Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V hokeji rozhoduje jediná šťastná vteřina, v komunální politice jde o běh na dlouhou trať

27. 04. 2019 | 9:13

Souboj o mečbol ve finále play-off hokejové extraligy, který se odehrával před vyprodanou Home Credit arenou i zaplněným náměstím u radnice, trval až do 87. minuty. V čase 86:11 rozhodl Ondřej Kovařčík a poslal Třinec do vedení série 2:3. Tygři mají v neděli poslední šanci na vyrovnání. Jednak by si to zasloužili, protože jsou Třinci soupeřem více než vyrovnaným a o vítězství rozhoduje jediná vteřina, a za druhé by se rozhodující boj o hokejový trůn odehrál v Liberci. Což by byla každopádně senzace.

Hokejové finále přináší víc zápasů dohnaných do prodloužení, než dohraných v základní době. V pátek se v Liberci rozhodovalo až v páté dvacetiminutovce, což je rekord v délce utkání této sezóny a zároveň pátý nejdelší mač v historii tuzemské extraligy.

Škoda, že více štěstí stálo tentokrát na straně soupeře, ale i takový je hokej. I s reparátem na obzoru.

V týdnu, kdy v úterý jedná krajské zastupitelstvo a o dva dny později to liberecké, utvrdí se našinec v přesvědčení, jak je dobře, že éra Změn všeho druhu skončila. Bylo by fajn, kdyby definitivně, byť snaha o návrat je velmi urputná. V krajském měřítku udělaly jejím těžko uvěřitelným eskapádám přítrž výsledky voleb z roku 2016, v městském totéž komunální volby konané o dva roky později. Změna se stihla rozpadnout na dvě politická hnutí a zamířit zpátky do opozice. Jedině tam korytářovská ZPL i její filiálka, baxovsko-kocumovská LOL, patří. Ve vedení kraje ani v liberecké vládě se Změny vůbec neosvědčily.

 Však by také na obě svoje „vládní“ angažmá parta kolem Jana Korytáře ráda zapomněla, vždyť po nich zůstalo jedno velké nic, snad pár neveselých historek, nad nimiž lze dosud nevěřícně kroutit hlavou. Ráda by svůj postoj „my nic, to oni“ vsugerovala i veřejnosti a tvářila se, že sedí u čistého stolu. Omyl. Sedí u notně pobryndaného stolu. Zanechala nesmazatelnou stopu, z níž se nevylže sebevíce slovy. Proto by jimi měla začít šetřit. Umíte si představit, jak dlouho by trvala jednání zastupitelstev, kdyby všichni tam sedící aktéři měli stejnou chorobnou potřebu hovořit a hovořit a přitom nic neříci?

 Netuším, proč má Zuzana Kocumová, někdejší náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví odvolaná pro krystalickou neschopnost, tendenci dnes mluvit do dění kolem frýdlantské nemocnice, kterou kraj musí zachraňovat, aby 25 tisíc lidí ve výběžku nezůstalo bez základní péče. Když byla ve funkci, mohla předvést, jak se to mělo udělat. Teď, když všechny strany transakce – Kraj, KNL, Frýdlant a EUC – našly složitý kompromis, je už dost pozdě přicházet s nápady a náměty, jak na to. Lépe a radostněji.

 Podstatné je, že krajské zastupitelstvo v úterý schválilo, že Liberecký kraj dá Krajské nemocnici Liberec 8,64 milionu korun na odkoupení Nemocnice Frýdlant od soukromé společnosti EUC (dříve Euroclinicum). Kupní cena odpovídá hodnotě vybavení, které v nemocnici zůstane. O budovu se bude muset postarat Město Frýdlant. Dobrou zprávou je, že krajská nemocnice chce v té frýdlantské zachovat současný rozsah péče a postupně ji i rozšířit.

