Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba nového pavilonu intenzívní medicíny v jablonecké nemocnici se blíží k závěru

25. 10. 2019 | 15:19

AKTUALIZOVÁNO: V Jablonci nad Nisou finišují práce na stavbě nového pavilonu intenzivní medicíny v areálu tamní nemocnice. Metrostav by měl hotový pavilon předat 13. listopadu, sloužit pacientům ale začne až ve druhé polovině března příštího roku. Do konce ledna je ještě třeba vybudovat, instalovat i prozkoušet nový záložní zdroj, který obslouží v případě výpadku elektrického proudu celou nemocnici, přijde zhruba na deset milionů, řekl dnes ČTK náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

jablonec nemocnice pavilon IMG 2087
Nemocnice Jablonec, nový pavilon

Jablonecká nemocnice je třetím největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Stavba nového pavilonu za více než 150 milionů korun začala loni v květnu. Do nové budovy se přestěhuje anesteziologicko - resuscitační oddělení (ARO) se šesti lůžky a jednotka intenzivní péče (JIP). "Její kapacita se zvýší z osmi na 12 lůžek," doplnil ředitel Vít Němeček. Další kapacity podle něj zařízení potřebuje, současné nestačí. "Někdy jsme kvůli tomu nuceni odkládat plánované výkony nebo předčasně stěhovat pacienty z intenzivní péče na standardní lůžka," dodal.

Tzv. sledovny na JIP pracovištích jsou už vybavené nábytkem. Zatím však z jejich stropů trčí silné svazky kabelů čekajících na zapojení do pultů a dalších zařízení. Většina nábytku a vybavení se bude do pavilonu stěhovat až během února a března. V současné době řemeslníci pokládají podlahy, instalují osvětlení. "Pohybuje se zde velké množství řemeslníků - instalatéři, podlaháři, elektrikáři, zedníci. Všichni postupují od horního patra dolů," řekl vedoucí investičního oddělení magistrátu Pavel Sluka. Intenzivně se podle něj pracuje i kolem budovy.

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací. Téměř kompletně byla nově vybudována v letech 1997 až 2002, v posledních deseti letech investovala do rozvoje a vybavení dalších 419 milionů korun. Zhruba 240 milionů dala nemocnice ze svého, 95 milionů přispělo město a zbytek získalo zařízení z evropských a státních fondů, od sponzorů i kraje. Z evropského Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala nemocnice 135 milionů na obnovu přístrojů. Pořídila za ně už magnetickou rezonanci, operační stoly, novou monitorovací techniku nebo parní sterilizátory.

čtk