Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Strany soupeří ve sněmovních volbách o stamiliony korun. Z eráru inkasují subjekty pěti, tří i 1,5procentní

29. 09. 2021 | 0:05

Kampaň před parlamentními volbami vrcholí, jde do tuhého a partajní adepti o post v poslanecké sněmovně rozhodně nebojují v rukavičkách. Strany, hnutí a koalice soupeří ve sněmovních volbách konaných 8. a 9. října vedle politického vlivu v zemi také o tučné státní příspěvky. Lepší volební zisk pro ně znamená vyšší dotace. Některé politické subjekty tak do sněmovny ani proniknout nechtějí, kde jim výhradně o erární peníze, na čemž postavily svůj poněkud zvrácený byznysmodel.

volbyIrmaNew3univers
archivní ilustrační foto Artur Irma

Příspěvků jsou ze zákona o politických stranách a z volebního zákona tři druhy. Uskupení mohou dostat jednorázovou částku za získané hlasy a dva pravidelné příspěvky na činnost, a to stálou dotaci a dotaci za získané mandáty. Celkem jde za čtyři roky o stamiliony korun.

Za každý hlas, který strana, hnutí nebo koalice ve volbách získá, dostane ze státního rozpočtu stokorunu. Volební zákon charakterizuje tuto dotaci jako příspěvek na úhradu volebních nákladů. Přísluší ale jen seskupení, které obdrží ve volbách nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů. Výše zásahu do státní pokladny proto závisí i na volební účasti.

Úspěšnější seskupení dostávají od státu dotace na činnost. Na stálý příspěvek šest milionů korun mají podle zákona o politických stranách nárok ty s nejméně tříprocentním volebním ziskem. Za každou započatou desetinu procenta hlasů navíc až do pěti procent získávají ročně 200.000 korun navíc. Dotace tedy může dosáhnout nejvýše deseti milionů korun za rok. Státní příspěvek na mandát za jednoho poslance činí 900.000 korun ročně.

Nejvyšší desetimilionovou roční dotaci na činnost a příspěvky za mandáty dostávají všechna uskupení, která se do Sněmovny dostala. Nyní jde tedy o vládní hnutí ANO a ČSSD a o opoziční ODS, Piráty, SPD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na dotaci za hlasy dosáhli po minulých volbách ještě Svobodní.

Za nynější celé čtyřleté volební období získá ANO na příspěvcích souvisejících se sněmovními volbami podle propočtu ČTK 470,8 milionu korun, ODS 187,3 milionu korun, Piráti 173,8 milionu korun a SPD 173,1 milionu korun. Celkový příjem komunistické strany z těchto dotací bude činit 133,3 milionu korun, sociální demokracie 130,8 milionu korun a KDU-ČSL 105,4 milionu korun. TOP 09 si přijde na 92,1 milionu korun a STAN na 87,8 milionu korun. Svobodní obdrželi za voličské hlasy před čtyřmi lety 7,9 milionu korun.

Stát vyplácí politickým stranám a hnutím každoročně přes 550 milionů korun. Loni to bylo zhruba 564 milionů Kč. V roce sněmovních voleb je částka vyšší. V minulém volebním roce 2017 stát poslal seskupením celkem zhruba miliardu korun.

lo, www.cn.cz