Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa o prázdninách opraví školní jídelnu v ulici 28. října, výuka začne později

16. 07. 2024 | 8:53

Česká Lípa zahájí ještě v červenci rekonstrukci samostatné školní jídelny v ulici 28. října. Stavba přijde na 44 milionů korun a potrvá více než rok, hotovo by mělo být před zahájením školního roku 2025/2026, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

dětiJídloNew
ilustrační foto

Školní jídelna už rekonstrukci potřebovala, bez přerušení je v provozu téměř 40 let a není v dobrém stavu. Kvůli rekonstrukci začne výuka na nedaleké Základní škole Špičák, které jídelna slouží, až 9. září.

Jde letos o největší investici města ve školství. "Každoročně se snažíme investovat do školských budov nemalé finanční prostředky, protože nám záleží na tom, aby se žáci i učitelé ve školách cítili dobře. Rekonstrukce budovy školní jídelny bude spojena s určitými omezeními a stravováním mimo jídelnu. Jsem ale ráda, že nám sousední střední škola vyšla vstříc," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO). V jídelně střední školy se budou děti nedaleké základní školy stravovat do konce letošního září.

Největším problémem budovy školní jídelny v ulici 28. října je podle mluvčí radnice přístavba šaten dokončená v roce 1997. "Zatéká do ní a konstrukce je na hranici životnosti. Ve špatném stavu jsou také okna a systém větrání, který nefunguje dobře, což komplikuje odvětrávání při vaření. V plánu je tedy především oprava šaten a také kompletní zateplení fasády jídelny, výměna oken, dveří, optimalizace osvětlení, otopné soustavy a vzduchotechniky," dodala.

Po celé prázdniny bude školní jídelna kvůli rekonstrukci zavřená. "Chceme demontovat starý systém vzduchotechniky a vyměníme také okna v kuchyni. Zbytek prací chceme provádět za provozu, žáci tedy o své obědy nepřijdou," řekl místostarosta Martin Brož (ANO). Posunutí začátku školního roku a náhradní stravování v sousední střední škole je podle něj tím nejmenším omezením, na kterém se bylo město s dodavatelem schopno dohodnout.

Na rekonstrukci jídelny žádá Česká Lípa evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí, získat chce příspěvek na zateplení budovy. Rekonstrukce školní jídelny ale není podle Volfové jedinou investicí do škol ve městě, v plánu jsou letos další opravy za bezmála 15 milionů korun. Největší z těchto akcí bude oprava toalet na Základní škole Špičák za více než šest milionů korun, na 2,3 milionu korun přijde oprava vodovodu a kanalizace Základní školy Moskevská, přes dva miliony bude stát oprava vodoinstalace základní umělecké školy.

čtk