Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v České Lípě nejspíš získá archiv odsunutých sudetských Němců

20. 01. 2024 | 5:46

Vlastivědné muzeum v České Lípě nejspíš získá rozsáhlý archiv sudetských Němců, kteří před téměř 80 lety museli opustit Českolipsko při odsunu po druhé světové válce. Nyní je uložen v městském archivu ve Waldkraiburgu v Bavorsku. Ředitel muzea Zdeněk Vitáček předpokládá, že převoz archivu by se mohl uskutečnit někdy mezi dubnem a koncem června letošního roku.

clMuzeum celek
archivní foto

Česká Lípa 18. ledna (ČTK) - Vlastivědné muzeum v České Lípě nejspíš získá rozsáhlý archiv sudetských Němců, kteří před téměř 80 lety museli opustit Českolipsko při odsunu po druhé světové válce. Nyní je uložen v městském archivu ve Waldkraiburgu v Bavorsku. Ředitel muzea Zdeněk Vitáček předpokládá, že převoz archivu by se mohl uskutečnit někdy mezi dubnem a koncem června letošního roku.

"Je to pro nás naprosto unikátní záležitost, protože bychom byli druhým městem v republice po Děčínu, kam by se vrátily tyto předměty a pozůstalosti odsunutých Němců," řekl dnes novinářům.

Podle Vitáčka jde o archiv po sudetských Němcích, kteří žili v oblasti České Lípy, Nového Boru a Dubé. "Po odsunu vytvořili takový soubor různých předmětů, ale hlavně tedy archiválií, které si přinesli anebo nějakým způsobem dostali ven," uvedl ředitel muzea.

S myšlenkou navrátit tuto pamětihodnost zpět do Českolipska přišel podle Vitáčka archivář z Waldkraiburgu a zabývalo se tím už i vedení tohoto německého města. "Poslední informaci, kterou mám, tak rada města s tímto souhlasila. Takže my teď budeme jednat tady s Radou Libereckého kraje, abychom mohli přijmout tento dar," dodal Vitáček. Liberecký kraj je zřizovatel muzea v Česká Lípě.

Muzeum chce letos i kvůli tomuto archivu získat z programu ministerstva kultury dotaci 2,5 milionu korun na vytvoření digitalizačního pracoviště. "Protože my se budeme zavazovat po převzetí toho archivu z Německa i k tomu, že digitalizujeme celý ten archív a zpřístupníme ho široké veřejnosti, nejenom naší, ale i mezinárodní, to znamená hlavně německé části odborných pracovníků. Takže je to poměrně pro nás velice důležité," řekl ředitel muzea. Pokud by s žádostí o dotaci neuspěli, budou podle něj digitalizační pracoviště vytvářet postupně po etapách. "To znamená, budeme postupně se snažit to pracoviště vybavit po menších finančních objemech," dodal Vitáček.

čtk