Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Trofej pro vítěze Tour de France od českých sklářů z Lasvitu představuje pomíjivost okamžiku

19. 07. 2024 | 5:00

Už po čtrnácté vzešla trofej pro vítěze cyklistické Tour de France z rukou českých sklářů z novoborského Lasvitu. Její design má symbolizovat pomíjivost okamžiku, uvedla firma v tiskové zprávě. Tvar trofeje zůstává i po letech stejný, byla navržena tak, aby odrážela dynamiku a nepředvídatelnost závodu. Její proporce připomínají peloton.

tourFranceLIdi
Tour de France, foto z https://pixabay.com

I letos je trofej výsledkem ručního foukání a brusu, čímž získává svou jedinečnost.

Foto trofeje: LASVIT s.r.o.Její výroba začala půl roku před plánovaným odevzdáním pořadatelům. Cena opět měří 60 centimetrů a váží přes pět kilogramů.

"Ve spodní části je širší, tak jako je početné startovní pole během prvních etap. Ve svém středu se zužuje, protože se postupně profilují hlavní favoriti, a v horní části už po řadě úniků a spurtů stojí na kolmém vrcholu pouze absolutní vítěz třítýdenního závodu," řekl designér Peter Olah ze Škoda Design.

Kvůli vrcholícím přípravám na olympijské hry v Paříži letos Tour de France neskončí na Champs Elysées. Poslední etapa a předávání trofejí se uskuteční v Nice, kde je v neděli na programu závěrečná časovka.

čtk

Tour de France patří k nejprestižnějším třítýdenním cyklistickým soutěžím

Tour de France je etapový závod profesionálních cyklistů, pořádaný od roku 1903 ve Francii a končící v Paříži, jeho trasa však může vést i dalšími zeměmi. Jezdí se každoročně v červenci, přerušení si vynutila pouze první a druhá světová válka. Zpočátku jezdili hlavně francouzští závodníci, nyní jsou účastníci z celého světa.

Postupem času začala Tour de France mezi cyklistickými závody vyčnívat a s přibývající popularitou byla trasa prodlužována; dnes patří k nejdůležitějším světovým sportovním událostem roku. Poprvé se závod jel v roce 1903, kdy ho organizoval sportovní deník L'Auto, nyní ho pořádá společnost Amaury Sport Organisation. Závod je součástí UCI World Tour, což znamená, že soutěžící týmy musejí být držiteli World Tour licence s výjimkou stájí, které pozval přímo pořadatel závodu.

Tour de France patří spolu se závody Giro d'Italia a Vuelta a España k nejprestižnějším třítýdenním cyklistickým soutěžím, tzv. Grand Tours, a je z nich nejstarší a nejslavnější. Trasa závodu se každý rok mění, formát však již je v zásadě ustálený.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tour_de_France