Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od úmrtí sklářského umělce, vynálezce a alchymisty Bedřicha Egermanna uběhlo 160 let

03. 01. 2024 | 8:04

V první den nového roku uběhlo 160 let od úmrtí progresivního sklářského umělce, vynálezce a alchymisty Bedřicha Egermanna. Jde o jednoho z nejvýznamnějších světových sklářů s českým původem, připomíná FB profil Lužické hory - neobjevený klenot severu.

egerman2
Foto z FB profilu Lužické hory - neobjevený klenot severu.

Právě jeho zdokonalení mléčného skla a vynálezy lithyalinu a červené lazury zanechaly dodnes trvající otisk na sklářském řemesle - díky němu se těší české sklo světové popularitě a obdivu.

Bedřich Egermann.Bedřich Egermann se narodil v roce 1777 ve Šluknově vrchnostenskému úředníkovi a Rosině Kittelové, která pocházela ze známé sklářské rodiny Kittelů. Dalo by se řéci, že jeho osud byl předem nalinkován. V mládí byl Bedřichův život úzce spjat právě se sklářskými dílnami v Polevsku a Chřibské v Lužických horách.

Později se dostal i do míšeňské porcelánky, kde zkoumal taje kresby na porcelán. Všechny získané znalosti později využil ve své vlastní sklářské dílně, kterou založil v Novém Boru na Českolipsku. Bedřich Egermann je objevitelem mnoha barev a technik používaných ve sklářství, ne nadarmo byl také oblíbencem císaře Ferdinanda V. Dobrotivého, který ho několikrát navštívil v Novém Boru.

Ve Sklářském muzeu v Novém Boru můžete obdivovat novodobou tvorbu starou technikou lithyalin na výstavě Revive lithyalin!, která představuje experimentální díla současných mladých umělců, studentů Vysoké školy výtvarného umění v Bratislavě.

Zdroj: FB profil Lužické hory - neobjevený klenot severu

Foto z FB profilu Lužické hory - neobjevený klenot severu