Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První sobota v září patří v Jizerských horách již desítky let Sklářské show na Kristiánově

30. 08. 2024 | 5:44

První sobota v září patří v Jizerských horách již desítky let Sklářské slavnosti na Kristiánově. Ta letošní bude obohacena o sklářskou show, o kterou se postarají pozvaní skláři ze 6 zemí spojených zápisem ruční výroby skla na seznam UNESCO.

Kristianov23a
Foto z předchozího ročníku

Od rána bude bývalá sklářská osada zaplněna stylovým zbožím, návštěvníci se mohou zapojit do tvůrčích dílen, vychutnat si doprovodný kulturní program i tradiční pochutiny.

Slavnost, pořádaná Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, bude jako obvykle zahájena uctěním památky zakladatele osady Johanna Leopolda Riedla a mší v místě bývalého panského domu. V kulturním programu se vystřídají folklórní soubor Horačky, jarmareční písně v podání skupiny Katastrofální předpověď počasí a písničky o Jizerských horách libereckého folkového uskupení Spolk.Trio.

„Letošní programovou lahůdkou bude vystoupení kapely Waldovy Matušky. Její muzikanti sami sebe definují jako přátele přátel písní oblíbeného zpěváka“, uvedla hlavní pořadatelka Marie Víšková. Pro zájemce o historii budou připraveny komentované prohlídky osady s muzejními kurátory.

Mimořádně živo bude letos u pojízdné pece Floriánovy hutě. Sklářskou píšťalu si budou předávat umělci ze 6 zemí spojených loňským zápisem ruční výroby skla na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

„Takzvaným sklářským jamováním vyvrcholí na Kristiánově jejich týdenní sympozium s příznačným názvem Spojeni rukama a srdcem (Connected by Hands nad Hearts)“, přiblížila vrchol programu ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková. Celý projekt je financován z Národního plánu obnovy, programu Mobilita III, a byla mu udělena záštita pařížské centrály organizace UNESCO

Pro děti se program soustředí na dolní louce, kde  profesionální loutkový soubor LokVar z Divadla v Dlouhé odehraje střídavě pohádky Český Honza a Kašpárek domek staví. Čeká je také nová zábavná hra s kristiánovskou tématikou, dřevěný kolotoč a dobová střelnice, každoroční projížďky na koních, slaňování malého Kamenického potoka pod dozorem Horské služby z Bedřichova a samozřejmě spousta tvůrčích dílen.

Program na Kristiánově bude v sobotu 7. září probíhat od 9 do 16 hodin, vstup je zdarma.

  9.00     začátek slavnosti
  9.30     uctění památky zakladatele Sklářské osady na Lesním hřbitově
10.00     poutní mše svatá v místě bývalého Panského domu

Horní louka:
10.30     Folklórní soubor HORAČKY -  zvyky, zpěvy, tance, nářečí z Podještědí
11:30     Katastrofální předpověď počasí - jarmareční písně  
12.30     Spolk.Trio – liberecká folková skupina  
14.00     Folklórní soubor HORAČKY    
15.00     Waldovy Matušky – přátelé přátel písní Waldemara Matušky

Dolní louka u Liščí boudy:
11.00    „Český Honza“ / pohádka pro děti / Divadlo LokVar
13.30    „Kašpárek domek staví“ / pohádka pro děti / Divadlo LokVar
15.00    „Český Honza“ / pohádka pro děti / Divadlo LokVar
10.30, 14.00 komentované prohlídky po osadě

16.00     ukončení slavnosti

Doprava

Na Kristiánov se návštěvníci dostanou pouze pěšky po turistických cestách z Janova nad Nisou, Bedřichova, Hrabětic a Josefova Dolu nebo na kole po značených cyklotrasách.
Využít lze autobusové spoje MHD linky č. 1, která jede z centra Jablonce nad Nisou směrem na Bedřichov. Kdo pojede autem, může využít parkoviště v Bedřichově a v Hraběticích.

Sklářská osada Kristiánov

Osada byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopili na Tři krále (6. ledna) 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výrobu bižuterie. Specialitou byly tzv. „tutny“, duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků - banglí.

Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a nabízí prohlídku stálé expozice, malý naučný okruh po zaniklých stavbách osady a naučnou stezku spojující významná místa se sklářskou tradicí na trase mezi Kristiánovem a hlavní budovou Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

TZ/Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou