Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nad Novým Borem už září kříž, průvodce Velikonocemi. Svítí i jako připomínka Poslední večeře

14. 04. 2022 | 6:51

Tradiční symbol Velikonoc se na Škaredou středu rozsvítil na Skalce nad Novým Borem. Oznámil přicházející svátky jara a až do úterý 19. dubna je po soumraku symbolickým orientačním bodem.

NBkříž4
Foto: Artur Irma

Dnes, na Zelený čtvrtek, se rozzáří jako připomínka Poslední večeře a svítit bude i o Velkém pátku všem, kteří se vydají za poklady. O Bílé sobotě kříž bude hospodyním svítit na pečení velikonočních beránků a mazanců, na Velikonoční neděli se stane symbolem zmrtvýchvstání a návratu radosti, v pondělí 18. dubna pak bude svým světlem ještě provázet koledníky s pomlázkami, kteří si přivstanou a půjdou v duchu starých tradic koledovat malovaná vejce. Pondělní noc pak bude poslední příležitostí spatřit svítící kříž, než v úterý ráno na dobu jednoho roku opět zhasne.

Zdroj: www.novy-bor.cz