Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zvládne nové vedení Harrachova včas zprovoznit běžecké stopy? Pomůže, když nový starosta zavelí? Vojenskou průpravu má...

28. 12. 2019 | 7:19

Před novým vedením harrachovské radnice aktuálně stojí úkol zajistit provoz běžeckých stop, kvůli kterým do krkonošského města jezdí celá republika. Dokáže to? Během včerejška se na sociálních sítích objevily příspěvky, které o tom pochybují. Pokud se bílé stopy nepodaří uvést do provozuschopného stavu včas, má Harrachov na celorebublikovou ostudu spolehlivě zaděláno...

Krkonošský Harrachov má od 20. prosince nové vedení města, sedm z 15 zastupitelů se kvůli tomu vzdalo mandátu v zastupitelstvu. Předchozí starostka Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj), která krkonošské město vedla devět let, rezignovala poté, co koalice přišla o většinu a zastupitelka Lucie Kučerová zvolená za starosty podpořila návrh opozice na odvolání vedení města.

Novým starostou se stal Jaroslav Čech (ANO). Nové vedení chce podle něj lépe využít potenciál města. "To si myslíme, že využito není. Proto jsme do toho šli," řekl po "velkém harrachovském třesku" ČTK Čech. Konkrétně zmínil nefunkční skokanské můstky, cestovní ruch a zlepšení komunikace s lyžařským areálem.

Že slova jsou jen slova a rozhodující budou až skutky, ukáží už nadcházející hodiny. 27. prosince bývalý místostarosta Daniel Beneš publikoval na webu harrachovských SLK text v tomto znění:

Byli jsme připraveni

Po předem ohlášené návštěvě zastupitele Jiřího Černého je víc než jasné, že bořit je jednodušší než stavět.

Byl jsem požádán o schůzku, která se konala dnes (27.12.). Na jedné straně Jiří Černý, dle jeho slov delegovaný vedením radnice, na druhé straně já coby řadový občan Daniel Beneš. Cílem schůzky byla organizace zimní údržby běžeckých tratí.

Jen pro vysvětlenou, již několik let jsme se potýkali s finančně nákladnou (3000Kč/mth) údržbou běžeckých tratí, kdy díky nákladům nebylo možno tak často vyjíždět. Rozhodli jsme se proto nejprve pro nákup malého stroje na úpravu tratí (čtyřkolka) v místech, kam velký stroj nemůže nebo pro malou sněhovou pokrývku nezvládne tratě upravit. Čtyřkolka díky pár nadšencům (většinou bez honoráře a ve volném čase) upravovala níže položené běžecké tratě v okolí Harrachova. Díky těmto zkušenostem jsme brzy začali uvažovat o nákupu vlastního stroje. Po propočtu jsme došli k závěru, že jsme schopni i s fondem na opravy a odměnou pro řidiče 1mth pořídit za 1500Kč. Tedy upravit za současného stavu 2x více km. Volba padla na starší stroj a sdílené náklady na nákup a provoz s Rokytnicí nad Jizerou. Při bezproblémovém provozu jsme dokonce uvažovali o nákupu 2. stroje pro Rokytnici na příští sezónu tak, aby se stroje potkávaly a v případě výpadku jednoho byl k dispozici stroj druhý.

Městská rolba nyní stojí na Vosecké boudě. Tam jsme ji dopravili na začátku zimní sezóny, aby byla nachystána upravit TEREX při prvních příznivých podmínkách. Ty nastaly v polovině prosince. Rolba „MÁŇA“ tak 16.12.2019 vyjela na svou první pouť, při níž upravila cca 12km TEREXu mezi Krakonošovou snídaní, Voseckou boudou a Alfrédkou. Jinde bohužel nebyl dostatek sněhu.

