Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zastávky městské hromadné dopravy v České Lípě připomínají osobnosti a zajímavosti z historie města

08. 01. 2024 | 5:00

Zastávky městské hromadné dopravy v České Lípě připomínají historii města. Průhledné polepy přístřešků s texty a fotografiemi upozorňují na zajímavé stavby, osobnosti nebo události z historie České Lípy. Jedná se o pokračování projektu Zrcadla historie.

clzastávkaTOP1
Polepená je například zastávka "Purkyňova - nemocnice", kde najdete podobiznu významného pediatra, českolipského rodáka Leopolda Molla. Foto z FB Město Česká Lípa

Ten město zahájilo v roce 2020 velkou výstavou v ulicích, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Na výtvarné podobě zastávek spolupracovalo město s malířem Atilou Vörösem a grafikem Rudolfem Živcem.

MHD v České Lípě, foto z FB profilu města.

"Původní projekt byl věnován velkému požáru v roce 1820, při kterém zaniklo velké množství domů. Panely, které byly požáru věnovány, byly rozmístěny po celé České Lípě," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO). Právě zmizelé domy připomínají i první polepené zastávky v Erbenově a Sokolské ulici. Další, třeba v ulici Roháče z Dubé připomínají Heinricha Wedricha, průmyslníka a sběratele, který své sbírky odkázal českolipskému muzeu. V Děčínské ulici se zase zastávky věnují odkazu malíře a vášnivého fotografa druhé poloviny 19. století Wilhelma Horna, který tam měl kdysi ateliér.

Foto z FB profilu Město Česká Lípa

Radnice v projektu dál pokračuje, nově tak nechala polepit přístřešek na zastávce v Purkyňově ulici u nemocnice, která upozorňuje na významného pediatra, českolipského rodáka Leopolda Molla. Nové polepy jsou také na obou zastávkách v Moskevské ulici. Ty zase informují o zaniklých českolipských kartounkách - textilních továrnách, kde se potiskovaly látky. "Na projektu spolupracuje město a jeho regionální informační centrum a také Vlastivědný spolek Českolipska," dodala mluvčí radnice.

Foto z FB profilu Město Česká Lípa

Výstava Zrcadla historie se v České Lípě poprvé uskutečnila v červenci 2020, kdy panely upozorňovaly na stavby, které z mapy města zmizely po celoměstském požáru v roce 1820 a nikdy se je už nepodařilo obnovit. O rok později na jaře 2021 v době pandemie nemoci covid-19 se výstava přesunula do výloh zavřených obchodů. V létě 2022 si Česká Lípa panely v ulicích připomněla osudy obyvatel odsunutých z města po druhé světové válce, loni byla výstava věnována in memoriam práci českolipského historika Ladislava Smejkala.

čtk