. Naši obyvatelé by podle podmínek tendru byli nuceni na lékařskou pomoc čekat o desítky minut déle.

archivní fotoVypsání výběrového řízení podle stávajících kritérií může přinést omezení dostupnosti přednemocniční neodkladné péče.

Respektujeme, že ministerstvo nechce zřizovat nové speciálně vycvičené týmy na dalších místech České republiky. Proč ale chtějí omezit práci těch, kteří fungují, jsou vycvičení, reálně existují a zachraňují lidské životy v Libereckém kraji?

Letecká záchranná služba Liberec létá s těmito týmy zachraňovat do nepřístupného terénu již od roku 1997. LZS  poskytuje standartní, ale i speciální přednemocniční neodkladnou péči: nabízí zejména rychlost a dosah do vzdálených nebo nepřístupných míst. Zároveň bez nutnosti zvláštních investic disponuje materiálem pro speciální činnosti, disponuje i kompletním vycvičeným týmem — lékař, zdravotnický záchranář, člen Horské služby — a je tedy plně schopná zajistit dopravu lékaře s vybavením na místo zásahu ve velmi krátkém čase.

Liberecký kraj navíc kvůli svým geografickým podmínkám letecké specialisty potřebuje. Řada míst je zde špatně dostupná pozemní cestou. Proč má tedy omezení ministerstva zdravotnictví dopadnout tak tvrdě právě na Liberecký kraj?“

MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort zdravotnictví