Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Chov zubrů v Ralsku na Českolipsku geneticky obohatili dva býci převezení z Milovic

24. 02. 2024 | 8:16

Chov zubrů v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku obohatili dva býci přivezení z Milovic ve středních Čechách. Zvířata ve čtvrtek úspěšně vypustili v oboře Vojenských lesů a statků Mimoň v Židlově. Začala tím rozsáhlá výměna zvířat, jejímž cílem je genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů zubrů v Česku a založení nového chovného stáda na Lipně. Akce se týká čtyř krajů, uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

"Po dlouhodobých deštích je terén tak podmáčený, že technika zapadala do bahna a bylo velmi obtížné se ke zvířatům v těchto podmínkách dostat, i přes velmi náročné podmínky se nám podařilo odchytit dva plánované býky a samci ve věku dvou a tří let byli úspěšně vypuštěni v oboře," doplnil Dostál. Chov v Židlově patří podle něj k nejvýznamnějším v ČR. "Jsme velmi rádi, že jsme mohli s tamní oborou zvířata vyměnit," dodal. Z milovické rezervace odjeli podle něj už v minulosti zubři do rezervace u Rokycan, ale také do zahraničních rezervací ve Francii nebo Nizozemí.

Zubři jsou největší volně žijící přežvýkavci v Evropě, takřka tři metry dlouhé zvíře váží až tunu a na výšku může mít v kohoutku skoro dva metry. Ve volné přírodě byli vyhubeni asi před sto lety kvůli rozsáhlému kácení lesů. Poslední volně žijící jedinec byl zastřelen na Kavkaze v roce 1927. Ralsko bylo jedním z míst, kde kdysi žili, Vojenské lesy tam před 12 lety přivezly pětiletého býka, tři krávy a jednu jalovici z Bělověžského národního parku v Polsku. Šlo o součást mezinárodního programu usilujícího o návrat tohoto tvora do volné přírody v Evropě.

Součástí aktuálních přesunů zvířat je podle Dostála i založení chovu zubrů na Lipně v jižních Čechách. Právě tam odjedou dvě samice ze Židlova, které doplní další dvě zubří jalovice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji a samec z milovické rezervace. Tamní stádo zubrů je se 43 zvířaty největší v Česku. Na Lipně už mají od loňského jara stádo divokých koní, teď je doplní zubři. "Cílem je, aby nově vzniklý chov zubrů na Lipně byl geneticky co nejpestřejší," uvedl Dostál. Všechna v současnosti chovaná zvířata totiž pocházejí z pouhých 12 jedinců.

čtk