Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vedení Jilemnice vyzvalo politika SPD k rezignaci, jeho příspěvkem se sýry ve tvaru Z se zabývá policie

11. 04. 2022 | 18:18

Radní Jilemnice na Semilsku vyzvali k rezignaci zastupitele města Bronislava Kalvodu (SPD). Na sociální síť dal o víkendu fotografie chlebíčků nazdobených sýry ve tvaru Z, které mimo jiné symbolizuje ruskou agresi na Ukrajině. Příspěvkem se zabývá i policie. Reakci Kalvody, který je i místopředsedou SPD v Libereckém kraji, ČTK zjišťuje.

Příspěvek ze svého profilu na facebooku Kalvoda smazal, fotografie se dá ale stále na internetu dohledat s ohledem na reakce jiných lidí. "Obsahem příspěvku, který se o víkendu objevil na konkrétním facebookovém profilu, se zabývá služba kriminální policie a vyšetřování semilského územního odboru," řekla dnes ČTK regionální mluvčí policie Ivana Baláková.

Písmeno Z je vyobrazeno na některých ruských tancích a další vojenské technice nasazené na Ukrajině. V Rusku ho lidé například dávají i na automobily, domy nebo oblečení. Vyjadřují tak podporu ruským silám na Ukrajině.

Za nevhodný považuje Kalvodům příspěvek vedení Jilemnice. "Publikoval fotografie s občerstvením, kdy na chlebíčcích bylo vyskládáno ze sýra velké Z. Když se podíváte na facebook pana Kalvody, tak asi pochopíte, že to nebylo náhoda, ať se to vysvětluje jakkoli, a nám to přišlo trochu neslučitelné s tou dobou, která teď je. A na základě toho jsme se rozhodli udělat, co máme v kompetenci," řekl dnes ČTK starosta města David Hlaváč (ODS). Rada města proto k dnešnímu dni odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku a zároveň vyzvala k rezignaci na funkci zastupitele.

čtk