Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hra o posledních dnech Ježíše Krista patří k velikonočním tradicím na hradu Lipý už 20 let  

13. 03. 2024 | 8:06

AKTUALIZOVÁNO: Velkolepé ztvárnění posledních hodin v životě Ježíše Krista, všeobecně známé jako Pašije či Pašijové hry, se v moderní historii České Lípy poprvé konaly v roce 2004. Letos tedy uplyne dvacet let od obnovení této historické tradice.

pašije4
archivní foto

Úžasné představení v malebných kulisách vodního hradu Lipý proběhne tradičně na Velký pátek 29. března, hrad bude veřejnosti otevřený od 13:00, samotné Pašije proběhnou od 15:00.

U příležitosti dvacátého výročí obnovení této nádherné akce organizátoři připravili také výstavu velkoformátových fotografií ústředních postav příběhu a vybraných fotografií z historie představení. Výstavu budou moci občané shlédnout od úterý 5. března do úterý 30. dubna v Centru textilního tisku. Organizátorem akce je tradičně Ochotnický spolek Lípa společně s dalšími subjekty. Duchovním otcem projektu je Petr Brambor Nárovec, průvodce na vodním hradě Lipý, který se o obnovu dávné tradice v České Lípě zasadil a je nedílnou součástí představení. 

archivní foto Artur Irma

„Česká Lípa může být pyšná na to, že má tak úžasnou tradici, jako jsou Pašijové hry. Představení je unikátní nejen svojí velikostí, počtem účinkujících, mezi kterými jsou i římští vojáci, ale také autorskou hudbou, naturalistickým ztvárněním a tím, že se opravdu konají na Velký pátek bez ohledu na počasí. Na Pašije se sjíždí stovky lidí ze širokého okolí, včetně fotografů z prestižních časopisů. Přeji tedy organizátorům, aby jim vyšlo počasí, přípravy probíhaly hladce a aby měli dostatek síly a nadšení do dalších let,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová. 

Představení je živě doprovázeno Příležitostným orchestrem ZUŠ Česká Lípa pod vedením Pavla Hrice, hraje se autorská hudba z pera ředitele ZUŠ Marka Kučery. Režisérem představení, které čítá cca tři desítky účinkujících, je Štěpán Kňákal, který převzal štafetu po režisérovi Františku Zborníkovi. V titulní roli Ježíše se opět představí gynekolog Jakub Neumayer. Autorem letošního plakátu je oceňovaný hudebník, výtvarník a rodák z České Lípy Jakub König, který je v letošním roce mimo jiné nominovaný na cenu Anděl za album Hvězdy v kategorii sólový interpret. V minulosti byli autory plakátu např. grafička Michaela Verbová nebo malíř Michal Janovský, oba z České Lípy.

www.mucl.cz

Přijďte oslavit svátky jara na Vodní hrad Lipý

PAŠIJE | 29. 3. 2024 od 13 hodin

Hra o posledních dnech a ukřižování Ježíše Krista patří už neodmyslitelně k velikonočním tradicím v našem městě. I letos bude k vidění na Velký pátek v prostorách hradu Lipý.

Hraje Ochotnický spolek Lípa – OSLI z.s., Příležitostný orchestr ZUŠ Česká Lípa pod vedením Pavla Hrice a hosté. V rámci doprovodného programu vystoupí skupina Řemdih.

Návštěvníci si také budou moci vychutnat speciality dobové kuchyně.

PROGRAM:

13.00 otevření hradu | 14.00 Řemdih | 15.00 Pašijové hry

VSTUPNÉ 100 Kč | děti 6-15 let 50 Kč, do 6 let zdarma

VELIKONOČNÍ JARMARK | 31. 3. 2024 od 11 hodin

Jarmark s jarním a velikonočním řemeslným sortimentem bude hostit nádvoří hradu Lipý.

DOPROVODNÝ PROGRAM:

Máňa trio | velikonoční chůdaři | Možnost uplést si vlastní pomlázku

15.00 Jak pan Slepička a paní Kohoutková malovali vajíčka – velikonoční pohádka, Divadélko Romaneto.

V Centru textilního tisku můžete navštívit od 10 do 17 hodin dílničky pro děti s jarní tématikou.

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

TZ CL-Kultura/Vladimíra Procházková