Vraťme se ale ke schůzce. Byl jsem osloven, zda budu pozici řidiče, nebo dispečera vykonávat. Musím uvést, že jako řidič byl připraven letitý rolbař s bohatými zkušenostmi, jako náhradník a dispečer já, v rámci místostarostovského platu a Rokytnicí dodaný střídač. Dále 2 náhradníci a technici pro případ nouze, oba řádně proškoleni. Stejně tak i 3 řidiči na čtyřkolku.

Práci řidiče i dispečera jsem dnes odmítl s odůvodněním, že po opuštění postu místostarosty a funkce zastupitele jsem se vrátil ke svému původnímu zaměstnání, které mě plně vytěžuje a zajištění obživy rodiny je nyní mojí prioritou. Chápu, že to pro některé lidi může být nepochopitelné, ale spoustu věcí pro město jsme dělali zcela zdarma. Doufám, že k tomu takto bude přistupovat i nové vedení, bohužel to zatím tak nevypadá.

Nevím jak ostatní dobrovolníci, ale náš hlavní řidič si za současné situace na radnici taktéž raději zajistil brigádu jinde. Nové vedení evidentně nemá připraveného dispečera ani řidiče rolby, doufejme, že na ostatní činnosti spojené s chodem našeho města lidi mají.

PS : Vzhledem k tomu, že jsem byl informován o tom, že pokud nebudu jezdit s rolbou může se někde objevit nelichotivá poznámka na mou osobu, všem těm, kteří nemají odvahu za mnou přijít osobně a posílají posly bych tímto rád vzkázal ……… “ Takovou dobu jste usilovali o místa na radnici a teď, když tam jste, si nedokážete poradit s úpravou běžeckých tratí? Jak si chcete poradit s dalšími záležitostmi ve městě? První, co uděláte, je vypsání výběrového řízení na tajemníka, což bude stát město cca.750.000 Kč ročně. My jsme to zvládali i bez tajemníka a za ty peníze bysme mohli mít rolby třeba dvě. I když úprava běžeckých tratí byla nejenom mojí srdeční záležitostí, budete se muset k tomu postavit čelem nebo tím zanikne běžkování v Harrachově!“  Podepsán Daniel Beneš.

Starosta má prý kurz na fakultě StB VŠ SNB

A aby toho nebylo málo, bývalá starostka Eva Zbrojová včera na svém facebookovém profilu odkázala na článek, který vyšel 17. září na Parlamentních listech. Hlavním sdělením nijak nevyzdrojovaného článku, který nepříliš seriozní web označil za exkluzivní, je, že Jaroslav Čech, nynější harrachovský starosta, je bývalým příslušníkem předlistopadové vojenské kontrarozvědky.

"Čech k ní nastoupil podle údajů před rokem 1980, v témže roce získal hodnost rotmistra. Člen Komunistické strany Československa vystudoval Vojenskou akademii Antonína Zápotockého (stejně jako ministr školství Marcel Chládek) v oboru spojovací technika. V listopadu 1986 nastoupil na Hlavní správu vojenské kontrarozvědky jako referent motostřeleckého pluku. O rok později absolvoval postgraduální kurz Vojenské kontrarozvědky na fakultě Státní bezpečnosti Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti. Stal se starším referentem vojenské kontrarozvědky při brigádě materiálního zabezpečení. V roce 1988 získal medaili Za službu vlasti. Po roce 1989 u vojáků i kontrarozvědky, jako řada jeho kolegů, zůstal. Následně se stal vojenským policistou...", píší mj. PL.

Jistě, vlastní minulost nikdo odčinit nedokáže a je věcí ANO, koho staví do čela svých místních kandidátek. V tuto chvíli je podstatné, zda budou běžecké trati kolem Harrachova připraveny k použití. Zda se o to nové vedení města dokáže postarat tak, aby turisté nic nepoznali a politické spory uvnitř radnice zůstaly za jejími zdmi. Což se ukáže velice brzy. Starosta bude asi muset zavelet. Meteorologové už na tento víkend ohlásili příchod opravdové zimy do hor.

uba