Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na pastvinách chovatele koní v Heřmaničkách u Dobranova se prohánělo cizí stádo skotu

06. 09. 2022 | 8:12

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Libereckého kraje řešili v uplynulých dnech podněty chovatele koní z Heřmaniček u Dobranova na Českolipsku a obce s rozšířenou působností (ORP) Česká Lípa. Podle podnětů se na pastvinách zmíněného chovatele mělo pohybovat cizí stádo skotu.

Skot
Foto: Státní veterinární správa

Při kontrole provedené následně veterinárními inspektory bylo na pastvinách chovatele koní zjištěno 27 kusů skotu různého pohlaví a věku. Pouze méně než polovina zvířat byla označena ušními známkami v souladu s platnou legislativou. Po ověření v centrální evidenci hospodářských zvířat inspektoři zjistili, že stádo pochází z chovu vzdáleného vzdušnou čarou zhruba dva kilometry.

Daná situace vyžadovala součinnost SVS, ORP Česká Lípa a Policie České republiky. Cílem bylo, co nejrychleji zajistit, aby zvířata neničila cizí majetek a neohrožovala svým pohybem zdraví jiných zvířat a lidí. Ve stádu se totiž nacházeli i býci. Zároveň bylo třeba zvířatům zabezpečit potřebnou péči, výživu a napájení a předejít tak jejich týrání.

Chovatel uprchlého skotu zpočátku bohužel nespolupracoval. Přesto se dnes (5. 9. 2022) podařilo zorganizovat jednání všech složek potřebných k vyřešení případu. Kromě zástupců ORP Česká Lípa a SVS se jednání zúčastnil také zástupce chovatele, jemuž uprchlá zvířata patří a zástupce subjektu, kterému by bylo možno zvířata svěřit do náhradní péče.

Foto: Státní veterinární správaNa jednání bylo dohodnuto, že chovatel skotu zajistí dočasné ohrazení stáda, tak aby se nepřemísťovalo na jiné pozemky a zabezpečí skotu náležitou péči na svém, případně náhradním chovu. Inspektoři SVS v následujících dnech provedou kontrolu, zda dotyčný dohodu splnil.

Bez ohledu na další vývoj případu zahájí SVS s chovatelem správní řízení za neposkytnutí péče zvířatům. V něm hrozí chovateli pokuta v řádu desítek tisíc korun. S chovatelem povede správní řízení za nezabezpečení zvířat proti úniku také ORP.

Petr Vorlíček/tiskový mluvčí SVS