 Tuším ale, proč se z Josefa Šedlbauera, krajského i městského zastupitele, stal aktuálně nejhlasitější bojovník proti suchu v kraji a zachránce vyprahlé krajiny. Na řešení globálního problému, jehož součástí je i problematika zadržování vody v krajině a ochrana vod, totiž existuje velké množství dotačních peněz a byl by v tom čert, aby něco nekáplo i lidem kupícím se kolem změnařských ekologicko-politických neziskovek. Vždyť mají referenci od rybníka v Jablonném, něco o tom tudíž musí vědět. Něco si přečetl i ten chemik, kterému už dávno byla vymyšlena přezdívka Brouk Pytlík. Když zrovna neřeší světové sucho, zabrousí do boje s hazardem nebo do veřejné dopravy. Renesanční to člověk… A to ještě zvládne učit!

 Neználků i Všeználků mají Změna i LOL velké zásoby. Zřetelnou ukázkou je salonní ekonom Baxa, salonní urbanista Felcman, doyenka sboru Pavlová, které významně sluší mlčení, planě řečnící Kocumová a samozřejmě prostořeký Korytář, který se ale aktuálně snaží držet trochu stranou. Krajské volby jsou na dohled a někdo „normálním“ dojmem přece jen působit musí. Jenže, je to v něm.

Nejnovějším hromadným změnařským zátahem na bobříka trapnosti je blamáž s pozemkem na informační kiosek, který svorně, ale ústy čerstvě probuzeného Ondřeje Petrovského, radniční opozice rozehrála na dubnovém jednání zastupitelů. Stačil ale jediný dotaz u jednoho z aktérů „kauzy“ a všechno je jinak. Detailně jsme popsali ZDE.

 Co z toho vyplývá? Pominu-li možnost, že změnařům už definitivně a svorně (pardon, ale výstižnější slovo neexistuje) hráblo, což je i pravděpodobné, je tu ještě varianta, že povinné zapomínání vlastních skutků spolehlivě zabralo. Fakt nerozumím tomu, proč se Petrovský nezeptal partajní kolegyně Hrbkové, jak to s pláckem Kalendáře Liberecka u vrátnice ZOO bylo. A už vůbec nechápu Korytáře, proč ten vylhaný příběh ještě „tuní“ požadavky na informace, jimiž chce škodit mediálnímu obrazu Kalendáře Liberecka.

 K ničemu jinému mu vyžádaný seznam plateb, které město vůči KL realizovalo, není. Kdyby nešlo o ryzí divadlo na zastupitelstvu, mohli se Korytářovi pisálkové podívat do registru smluv, kde by hravě zjistili, že město mělo s Kalendářem uzavřenou jedinou smlouvu, která byla platná od května loňského roku do Silvestra 2018. Smlouva na zabezpečení provozu Turistickeho informačniho centra v Horním Hanychově za deset tisíc měsíčně, max. za 80 tisíc na dobu trvání smluvního vztahu, byla tudíž podepsána ještě v éře ZPLANO. Je všeobecně známo, že v této vládnoucí koalici v dominantním postavení figurovala právě Korytářova Změna, která navíc měla cestovní ruch na povel.

 Tahle hra na zapomínání vlastních skutků už začíná trochu nudit, ale kamera a přímý přenos na internet jsou evidentně pro povahy s potřebou exhibovat tak mocní čarodějové, že jim hravě unikne, jaké ze sebe před hrstkou diváků u netu dělají klauny.

Nejpodstatnějším sdělením z jednání libereckého zastupitelstva je ale fakt, že zastupitelé schválili dílčí změnu územního plánu, která umožní výstavbu parkovacího domu v areálu krajské nemocnice. Parkoviště je podmínkou pro výstavbu nového pavilonu urgentní péče za 1,9 miliardy korun. Bez parkovacího domu by nemocnice nedostala stavební povolení. Ještě, že tak.

 Kromě špičkového hokeje - zábavy pro desetitisíce diváků, a jednání zastupitelů přinesl končící týden i velice pestrou škálu událostí lokálního i krajského významu, které jsme pilně zveřejňovali. Možná jste si povšimli, že na aktuální zpravodajství klademe teď na tomto webu daleko větší důraz než na komentování všeho možného i nemožného. Je to generálka na kompletní proměnu našeho portálu, k níž se schyluje. Nastala doba, kdy je už zase i v kotlině pod Ještědem důležitější rychlá informace než komentované mlácení prázdné slámy.

 Všem normálním lidem vydařený víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář