Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ze slávy zbyly ruiny. Výstava mapuje historii továrny na ohýbaný nábytek 

17. 01. 2024 | 19:23

První výstavní akci v sezoně 2024 ohlásilo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Je jí expozice nazvaná Fischel – lesk a bída. Jejím tématem je existence mimoňské továrny na ohýbaný nábytek, která byla založena pod jménem Fischel, po válce byla začleněna do národního podniku Ton a v posledních letech existovala pod obchodní značkou Falcon.
 

tonžidle
ilustrační foto z https://www.czechdesign.cz

 „Ohýbaný nábytek patří dodnes k žádaným a také drahým kusům krásného nábytku. Bylo by pochopitelné skvělé, kdyby v kraji zůstala tato výroba zachována, ale po válce bylo znárodněno či zaniklo mnoho firem. Výstava nám jednu z nich připomíná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z kdysi slavné továrny nezůstala dodnes na místě jediná cihla. Ještě před demolicí objektů se na místo několikrát vydal archivář Michal Rádl, který doslova ze země sbíral vzácná archivní svědectví o kdysi úspěšné firmě, která vyvážela své výrobky do celého světa. „Tyto zachráněné archiválie tvoří osu výstavy, která je ovšem doplněna i o trojrozměrné exponáty ze sbírek muzea,“ doplňuje historik Tomáš Cidlina.

Výstava, která je společným projektem Státního okresního archívu v České Lípě a Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, se koná v Síni Josefa Maštálka v hlavní budově muzea. Potrvá do 10. března.

LK/Jan Mikulička