Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zvolenská ulice se dočká chodníku, který přispěje k bezpečnému obkroužení přehrady

17. 04. 2019 | 9:32

Pamatujete na zavřenou Zvolenskou, silnici vedoucí podél liberecké přehrady, kterou v srpnu 2017 neuzavřela žádná oprava, ale zvůle tehdy vládnoucí radniční garnitury? Vzpomenete si, jak vláda Zplano (dnes opoziční Změna + již neexistující exANO) tehdy vůbec nedbala, že se tou dobou opravovala silnice na Jablonec a jen tak z plezíru zavřela jednu z mála objízdných tras, aby mohla předstírat, že dělá něco pro lidi? Autorem tohoto nápadu byl majitel ZPL Jan Korytář, který se chtěl navždy kladně zapsat do myslí Liberečanů. Chtění ale zdaleka nestačí, když se rozumu nedostává…

O Zvolenské se dnes hovořilo na radniční tiskové konferenci konané po jednání rady. O minulosti nepadlo slovo, ale všichni přítomní se z nedávné historie evidentně poučili: Zvolenská se z vůle radnice zavírat nebude, tento nápad z rodu stupidních už nikdo opakovat nechce. Přehradu a její okolí ale čeká rozsáhlá revitalizace, kterou provede Povodí Labe. V té souvislosti chce radnice po celé délce Zvolenské ulice vybudovat široký chodník, kam se při troše kázně vejdou rodiče s kočárky a ratolestmi na odrážedlech a kolech.

Zdatnější cyklisté budou moci bezpečně použít vozovku, protože zde bude omezena rychlost. Zachován bude i obousměrný provoz, ale aby se na úzkou komunikaci mezi vodní nádrží a lesním břehem všechno vešlo, bude tu jiný dopravní režim. Detaily na tiskovce nepadly, je to věc projektanta a následných schvalovacích procesů.

Důležité je i sdělení, že se chytře vymyslí sjezd ze Zvolenské na promenádu kolem přehrady. Musí být bezbariérový, a hlavně, hravě sjízdný s kočárkem, aniž by rodič potřeboval asistenci další osoby jak tomu je nyní u příkrých schodů poblíž Bílého Mlýna.

Přehrada se konečně půjde dát bezpečně obejít i objet na kole, aniž cyklista poruší pravidla silničního provozu. Zmizí zákazové značky, které tu už dávno nemají co dělat.

Kdy bude hotovo se zatím moc neví, protože se termíny musí skloubit s Povodím Labe. Dobrá zpráva ale je, že zavírání silnice kolem přehrady už není na pořadu dne.

A když jsem u těch postkorytářovských skutků: Radniční facebook uvedl, že začala oprava loni opraveného Lesního koupaliště - výkladní skříně korytářovské éry a schopností ve vedení města.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář