Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

To se jim povedlo: Vynalezli kvetoucí záhony a opravili to, co se hned muselo opravit. Teď sami sobě vystavili účet…

08. 09. 2020 | 5:25

Tak to konečně máme bílé na hodně barevném. Změna, v krajských volbách kandidující pod dalším účelovým názvem, sama sobě na webu své nejčerstvější kandidátky vystavila účet, čeho za čtyři roky ve vedení Liberce (2014 - 2018) dosáhla.

LBkytky
Dobové foto z r. 2017: SML

Dlužno podotknout, že minimálně dva roky z oněch čtyř byla nejsilnější politickou silou v radě i zastupitelstvu, mohla tudíž prosadit, co si usmyslela. Přitom dokázala toto (kursívou citace z pasáže Co se nám povedlo…, obyčejně můj komentář):

Rozkvetlé město díky Změně. Desítky tisíc narcisů, krokusů a tulipánů rozzářily Liberec… Ano, nechat zasázet a vykvést květiny, toť počin vskutku městotvorný. Změna se tváří, jakoby květinové záhony zdobící centrum vynalezla.

Díky Změně vzniklo v krajském městě třicet nových nebo kompletně opravených dětských hřišť a parků… Jistě, ale velké množství hřišť a parků v Liberci bylo i před Změnou, nelze dohledat, kolik vlastně. Jen aby to nebylo jako s těmi v éře ANO zmodernizovanými 184 krajskými nemocnicemi, jichž je ale v celé republice jenom 60... O parky a zeleň se starala každá vládnoucí garnitura, vždyť to jsou rychlé a dobře prodejné politické plusové body.  

Růžová sdílená kola ukázala, že alternativy k autům mají ve městech smysl. Jeden z úspěšných projektů Změny, který Starostové pro Liberec bohužel zcela zazdili… Zazdili a správně udělali, protože si bicykly půjčovalo podstatně méně lidí než v začátcích bikesharingu. Kouzlo nového rychle vyprchalo. Tápu ale, v čem tkví zásluha politické reprezentace. Kola po Liberci půjčovala, jako i v jiných městech, soukromá firma, město jí za službu platilo z eráru.

Díky Změně zmizely z koryta Nisy zastaralé a ztrátové parovody a nahradily je moderní horkovody. Vytrvalým tlakem jsme přiměli teplárnu podstatně zlevnit teplo… Ovšem, trubky mizely, protože teplárna modernizuje rozvody, které dosloužily a musela by to udělat tak jako tak. A snížená cena tepla? Kopírováno z ceníku na rok 2020: Dvousložková cena při průměrných klimatických podmínkách je kalkulována: * pro sazbu 10E1 a 10T1 (včetně elektřiny) ve výši 686,78 Kč/GJ bez DPH, tj. 755,46 Kč/GJ vč. DPH. ** pro sazbu 10H1 (bez elektřiny dodavatele) ve výši 676,64 Kč/GJ bez DPH, tj. 744,30 Kč vč. DPH.

Kde že je ta cena tepla za 550 Kč/GJ, jak radniční web avizoval roku 2017?

Začali jsme s důkladným a pravidelným úklidem Liberce. V čistém městě se lépe žije… Přesně tak, proto se nejen v centru uklízí prostřednictvím městských firem i k tomu zřízených - TSML a Komunitních prací. Jak před Změnou, tak po Změně. Nedostatečné to bude vždycky, protože lidi dělají nepořádek vždy a všude.

Citlivě a finančně nenáročně jsme obnovili zdevastované Lesní koupaliště v Liberci… Tak, tak. Až tak nenáročně, že se děravé dílo muselo okamžitě reklamovat a zgruntu opravit. Následovníci museli nechat udělat ještě vrt, aby v koupališti bylo dost vody a neplnilo se pitnou.

Dlouhodobě a úspěšně pracujeme na omezení hazardu. Závislost na hraní je zbytečným zdrojem kriminality, exekucí a sociálních problémů… Samozřejmě, ale to samé chtěly snad všechny partaje a k částečnému vymístění hazardu za hranici katastru krajského města došlo díky tomu, že byly pro. Hlavní zásluhu na omezení hazardu je třeba připočíst Sobotkově vládě, která konečně přinesla legislativu, která to obcím umožnila.

Zajistili jsme dotace na výstavbu nových bytů v rámci sociálního bydlení… Přesně tak – za drahé dotační peníze se staví laciné bydlení na dobrých adresách. Všechno ale má své limity, protože tato dobročinnost generuje jen budoucí náklady, přičemž vstupní náklady nejsou nijak malé: Proměna bytového domu v Žitavské ulici s 11 byty vyšla na 18,5 milionu korun, obnova domu v Orlí ulici, kde bude 12 bytů, by neměla přesáhnout 35,5 milionu korun bez daně.

Prosadili jsme vznik nového dotačního fondu na zadržování vody v krajině, který podporuje obnovu rybníků a tvorbu nových tůní a mokřadů v Libereckém kraji… OK, prosadit dotační fond nic nestojí, zvlášť v době, kdy pojmy sucho a zadržování vody v krajině vláda i nynější krajská reprezentace vyhlásily za svou prioritu. Ruku na srdce – kdo bude pást po tom, aby dělal na všech těch dobře honorovaných studiích a analýzách? Spolek zahrádkářů určitě ne.

V MHD Liberec jsme snížili cenu ročního jízdného z 5.520 na 3.650 Kč… Paráda, ale to bylo před volbami a v době, kdy vláda uplácela své voličské skupiny ještě štědřeji. To byl okolnostmi vynucený krok. Nemělo logiku, aby cena jízdného v MHD vysoce převyšovala vládní populismus v autobusové dopravě i na železnici.

Na Ještědském hřebenu jsme se Čmelákem přeměnili desítky hektarů smrkových monokultur na smíšený les… Úžasnost. Jen je třeba dodat, že je to „byznys“ spolku personálně propojeného se Změnou a jejím lídrem. Na takovou činnost se moc dobře sají dotace a je třeba za nafasované peníze vykázat i nějakou činnost.

Vše výše popsané a okomentované dokázala ZPL za čtyři roky, tj.za 1460 dní, tj. za 35040 hodin ve vedení krajského města. Není to nijak oslňující bilance, což...

Co předvolebního tam máme dál?

Brambory! Druhá změnařská větev, kandidující v blížících se volbách pod jiným názvem v jasném úmyslu vymístit sebe i Změnu pro cokoliv z krajského zastupitelstva, vsadila v kampani na rozdávání brambor. Nevím proč, ale připomnělo mi to prastarý inzerátovtip: Rozdávám brambory, přijďte, bude vám nakopáno do pytle...

Minulý týden STAN rozdával česnek a jeho krajská obdoba SLK si zase začala rozdávat rány mezi sebou. Probuzená zhrzenost tři týdny před volbami v režii nepřítele nepřátel – to je přesně to, co favorit voleb přežije.

ANO a jeho soc-kom přikyvovači zase vsadili na rozdávání předvolebních úplatků seniorům v podobě pětitisícovek a nově i ochranných pomůcek. Hroutícím se veřejným financím navzdory.

S rozdáváním všeho druhu se letos před krajskými volbami roztrhl pytel a je to jenom rozcvička. Trénink před volbami parlamentními pod jednotícím mottem Po nás potopa.

Ještě, že alespoň v našem kraji vzniklo tolik politických sil schopných zadržet vodu v krajině.

Alena Roubalová