Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum tanků má Ajnmana, první prefabrikovanou pevnostní stavbu na světě

10. 08. 2020 | 8:04

Minulý týden přibyl do Muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku nejnovější exponát - druhoválečný německý Einmannbunker. Do expozice se musel vézt přes celý Jablonec a další obce. Muzeum o tom informovalo na svém facebookovém profilu.

tankSmrž2
Foto: FB Muzea obrněné techniky Smržovka

Smržovský exponát. Foto: FB Muzea obrněné techniky SmržovkaNadcházející víkend, tj. 15. a 16. srpna, vás tento "drobeček" u brány přivítá během Tankových dnů, kde se budete moci projet tankem a uvidíte v akci i největší bojeschopný tank v ČR, britského Centuriona, láká muzeum.

Pro Muzeum obrněné techniky Smržovka jsou Tankové dny vyvrcholením sezóny. Jde o dvoudenní akc konanou v v areálu muzea. Na programu je ukázka vojenské techniky (Centurion, M3A1 Stuart a další), prohlídka muzea, jízdy tankem pro veřejnost (VT-55, T-55, BVP - 100 až 300 Kč/os). Občerstvení, suvenýry, doprovodný program.

A co to vlastně do Smržovky přivezli? Wikipedie ví všechno:

Einmannbunker (původně oficiálně Luftschutz - Splitterschutzzelle, jako český ekvivalent existuje pouze slangové Ajnman či opisné pozorovací bunkr pro jednu osobu) je vžitý název pro prefabrikovaný pevnostní objekt německé provenience z období druhé světové války.

Bunkr v akci. Foto z wikipedie.Tzv. einmannbunker je pravděpodobně první prefabrikovanou pevnostní stavbou na světě. Jedná se o nevelkou typizovanou železobetonovou stavbu zvonového tvaru určenou ke strážním a pozorovacím úkolům. Ač název tak napovídá, nejednalo se vždy o objekty určené pro jednočlennou osádku. Ta mohla dosahovat dle velikosti konkrétního objektu počtu až čtyř mužů. Jejich nejčastějším úkolem bylo střežení průmyslových areálů a dopravních uzlů vyklizených z důvodu nastávajícího náletu a pozorování situace při jeho průběhu za účelem snazší lokalizace míst dopadu nevybuchlých pum.

Tvar einmannbunkerů není stoprocentně jednotný a konkrétní objekty vykazují často stavební odchylky. Nejčastější provedení se skládá ze tří částí o síle 15 – 20 centimetrů. Podstavec, obvykle zapuštěný pod úroveň terénu, válcové duté tělo o vnějším průměru asi 145 cm se vstupem a průzory a špičatá stříška. Spojením všech tří dílů vzniká objekt vzdáleně připomínající tužku. Vyskytuje se ale velké množství objektů odlišných např. různě strmou či kulatou střechou nebo kónickým tělem. Jednotlivé objekty se mohou lišit i počtem a velikostí průzorů či velikostí a řešením vstupu.

lo, fb, wikipedie